Τσιμπάει το ψάρι του Οκτώβρη…Κάνοντας μια βόλτα στην κεντρική αγορά του νησιού, θα δούμε τους πάγκους των ψαράδων γεμάτους από πολλά είδη ψαριών. Ο Οκτώβριος είναι μια καλή εποχή για ψάρεμα. Πολλά τα ψάρια συρτής. Από ρίκια και παλαμίδες, μέχρι μπαρμπούνια, μας λένε οι ψαράδες στον Πόρο. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που υπάρχει πληθώρα ψαριών, χωρίς να υπάρχει και το ανάλογο αγοραστικό κοινό μιας και η τουριστική περίοδος έχει κλείσει.
“Οι ψαράδες, οι ψαράδες είναι όλοι φουκαράδες, που τα τρώγανε στη βιόλα και κοιμούνται στα πανιώλα” χαρακτηριστικό δίστιχο από Ποριώτη ψαρά. Στον Πόρο υπάρχουν περίπου 50 επαγγελματίες ψαράδες.
“Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός παρατηρούμε ότι μειώνετε ο πληθυσμός των ψαριών. Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να μεγαλώσουν τα χιλιοστά στα δίχτυα, ώστε να πιάνουμε μεγαλύτερα ψάρια και να αφήνουμε τα μικρότερα να αναπτυχθούν.” μας είχε πει πέρσι ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, έμπειρος επαγγελματίας ψαράς που στο παρελθόν έχει διατελέσει και πρόεδρος του σωματίου στον Πόρο. Από πέρσι, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει για τους ψαράδες του νησιού, “Συμφωνώ με την απαγόρευση της τράτας. Ήταν ζημιογόνα για το θαλάσσιο περιβάλλον αφού σάρωναν τη θάλασσα με συνέπεια να ψαρεύουν πολύ γόνο”.
“Η ιχθυοκαλλιέργειες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των ψαριών που ψαρεύουμε. Τα ψάρια πάνε για τροφή κάτω από τα κλουβιά με συνέπεια να τρώνε τα περιττώματα των εκτρεφομένων ψαριών” μας εξηγεί.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες στον Πόρο, είναι οι φώκιες που συνεχώς αυξάνονται. Είναι γνωστό ότι η φώκια για να επιβιώσει χρειάζεται τουλάχιστον το βάρος της για τροφή καθημερινά και αυτό έχει αλλάξει το οικοσύστημα στην θάλασσα.
Τέλος οι επαγγελματίες ψαράδες του Πόρου, εκφράζουν τα παράπονα τους για τους ερασιτέχνες αλιείς οι οποίοι ψαρεύουν κατά βούληση, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν τα ψάρια για όλους. Θεωρούν πως ίσως να ήταν καλύτερο να μπουν κάποια όρια στην ερασιτεχνική αλιεία, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ωστόσο σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα σενάρια που μιλάνε για οικονομική κατάρρευση, οι ερασιτέχνες ψαράδες μάλλον θα αυξηθούν παρά θα μειωθούν.
Ο αγώνας για επιβίωση, αλλάζει πολλές φορές τα δεδομένα…
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. sapounakis says:

    ψαρι εχει αλλα εχει και τρατες που ερχονται και φανταζομαι ριχνουν διχτυα μεταξυ μπουρτζι και αλικης σε αβαθη νερα και σε αποσταση λιγοτερη των 200μ απο την ακτη που νομιζω οτι οριζει η νομοθεσια. Διχτυα ριχνωνται και στον σταυρο στην ξερα μεσα στον διαυλο μολις περασει το τελευταιο δελφινι.

    ολα αυτα σε αποσταση 500μ απο το λιμεναρχειο.
    Τι να κανουν τα ψαρια μετα…

Σχολιάστε