Σ. Αθανασίου: “Μοναδική εμπειρία η αναπαράσταση του Κρόκου”Με μια πολύ όμορφη ανάρτηση στο Facebook (κείμενο και φωτογραφίες), περιέγραψε την εμπειρία που έζησε το απόγευμα της Τρίτης 1 Αυγούστου, στην αναπαράσταση του παραδοσιακού ψαρέματος του “Κρόκου”, ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων Σάββας Αθανασίου.

Την αναπαράσταση του “Κροκού” διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου “Η Ποριώτισσα”, στην παραλία Κανάλι και ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το ποριώτικο συγκρότημα “2+2”.

Ο κ. Αθανασίου γράφει:

“Η αναπαράσταση του κρόκου χθες στον Πόρο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Οι μεγάλοι θυμήθηκαν τους προγόνους τους με τα χαραγμένα πρόσωπα από τον ήλιο.

Τις ψαριές, τις τηγανιές και τις φωτιές στην παραλία. Πριν ανακαλυφθούν τα βίντζια, οι ψαράδες άπλωναν το δίχτυ μέσα στη θάλασσα, είτε με βάρκα είτε με τα χέρια και τα τράβαγαν τις δύο άκρες των σκοινιών από την ακτή. Με δύναμη και συγχρονισμό το δίχτυ έφθανε στην ακτή και τα ψάρια σπαρτατούσαν στο δίχτυ. 

Οι αλιείς του Πόρου και ο Σύλλογος Γυναικών Πόρου στη “γιορτή της Λεμονιάς” αναβίωσαν το παραδοσιακό ψάρεμα. Μία ατραξιόν που κατά την εκτίμηση μου αποτελεί μοναδικό τουριστικό προϊόν. Ταυτόγχρονα όμως είναι εκπαιδευτικό και διαδραστικό και για τα παιδιά. Όσοι ζήσαμε τις αντιδράσεις τους και τον ενθουσιασμό τους θα αναθαρρήσαμε γιατί υπάρχει “υλικό” στην παράδοση μας να το διαδώσουμε και να δώσουμε μαθήματα του λαικού πολιτισμού.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και εύχομαι κάθε χρόνο να έχουν και μεγαλύτερη επιτυχία. Η συγκίνηση μου και ο ενθουσιασμός μου χθες ήταν απερίγραπτος. Μου έφερε μνήμες παιδικές και αγαπημένα πρόσωπα από μια εποχή που χάθηκε…”

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξε:
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ, ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Υποβάλλουμε κι εμείς τα συγχαρητήριά μας στην “Ποριώτισσα”, που χρόνια τώρα γεμίζει τα καλοκαίρια στον Πόρο, με κάθε λογής δραστηριότητες, λαογραφικές, κοινωνικές, πολιτιστικές. Είναι ο τοπικός μας Σύλλογος που μπορεί να αποτελέσει χειροπιαστό παράδειγμα προς μίμηση. Ευχόμαστε να έχουν την υγειά τους τα μέλη του Συλλόγου. Τα οράματα και το μεράκι δεν τους λείπουν.
  Επίσης ας μου επιτραπεί να συγχαρώ και τον δημοσιογράφο και δημοτικό σύμβουλο Τροιζηνίας- Μεθάνων κ. Σάββα Αθανασίου, για το λακωνικό μεν, γλαφυρό δε, περιγραφικό και συγκινητικό του κείμενο, που μόλις διαβάσαμε.
  Με υπόληψη και πατριωτικούς χαιρετισμούς
  ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
  (Εκ Πόρου)

 2. Γιάννης Μανιάτης says:

  Εύγε Σάββα. Πολύ κατατοπιστική περιγραφή ενός υπέροχου εθίμου μας.

Σχολιάστε