Συνταγή από το «Γλύκισµα» Πόρου: Γαλακτοµπούρεκο



Γράφει ο Γιώργος Γευσιγνώστης

Eίκοσι έξι χρόνια, από τα δηµιουργικότερα της ζωής του, χρειάστηκε να αφιερώσει στην προσπάθειά του να στήσει ένα ζηλευτό ζαχαροπλαστείο, µε ειδικότητα στην παραγωγή ντόπιων γλυκών, ο Ποριώτης pastry chef Γιώργος Κανατσίδης, απέναντι από την πύλη της Δηµοτικής Αγοράς του νησιού.

f2

Το αποτέλεσµα τον δικαιώνει σήµερα, αφού όλοι γνωρίζουν την άριστη ποιότητα των υλικών και τη δηµιουργική φαντασία που σφραγίζουν τα προόντα του, για τα οποία ο Πόρος είναι υπερήφανος. Ο ίδιος σήµερα δίνει στους αναγνώστες του SM τη συνταγή για το ονοµαστό γαλακτοµπούρεκό του. Ας την απολαύσουµε.

Υλικά για ταψί 30×40 εκ.

3 κιλά φρέσκο γάλα

600 γρ. ζάχαρη

300 γρ. σιμιγδάλι

3 αυγά

150 γρ. βούτυρο γάλακτος

1 πρέζα βανίλια

20 φύλλα κρούστας

100 γρ. φυτικό βούτυρο (π.χ. φυτίνη) για το άλειμμα

Υλικά για σιρόπι

750 γρ. νερό

1,5 κιλό ζάχαρη

1 κουτάλι σούπας γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουµε µαζί γάλα και ζάχαρη. Μόλις βράσει, ρίχνουµε το σιµιγδάλι.
  • Κατεβάζουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε τα αυγά, το βούτυρο γάλακτος και τη βανίλια.
  • Αλείφουµε το ταψί µε βούτυρο φυτίνη και στρώνουµε 10 φύλλα κρούστας, ένα-ένα στο ταψί.
  • Ρίχνουµε το µείγµα και βάζουµε τα υπόλοιπα φύλλα, κλείνοντας σε φάκελο.
  • Ψήνουµε για 45 λεπτά στους 180 C.
  • Βράζουµε τα υλικά για το σιρόπι και σιροπιάζουµε µε ζεστό σιρόπι το ζεστό γαλακτοµπούρεκο.




Σχολιάστε