“Σαρώνεια 2012”Από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου, θα γίνουν φέτος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι φίλοι της παράδοσης», τα «Σαρώνεια 2012», στο ανοιχτό αμφιθέατρο στην παραλία του Γαλατά. Όλες τις μέρες των εκδηλώσεων θα λειτουργούν στην παραλία του Γαλατά Εκθέσεις από τις 8 μ.μ. έως τις 12:00μ.μ.

Θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις λουλουδιών, φυτών, ζωγραφικής , φωτογραφίας, βιβλίου, λαογραφίας, τοπικών προϊόντων και χειροποίητων κοσμημάτων. Θα συμμετέχουν σύλλογοι της επαρχίας Τροιζηνίας με δικές τους εκθέσεις.
Επίσης θα γίνουν χορευτικές βραδιές παραδοσιακών και μοντέρνων χορών. Μουσικές βραδιές, όπως η μουσικοχορευτική παράσταση «Σαν παλιό σινεμά» με το συγκρότημα A Capella, στις 22 Ιουλίου.
Παράσταση Καραγκιόζη και τέλος παρέλαση αρμάτων από τους Συλλόγους κατά το μήκος της παραλίας του Γαλατά.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πήραν το όνομά τους από τον βασιλιά Σάρωνα και για αυτόν τον λόγο ονομάζονται και Σαρώνεια. Στην ελληνική μυθολογία ο Σάρωνας (Σάρων) ήταν ένας βασιλιάς της Τροιζήνας, διάδοχος του Αλθήπου.
Ο Σάρωνας ίδρυσε προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας ένα ναό τόσο μεγαλοπρεπή, ώστε ονόμασαν τον όρμο της Τροιζήνας «Κόλπο της Φοίβης».
Ο βασιλιάς της Τροιζήνας, ήταν πολύ ικανός κυνηγός. Σύμφωνα με το μύθο, ο Σάρωνας, κάποτε κυνηγούσε μία ελαφίνα.
Το ζώο, μη έχοντας άλλη διέξοδο διαφυγής, έπεσε στη θάλασσα, αλλά ο Σάρωνας συνέχισε να το καταδιώκει κολυμπώντας. Χωρίς να το καταλάβει, απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και πνίγηκε.
Το πτώμα του Σάρωνα ξεβράστηκε στην ακτή, κοντά στον αρχαίο ναό της Σαρωνίας ή Σαρωνίας Αρτέμιδας, που είχε ο ίδιος κατασκευάσει. Στο σημείο εκείνο και ετάφη. Από τότε ο μεν κόλπος αυτός, μεταξύ της Τροιζήνας και της Αττικής, ονομάσθηκε «Σαρωνικός Κόλπος» από το όνομα του Σάρωνα, η δε θαλάσσια έκταση “Σαρωνίς”.
Ο Σάρωνας είναι δηλαδή ο «επώνυμος ήρωας» του κόλπου αυτού. Το δε αρχαίο όνομα της θάλασσας, “Σαρωνίς”, έλαβε παράλια κοινότητα της Αττικής. Για αυτό το λόγο, εδώ και πολλά χρόνια, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται προς τιμή του βασιλιά Σάρωνα.
Σχολιάστε