Η Βέργα Καλαμάτας τίμησε τον Ποριώτη Χριστόδουλο Μέξη στους “Δρόμους Mπαρουτιού”Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης

Η Βέργα Καλαμάτας και ο Πόρος, το νησί μας, έχουν συνδεθεί με ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, που όμως παραμένει σχεδόν άγνωστο: Λίγο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης, ο οπλαρχηγός του Πόρου Χριστόδουλος Μέξης, που ως έμπιστος του Παπαφλέσσα είχε αναλάβει τη χωρίς χρονοτριβή υποκίνηση και οργάνωση του μεγάλου ξεσηκωμού στα νησιά του Σαρωνικού, μίσθωσε την ποριώτικη σκούνα «ΔΗΜΗΤΡΑ» της οικογενείας Μάνεση για να φέρει ένα μεγάλο και πολύτιμο φορτίο μπαρουτιού με ένα παράτολμο και γεμάτο κινδύνους ταξίδι, από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη στον Αλμυρό Μάνης, τη σημερινή Βέργα, για τους εξεγερμένους του Μωριά. Αποτέλεσμα ήταν και η άμεση απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, πριν μάλιστα και από την επίσημη έναρξη του Αγώνα στις 25 Μαρτίου.

 

Η επέτειος της εκφόρτωσης του μπαρουτιού και της παράτολμης νυχτερινής μεταφοράς του στο κρησφύγετο των επαναστατημένων στη Μονή Μαρδακίου στον Ταΰγετο, ήταν το αντικείμενο αυτού του εορτασμού που καθιερώθηκε από πέρσι στη Βέργα στις 18 Μαρτίου 2017 με τη γιορτή «Δρόμοι Μπαρουτιού». Η εκδήλωση οργανώθηκε σε ξενοδοχείο που είναι χτισμένο στον όρμο Αλμυρού Μάνης, όπου έγινε και το ιστορικό ξεφόρτωμα του μπαρουτιού. Διοργανωτής ήταν ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με συντονιστή τον πολυπράγμονα αντιπρόεδρο του συλλόγου Παύλο Κλάδη, με τη συνεργασία άλλων τοπικών συλλόγων και με την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, όπου ανήκει η Βέργα.

Από πλευράς Πόρου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν συμβολικά, λόγω της καταγωγής του Χριστόδουλου Μέξη, ο δήμος Πόρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» και ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων, αλλά και άλλοι Ποριώτες που πήγαν για το σκοπό αυτό στη Βέργα, συνολικά περί τα 70 άτομα. Μεταξύ αυτών και ένας απόγονος της ιστορικής Ποριώτικης οικογένειας Μάνεση, που διέθεσε το πλοίο για την ιστορική μεταφορά του μπαρουτιού: ο καθηγητής Ιατρικής και διαπρεπής ηπατολόγος Μανώλης Μάνεσης.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη και τους λοιπούς αγωνιστές, που έγινε στο γειτονικό παρεκκλήσι Αγ. Νικολάου και ακολούθησε η αποκάλυψη της πινακίδας ονοματοδοσίας κεντρικού δρόμου της Βέργας προς τιμήν του Μέξη από τους αντιδημάρχους Καλαμάτας και Πόρου Γ. Κουτουζή, που εκπροσώπησε τον δήμο μας. Στη συνέχεια έγινε η πιστή και θεαματική αναπαράσταση της μεταφοράς των βαρελιών του μπαρουτιού από την ακτή στο χώρο της εκδήλωσης με ζώα και βρακοφόρους με παραδοσιακές φορεσιές της Μάνης. Από πλευράς Πόρου χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιδήμαρχος Γ. Κουτουζής και η Πρόεδρος του «συλλόγου Ποριώτισσα» Νάγια Μακρή, και μίλησαν ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ι. Μανιάτης και ο ιστορικός ερευνητής Γ. Αθανασίου, εκπροσωπώντας και τον Σύνδεσμο Τροιζηνίων. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Λιακάκη. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και μανιάτικα επαναστατικά τραγούδια από Μανιάτες με παραδοσιακές φορεσιές. Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν και αυθεντικά μανιάτικα κειμήλια (όπλα και σπαθιά), πορτραίτα των ηρώων του 21, μεταξύ των οποίων και ένα πορτρέτο του Χρ. Μέξη, από τη Μαρία Τσιριγώτη- Μπεζαντέ, καθώς και πίνακας με την ιστορική εκφόρτωση του μπαρουτιού στον Αλμυρό, φιλοτεχνημένος από τον Σωτήρη Τζαμουράνη.

Η μεγάλη έκπληξη και συγκίνηση της βραδιάς ήρθε από τον συντονιστή Παύλο Κλάδη, όταν κάλεσε τον παρόντα στη γιορτή Μανώλη Μάνεση, απόγονο της οικογένειας του μισθωμένου για τη μεταφορά πλοίου, να υπογράψει τη σκυτάλη του μπαρουτιού, η οποία μετά το πέρας της γιορτής μεταφέρθηκε συμβολικά μέσα στο βράδυ από τη Βέργα στο μοναστήρι-κρησφύγετο των επαναστατημένων Ελλήνων ψηλά στον Ταΰγετο, όπως έγινε και με την πραγματική μεταφορά τον Μάρτιο του 1821. Η σκυταλοδρομία έγινε από εθελοντές δρομείς αθλητικών και ορειβατικών συλλόγων της Καλαμάτας.

Η φιλοξενία από τους διοργανωτές ήταν εξαίρετη, το πνεύμα πολύ φιλικό, εκφράστηκε αμοιβαία η βούληση για παραπέρα επαφές των 2 τόπων με αφορμή αυτή τη γιορτή που καθιερώθηκε από πέρσι να γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Είναι αναμφίβολα θετικό, οι πολίτες δύο τόπων να τιμούν από κοινού γεγονότα και πράξεις που συνέδεσαν τους προγόνου τους σχεδόν διακόσια χρόνια πριν, κατά την ιστορική εκείνη εποχή της Εθνεγερσίας. Με αυτό το πνεύμα, ο δήμος και οι πολιτιστικοί φορείς του Πόρου συμπαρίστανται και συμμετέχουν στην προσπάθεια του δήμου Καλαμάτας και του Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας Μεσσηνίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβίωση του ιστορικού γεγονότος που συνδέει τους τόπους μας, τόσο με τη γιορτή «Δρόμου Μπαρουτιού» το Μάρτιο στη Βέργα, όσο και με τις ανταποδοτικές εκδηλώσεις για τον Ποριώτη οπλαρχηγό Μέξη που έγιναν πέρσι τον Ιούλιο στον Πόρο, και αυτές που σχεδιάζονται και φέτος για το καλοκαίρι στο νησί, με συμμετοχή της παιδικής ορχήστρας και χορωδίας του συλλόγου της Βέργας.

 
Σχολιάστε