Μαραθώνιος Σπετσών… γιατί όχι και στον ΠόροΠρόσφατα οι γειτονικές Σπέτσες διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο τους λαϊκό αγώνα δρόμου, μίνι μαραθώνιο όπως τον ονόμασαν. Στον αγώνα αυτό μάλιστα δεύτερη στην κατηγορία γυναικών ήρθε η ποριώτισσα Pascale Terlaak (εγώ τερμάτισα είκοσι λεπτά αργότερα…).
Το θέμα είναι ότι με σχετικά λίγα έξοδα αλλά πολύ καλή οργάνωση συντονισμό ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές στήθηκε ένας αγώνας που προσέλκυσε μέσα στο φθινόπωρο μια μέρα που εβρεχε (!)πάνω από 1000 επιπλέον άτομα στο νησί των Σπετσών που απήλαυσε τις ανάλογες οικονομικές απολαβές (διαμονή, μετακίνηση, διατροφή αθλητών και συνοδών). Η ημερομηνία ήταν σοφή αφού αποτελεί μια καλή προπόνηση για όσους προετοιμάζονταν για τον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας.
Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανέστατα
• Παράταση της τουριστικής περιόδου με υπάρχουσες υποδομές.
• Διαφήμιση καθώς το γεγονός παρουσιάστηκε σε πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελληνικά και ξένα.
• Κινητικότητα στην ιστοσελίδα spetsesmarathon.com που προβάλει συνεχεία φωτογραφίες του πράγματι όμορφου νησιού
• Οι αθλούμενοι είδαν το νησί ικανοποιημένοι πιθανότατα να το επισκεφτούν ξανά για τον ίδιο λόγο αλλά και για άλλες δραστηριότητες αφού περιμετρικά είδαμε τις παράλιες και διασχίσαμε την πόλη των Σπετσών αφού η χάραξη της διαδρομής είχε περιηγητικό χαρακτήρα.
• Ο αγώνας προσέλκυσε προσωπικότητες του αθλητικού αλλά και πολιτικού κόσμου που έδωσαν άλλη αίγλη και σπουδαιότητα.
• Προβολή του αθλητισμού και του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία που αντιλαμβάνεται ότι ο τουρισμός δεν ενδιαφέρεται μονό για μια αστακομακαροναδα και ένα ποτό στη παράλια.
Βεβαία για να επιτευχτεί αυτά οι Σπετσιώτες έδειξαν μια άρτια και συνεπή διοργάνωση που περιελάμβανε τα αυτονόητα, συντονισμό, προετοιμασία, επένδυση οικονομική, έγκαιρη προβολή, συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα γινόντουσαν γύρω από την Αθήνα τουλάχιστον άλλα τέσσερα σημαντικά ανάλογα δρώμενα που στέρησαν κάποιους αθλητές από τον αγώνα των Σπετσών.

Το εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί ο Πόρος δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο ?
Η γεωγραφία εύκολα του το επιτρέπει, η προσβασιμότητα του είναι πολύ καλύτερη και οικονομικότερη, στον Πόρο υπάρχει αθλητικός όμιλος ιδιαίτερα ενεργός και οι προπονητές του μεταξύ των οποίων ο κ. Γκιων διαθέτουν την εμπειρία και τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο.

Εδώ και επτά χρόνια διοργανώνεται στο νησί αγώνας περιπέτειας το X-Poros ,σε μικρότερη βεβαία κλίμακα αλλά οι στοιχειώδεις προεργασίες προβολής, διαφήμισης έχουν γίνει και έχει χτιστεί μια άρτια εικόνα σε αυτό τον τομέα.
Εάν ο δήμος καταφέρει να δραστηριοποιηθεί εγκαίρως προγραμματίσει και υποστηρίξει έμπρακτα και υπεύθυνα ένα τέτοιο εγχείρημα το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα θετικό.
Μακάρι η δύσκολη οικονομική περίοδος να δράσει καταλυτικά προκειμένου να συνεργαστούν οι κάτοικοι του Πόρου και να μην χάσουν τις ευκαιρίες που άπλετα τους προσφέρει το νησί τους. Να πάψουν να ενεργούν κοντόφθαλμα με μακροπρόθεσμους οραματισμούς βάζοντας την ατομικότητα τους πάνω από όλα, αγνοώντας ότι και οι ίδιοι θα επωφεληθούν από το κοινή πρόοδο.
Ένα τέτοιο γεγονός βέβαια απαιτεί σχεδιασμό, ανάληψη ευθυνών, σοβαρότητα και οργάνωση. Κάτι τέτοιο προγραμματίζεται έγκαιρα πολύ νωρίτερα προκειμένου να γνωστοποιηθεί, να βρεθούν χορηγοί και να μην στραφεί ενάντια στο νησί εάν γίνει «άρπα κόλλα».
Εάν δεν γίνει μια σοβαρή συλλογική προσπάθεια δεν είναι εύκολα εφικτό. Έτσι και αλλιώς μάλλον δεν υπάρχουν πλέον πολλοί που να θέλουν να επωμιστούν τον κόπο και την ευθύνη χωρίς υποστήριξη και όφελος και να βλέπουν τους υπόλοιπους να καρπούνται των αποτελεσμάτων- η ιστορία του βασιλικού και της γλάστρας δηλαδή…
Προτάσεις έχουν γίνει αλλά χωρίς ανταπόκριση με αποτέλεσμα κάποιες διοργανώσεις Αstroman να διαλέξουν άλλους προορισμούς (Αστρος Κυνουρίας). Με αυτή τη στάση ο Πόρος θα παρακολουθεί τον αθλητικό και όχι μόνο τουρισμό να τον προσπερνά προκειμένου να πάει προς άλλους πιο φιλόδοξους και δραστήριους τόπους.
Αν κάτι σχεδιαστεί για του χρόνου καλό θα ήταν να μην συμπέσει με τις Σπέτσες γιατί προσωπικά εκεί θα ξαναπάω!
Κώστας Σαπουνάκης
Φωτογραφία: www.neaepohi.gr
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΩΝ says:

  Κύριε Σαπουνάκη
  χαίρομαι για το κέφι σας,την αθλητική σας ιδεολογία και το ανιδιοτελώς ενδιαφέρόν σας για τα αθλητικά δρώμενα του νησιού που ζούμε, του Πόρου.
  Διάβασα το δημοσίευμα σας, σχετικά με τους αγώνες που διοργάνωσαν οι Σπέτσες και στην αναφορά που κάνατε στο όνομα μου και στον σύλλογο Στίβου που ανήκω, ρωτώντας γιατί δεν διοργανώνουμε και μείς κάτι αντίστοιχο στο νησί μας, τον Πόρο, αφού και η τεχνογνωσία υπάρχει και πλεονεκτήματα έχει το νησί,όπως προβασιμότητα κ.λ.π. για να διοργανώσει κάποιο αντίστοιχο αγώνα.
  Μου δώσατε λοιπόν μια πολύ ωραία ΄΄πάσσα΄΄για να γνωρίσω σε σας που ζείτε τα τελευταία επτά χρόνια στο νησί και να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μας ότι τόσο εγώ όσο και ο σύλλογός που ανήκω η Γυμναστική Εταιρία Πόρου Τροιζηνίας έχει διοργανώσει δεκάδες αγώνες από το 1978 μέχρι και σήμερα, πολύ σημαντικότερους του αγώνα των Σπετσών με αποκόρυφωμα τους δύο τελικούς του Ελληνικού GRAND PRIX στίβου το 2006 και το 2007 στους οποίους συμμετείχαν οι καλύτεροι αθλητές του Ελληνικού Στίβου.Οι αγώνες αυτοί οι οποίοι είχαν μεγάλη επιτυχία(όπως τουλάχιστον έγραφε ο αθλητικός τύπος και τα δελτία τύπου του ΣΕΓΑΣ) διαφήμιζαν τον Πόρο σε όλη την Ελλάδα αφού για δεκαπέντε και πλέον μέρες ο αθλητικός τύπος ασχολείτο καθημερινά με τους αγώνες και τον τόπο διοργάνωσης δηλαδή με τον Πόρο. Επίσης απο το 1978 μέχρι και το 1985 ο σύλλογος διοργάνωνε κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του έτους Λαϊκό Δρόμο σε Ανώμαλο έδαφος το ΄΄Γύρος του Πόρου΄΄ (3750μ. Σφαιρία) με δεκάδες συμμετοχές απο αθλητές του Λεκανοπεδίου της Πελοποννήσου και απο την υπόποιπη Ελλάδα.
  Απο το 1988 μέχρι το 2007 διοργανώναμε τους αγώνες στίβου΄΄Ποσειδώνια΄΄ με συμμετοχή αθλητών-τριών απ΄ όλη την Ελλάδα.Στούς αγώνες αυτούς συμμετείχαν περισότεροι απο επτακόσιοι αθλητές και μαζί με συνοδούς προπονητές και γονείς ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί τριπλασιαζόταν.
  ‘Ολοι οι παραπάνω αγώνες εκτός της μεγάλης οργανωτικής και αγωνιστικής επιτυχίας διαφήμιζαν και προέβαλαν τις τόσες ομορφιές του νησιού σε όλη την επικράτεια.
  Θα αναρωτηθείτε λοιπόν κε Σαπουνάκη γιατί σταμάτησαν όλες αυτές οι δραστηριότητες; Οι λόγοι που μας υποχρέωσαν να σταματήσουμε την διοργάνωση αυτών των αγώνων είναι οι παρακάτω:
  – οι διοργανώσεις απαιτούσαν εκτός απο το οικονομικό κόστος των αγώνων και ΄΄χέρια΄΄ δηλαδή βοήθεια η οποία δεν προσφερόταν απο κανένα και όλο το βάρος των αγώνων έπεφτε σε δύο -τρία άτομα.
  – οι αγώνες τέτοιου επιπέδου είχαν κόστος στο οποίο δεν συμμετείχε κανείς από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα (με εξαίρεση τα δύο GRAND PRIX τα οποία είχε αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου,οικονομικά, ο Δήμος Πόρου)με αποτέλεσμα και το κόστος των αγώνων να πέφτει και αυτό στα ίδια άτομα που διοργάνωναν τους αγώνες.
  – η τοπική κοινωνία δεν ΄΄αγκάλιασε΄΄ τους αγώνες, όπως έγινε στις Σπέτσες,με αποτέλεσμα τα δύο-τρία άτομα (Καράμπαμπας-Γκιών-Λεβειδιώτης-Λιβανού) που έτρεχαν για τις παραπάνω εκδηλώσεις, να σταματήσουν να ασχολούνται με διοργανώσεις αγώνων και να ασχολούνται,καθημερινά,μόνο με την προπονητική προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μόνο στα παιδιά και τον σύλλογο.

  Αν λοιπόν αλλάξει κάτι απο τα παραπάνω και ο Δήμος ή άλλος φορέας Δημόσιος ή ιδιωτικός θελήσει να διοργανώσουμε κάτι ανάλογο με το γειτονικό νησί των Σπετσών εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε διαθέτοντας την πείρα και τη τεχνογνωσία μας που αποδεδειγμένα είναι ψηλού επιπέδου.
  Υ.Γ.υπόψη ότι στις Σπέτσες που διοργάνωσαν τον μινι Μαραθώνιο(φυσικά είναι αξιέπαινοι) δεν υπάρχει αθλητικό σωματείο που να ασχολείται με τον στίβο, ούτε δραστηροποιείται κανείς σε αυτό το άθλημα.

 2. sapounakis says:

  http://www.3athlon.gr/?id=386&parent=home

  το ιδιο φαινομενο και αλλου

 3. poros trekking says:

  Είναι βέβαιο ότι εκτός από τον κύριο Γκιών και τον κύριο Σαπουνάκη, υπάρχουν αρκετοί πού θα στήριζαν κάθε καλή προσπάθεια.
  Κάντε προτάσεις κύριοι

 4. Δημήτρης Καπνιάς says:

  Είχα τη χαρά να συμμετέχω και εγώ στο Spetses MiniMarathon και έκανα ακριβώς την ίδια σκέψη, γιατί δηλαδή να μη διοργανωθεί και στον Πόρο ένας λαϊκός αγώνας δρόμου. Η διοργάνωση ήταν πραγματικά εξαιρετική, σαφώς πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων αγώνων στη χώρα μας, και δείχνει ότι στηρίχθηκε σε πολύ ‘επαγγελματικές’ βάσεις με σκοπό να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός αγώνας όχι μόνο στο ελληνικό καλεντάρι αλλά και με διεθνή συμμετοχή.
  Μένω μόλις 2.5 χρόνια στον Πόρο δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μία τέτοια διοργάνωση θα ήταν μια ευκαιρία και για τους κατοίκους να ξεφύγουν λίγο από τη στενή λογική της παραδοσιακής τουριστικής βιομηχανίας και να δουν μία άλλη προοπτική ανάπτυξης, όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, που είναι τόσο διαδεδομένος στο εξωτερικό. Σαφώς και υπάρχει αθλητική υποδομή στο νησί με τους συλλόγους στίβου και κοπηλασίας και το X-Poros λείπει όμως, κατά την εκτίμησή μου, η συλλογική συνείδηση όπως και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η οικονομική συγκυρία μας δίνει μία ευκαιρία να δούμε λίγο διαφορετικά την συλλογική δράση, τον εθελοντισμό, την επένδυση στο μέλλον.
  Είμαι στη διάθεσή σας να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Ενας αγώνας μισού μαραθωνίου νομίζω ότι είναι ότι πρέπει…

Σχολιάστε