Sir Patrick Leigh Fermor: Ταξίδια, μυστικές υπηρεσίες και έρωτας στο… Λεμονοδάσος (ηχητικό ντοκουμέντο)Φωτογραφία του Πάτρικ Λι Φέρμορ από την πρώτη του επίσκεψη στο Λεμονοδάσος το 1935 με τους Σπύρο και Μαρία Λαζάρου.

Φωτογραφία του Πάτρικ Λι Φέρμορ από την πρώτη του επίσκεψη στο Λεμονοδάσος το 1935 με τους Σπύρο και Μαρία Λαζάρου.

Στις 10 Ιουνίου, έκλεισαν 2 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο οποίος είναι 1 από τις 3 φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο ταξιδιωτικών βιβλίων Dolman.
Ο άνθρωπος που συνδέθηκε το όνομα του με τον Πόρο, καθώς έζησε την πιο όμορφη περίοδο της ζωής του και τον έρωτα του στο ειδυλλιακό Λεμονοδάσος , λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
article-0-15ADD6E2000005DC-266_468x381Ο Ιρλανδικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας, λόγιος και στρατιωτικός γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1915. Ο πατέρας του, Sir Lewis Leigh Fermor ήταν διευθυντής του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών της Ινδίας, χώρα στην οποία έζησε η οικογένειά του τον πρώτο καιρό μετά την γέννησή του – χωρίς αυτόν. Γι’αυτό και στα 4 πρώτη έτη της ζωής του τον μεγάλωσε ένας αγρότης στο Νορθάμπτον, αφήνοντάς τον να τρέχει ελεύθερα ανακαλύπτοντας τα γύρω χωράφια για όσο είχε όρεξη και δύναμη.
Ο Φέρμορ ταξίδεψε, έζησε έντονα και μετά έγραψε για τη ζωή του. Περπάτησε από την Ολλανδία μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ταξιδιώτης, διανοούμενος, παράτολμος πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στην Ελλάδα πρωτοήρθε στα 19 του, έζησε στην Αθήνα, στη Μακεδονία, σε ένα μοναστήρια στον Άθω.

Την 1η Ιανουαρίου 1935 συνέχισε το ταξίδι του στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο, ενεπλάκη με την εκστρατεία των βασιλικών δυνάμεων στη Μακεδονία ενάντια στη δημοκρατική εξέγερση του 1935. Στην Αθήνα, συνάντησε την Μπαλάσα Καντακουζηνού (Bălaşa Cantacuzino), Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών, την οποία και ερωτεύτηκε. Έζησαν σε έναν παλαιό νερόμυλο, στο Λεμονοδάσος που έβλεπε προς τον Πόρο.
81604490_oΑργότερα μετακόμισαν στο Μπάλενι Băleni, τον οίκο της οικογένειας των Καντακουζηνών στη Μολδαβία, έως το ξέσπασμα του Β’ Π.Π.
«Συναντηθήκαμε τη σωστή στιγμή και πέσαμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου», θα πει αργότερα σε μια συνέντευξη του ο Φέρµορ. «Ηταν ακαριαίο, ταιριάξαµε αµέσως. Φύγαµε μαζί και ζήσαμε σε έναν νερόμυλο στην Πελοπόννησο για πέντε μήνες. Εγώ έγραφα, εκείνη ζωγράφιζε. Ηταν παράδεισος!».

Η κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην Αγγλία, όμως η Ελλάδα δεν έφυγε ποτέ από μέσα του. Μάλιστα, λόγω ακριβώς της σχέση του με αυτήν, τοποθετήθηκε ειδικός σύνδεσμος με την Ελλάδα στον αγγλικό στρατό. Πολέμησε στην Αλβανία και πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης το 1941.
300px-Kreipe_Abduction_Team
Πέρασε τον επόμενο ενάμιση χρόνο με την ταυτότητα βοσκού στην Κρήτη, ως πράκτορας των Άγγλων. Ζούσε σε απομακρυσμένες σπηλιές με αποστολή να σαμποτάρει τα σχέδια των Ναζί. Κι αν αυτό σου ακούγεται σαν μέρος κάποιας Χολιγουντιανής περιπέτειας εποχής, περίμενε να φτάσουμε στο καλό κομμάτι: Ο Fermor τον Απρίλιο του 1944 ηγήθηκε της επιχείρησης απαγωγής του Γερμανού Στρατηγού Karl Kreipe. Ενα κατόρθωμα για το οποίο ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ γραμμή, αλλά διαδόθηκε μέσω του βιβλίου «Met by moonlight», που έγραψε ο υπαρχηγός της ομάδας του, Στάνλεϊ Μος, αλλά και της ομώνυμης ταινίας όπου τον Φέρμορ ενσαρκώνει ο Ντερκ Μπόγκαρντ.
Το 2004 στις Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους ο Πάτρικ Λη Φέρμορ χρίστηκε ιππότης. Το 2007 ανέφερε πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γραφομηχανή, έχοντας γράψει όλα τα βιβλία του έως τότε χειρόγραφα
Οι φίλοι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες, τον φώναζαν Παντελή (από το Πάτρικ Λι), ενώ στην Κρήτη τα χρόνια της Αντίστασης τον ήξεραν με το ψευδώνυμο Μιχάλης.
patrick-lee-fermor660Aπό το 1960 εγκαταστάθηκε στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασε με τη γυναίκα του, φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ, η οποία πέθανε το 2003. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται “Το Δέντρο του Ταξιδιώτη”, “Τα βιολιά του Σαιν Ζακ”, “Μάνη – Ταξίδια στην Πελοπόννησο”, “Ρούμελη”, “Η εποχή της Δωρεάς – Πεζός στην Κωνσταντινούπολη: Από το Χουκ της Ολλανδίας στον Μέσο Δούναβη”, “Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά”, “Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα” κ.ά.

Patrick_Lee_Fermor_BBC_08_11_1986 by Dimart on Mixcloud
Σχολιάστε