Γιάννης Σαμπάνης: “Ύποπτη και αυθαίρετη η ΚΥΑ για τις ιχθυοκαλλιέργειες”Ο Γιάννης Σαμπάνης, δήμαρχος Τροιζηνίας, μιλάει στο Saronic Magazine για τα φλέγοντα θέματα του δήμου και της οικονομικής συγκυρίας. Της Λένας Παπαϊωάννου.
Ο κ. Γιάννης Σαμπάνης διανύει την τέταρτη θητεία του ως Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Τροιζηνίας, νυν καλλικρατικό Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων. Στη συνέντευξη αυτή μας λύνει ερωτηματικά που απασχολούν τόσο τους κατοίκους, όσο και τις Αρχές της περιοχής.
Η ενοποίηση μέσω του «Καλλικράτη» των Δήμων Τροιζηνίας και Μεθάνων, σε μια περίοδο δραστικών περικοπών, τελικά συνέβαλε στην ανάπτυξη του ενιαίου δήμου, ή αντίθετα, δυσκόλεψε πολύ το έργο σας; Και εν τέλει δικαιώνεται;
Χωρίς περιστροφές θα σας πω ότι το εγχείρημα σχεδιάστηκε με προχειρότητα, εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο και, εσείς πολύ σωστά σημειώσατε, σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δηλαδή σε πολύ κακή οικονομική συγκυρία. Στην περιοχή μας, για να ήταν ο δήμος βιώσιμος και για να είχε από γενέσεως του αναπτυξιακή δυναμική, θα έπρεπε να περιελάμβανε και το Δήμο Πόρου. Οι φόβοι για υποβάθμιση του Πόρου είναι – πιστέψτε με- ανυπόστατοι. Αντίθετα, ο Πόρος θα αναβαθμιζόταν ως έδρα ενός μεγάλου δήμου.
Αυτή είναι η αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει όμως και η θετική, που δεν είναι άλλη από τη δύναμη ψυχής που κατατίθεται στην καταβαλλόμενη προσπάθεια συναδέλφων από τη δική μου παράταξη, αλλά και κάποιων μελών που εξελέγησαν με την παράταξη του επιλαχόντος συνδυασμού. Όλοι εμείς μαζί, με κοπιώδεις προσπάθειες και μέσα στην καταιγίδα της παρούσης συγκυρίας, αγωνιζόμαστε να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος των συμπολιτών μας.
Η «Κατασκευή Αγωγών Ύδρευσης και Άρδευσης από τη Λιμνοδεξαμενή του Καρατζά» και τα « Έργα Ανάπλασης στο Παραλιακό Μέτωπο Γαλατά», δυο έργα που – παρά τις οικονομικές αντιξοότητες- δρομολογούνται και σύντομα θα ολοκληρωθούν, πως πιστεύετε ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής;
Το πρώτο έχει δρομολογηθεί και είναι μέρος ενός συνολικού έργου (προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ), που περιλαμβάνει την Λιμνοδεξαμενή (ταμιευτήρα νερού), μονάδα επεξεργασίας και δίκτυα διανομής του νερού μέσω αντλιοστασίων, θα επιλύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την ορεινή Τροιζηνία.
Το δεύτερο έργο, αυτό της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης του Γαλατά, θα βελτιώσει την εικόνα, θα καταστήσει το παραλιακό της μέτωπο πιο ελκυστικό και πιο λειτουργικό, και θα αναδείξει την έδρα του δήμου μας. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η τουριστική ανάπτυξη, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας.
Πέραν αυτών των έργων, όμως, σχεδιάζουμε την υλοποίηση πλήθους μικρών και μεγάλων έργων υποδομής και εξωραϊσμού σε όλο το εύρος του εκτεταμένου μας δήμου.
Η έκδοση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τα νησιά του Σαρωνικού και την Τροιζηνία από την Αντιπεριφέρεια Νήσων, στα πρότυπα των Κυθήρων και Αντικυθήρων, πως θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει τον Δήμο Τροιζηνίας;
Εμείς στην Τροιζηνία έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού, και με την ολοκλήρωση των θεματικών, ειδικών χωροταξικών σε εθνική κλίμακα, που δίνουν και τις γενικές κατευθύνσεις, θα ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας και θα θεσμοθετήσουμε χρήσεις γης για τον δήμο μας. Με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη έχουμε άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα στη βελτίωση των υποδομών μας. Είμαι βέβαιος ότι θα αγωνιστούμε μαζί και για τον βέλτιστο χωροταξικό σχεδιασμό, και μάλιστα ταχύτερα από την ενότητα Κυθήρων –Αντικυθήρων, αφού η μελέτη μας είναι ήδη σε εξέλιξη.
Τελικά, ο χαρακτηρισμός (και της Τροιζηνίας) ως Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένης Υδατοκαλλιέργειας δεν θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής; Τι προτίθεστε να κάνετε;
Έχω τη σταθερή άποψη ότι στη χώρα μας είναι αναγκαίο να στηριχθεί μαζί με τους υπόλοιπους τομείς και η πρωτογενής παραγωγή, η οποία πρέπει να αναδειχθεί ξανά σε έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Πρέπει να παράγουμε για να σταθούμε όρθιοι. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς, ώστε σε περιοχές με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης να χωροθετούμε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή δραστηριότητες όλως διόλου ασύμβατες. Με βάση λοιπόν το σκεπτικό αυτό, είμαστε κάθετα αντίθετοι με το περιεχόμενο της σχετικής ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/12/2011, η οποία αφορά και την περιοχή μας και της οποίας ζητούμε την ανάκληση.

Η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη, διότι δεν έλαβε υπόψη τις απόψεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, και επιεικώς ύποπτη, διότι για την έκδοση της δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Για τους λόγους τούτους αφενός στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων και φορέων των περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας και αφετέρου πιέζουμε με φορτικότητα τους αρμόδιους υπουργούς για την ανάκληση της ύποπτης και αυθαίρετης ΚΥΑ.
Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, πολλοί –νέοι κυρίως- επιλέγουν να επιστρέψουν στην επαρχία και να εγκατασταθούν εδω, ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Θεωρείτε ότι η περιοχή της Τροιζηνίας προσφέρεται για κάτι τέτοιο και πως πιστεύετε ότι ο δήμος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό;
Το θέμα που θίγετε είναι και επίκαιρο και κοινωνικά κεφαλαιώδες. Θα περιοριστώ να σας πω ότι, πέραν των ευκαιριών για εργασία που προσφέρει η περιοχή μας στις υπηρεσίες (τουρισμός κ.λ.π) και στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), προετοιμάζουμε μεθοδικά μια δράση και μια επένδυση για δημιουργία 200 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Ελπίζω με τη βοήθεια του θεού να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες μας και να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της οικονομικής αναζωογόνησης της περιοχής μας και της καταπολέμησης της ανεργίας.
Πηγή: Saronic Magazine (Δεκεμβρίου 2011)
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πολλά λόγια…

  Για τον τουρισμό ΤΙ έκανατε κύριε Δημάρχε και συνεργάτες;;;

  Δεν σας βλέπω να στιρήξετε καμία προσπαθεία για την σωστή προβολή του τοπού σας!

  Σε καμία έθεση τουρισμού δεν σας βλέπω!

  Στην ΙΤΒ 2012 ήμουν εγώ ο μόνος που έκανε προβολές για τον Σαρωνικό στο περίπτερο του ΕΟΤ.

  Πρέπει να ανηκεί κάνεις στο δικό σας το ΠΑΣΟΚ για να τον βλέπετε;;;

  Τι θα γίνει όταν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τα έργα σας θα τελειώσουν; Από δρόμους και τσίμεντα δεν θα προσελκύστε κανέναν τουρίστα.

  Που θα βρεί η νεολάια δουλειά στην Τροιζηνία και στα Μέθανα;

  Από τους δρόμους σας;

Σχολιάστε