Το ημερολόγιο 1999 με έργα του Ποριώτη ανθογράφου Σπύρου ΜεθενίτηΓράφει ο Γιάννης Μανιάτης – 

Το 1999 το «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας» κυκλοφόρησε το ετήσιο Ημερολόγιό του με θέματα από ζωγραφικούς πίνακες του Ποριώτη ζωγράφου – κατά κυριολεξία μάλιστα ανθογράφου – Σπύρου Μεθενίτη.

Η αγάπη του Σπύρου για τα λουλούδια ήταν η κύρια αιτία που ασχολήθηκε ζωγραφικά με την ανθογραφία. Μετά από μία κοπιώδη πορεία σπουδής και έρευνας πολλών ετών γύρω από την τεχνική της ανθογραφίας, κατέληξε στον σημερινό τρόπο έκφρασής του.

Η προσπάθειά του στρέφεται στο πως τα λουλούδια θα διατηρήσουν τη σχηματική τους μαγεία και τις χρωματικές τους αξίες, ενταγμένα σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς να χάνουν τη φυσική τους ταυτότητα.

Μέσα από τα έργα του ο καλλιτέχνης επιθυμεί να περάσει ένα οικολογικό μήνυμα στη σημερινή εποχή της άκρατης στροφής προς την Τεχνολογία, κάτι που επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τον πλανήτη μας και καταστρέφει τόσο βάναυσα την πανέμορφη χλωρίδα του.

Η κριτικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν σε άρθρο της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι τα έργα του «…αποκαλύπτουν μία ειλικρινή αφοσίωση, ένα πραγματικό πάθος μία μεγάλη ευαισθησία. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μία αισθητική τελειότητα, κυρίως όμως τεκμηριώνει μία αυθεντική καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία».

Έργα του Σπύρου Μεθενίτη βρίσκονται στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Τραπέζης της Ελλάδος και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Στον Πόρο έχουν οργανωθεί 2 εκθέσεις έργων του: Μία από τον δήμο Πόρου τον Αύγουστο του 2003 και μία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη τον Ιούλιο του 2009 στο πλαίσιο της γιορτής της «Λεμονιάς», όπου έγινε και πολιτιστική εκδήλωση για το έργο του, και συνοδεύτηκε με ωραίο μουσικό πρόγραμμα. Οι Ποριώτες μουσικοί Άρις Αντάνης (τραγούδι – κιθάρα) και Τάκης Αρτόπουλος (τραγούδι – φυσαρμόνικα) με ένα πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών με θέμα το λουλούδι, πλαισίωσαν την όμορφη εκδήλωση. Στην τελευταία αυτή έκθεση εκτέθηκαν και τα έργα του συλλεκτικού Ημερολογίου 1999 που παρουσιάζουμε.

 
Σχολιάστε