Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατηγού στο Porosnews.grIMG_0854Διετέλεσε Δήμαρχος Πόρου για δυο τετραετίες. Το 2010 εκλέχτηκε για δεύτερη φορά με πολύ υψηλό ποσοστό.

Ωστόσο στη δεύτερη τετραετία, είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα κυρίως στις προβληματικές υποδομές (ΒΙΟΚΑ, λιμάνι). Η θητεία του σημαδεύτηκε από  μια υπεξαίρεση μαμούθ, από τα ταμεία του Δήμου και κλήθηκε να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα (ΠΟΑΥ, Ιδιωτικοποίηση λιμανιού) που του έθεσε η κεντρική πολιτική εξουσία.

Ο Δημήτρης Στρατηγός δεν απέφυγε τα λάθη και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπήρξε αποδέκτης σκληρής κριτικής από αυτό το Μέσο.

Σήμερα, ο κ. Στρατηγός ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, καθώς είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κουμουτσάκου, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

Δυο μέρες πριν τις εκλογές, ο απερχόμενος Δήμαρχος Πόρου, ανοίγει τα χαρτιά του στο Porosnews.

 

Συνέντευξη στον Μπάμπη Κανατσίδη

 

  • Κύριε Στρατηγέ, είσαστε ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, θητεύοντας τα προηγούμενα 8 χρόνια ως Δήμαρχος στον Δήμο Πόρου, αλλά και παλαιότερα  ως δημοτικός σύμβουλος. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των νησιών, έτσι όπως τα αξιολογείτε εσείς;

 

Κύριε Κανατσίδη, από τη χρόνια εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την πρόσφατη περιοδεία μου ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, έχω διαπιστώσει πως τόσο τα νησιά από τον Αργοσαρωνικό μέχρι τα Κύθηρα όσο και ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που αφορούν στον χώρο της υγείας, τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και  την υστέρηση σε σύγχρονες υποδομές, την επάρκεια νερού σε ποιότητα και ποσότητα, καθώς επίσης το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων που λόγω του υψηλού κόστους της, είναι ιδιαίτερα πιεστικό για όλους.

 

  • ·         Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους δεν διεκδικήσατε  εκ νέου τη δημαρχεία στον Πόρο και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να πείτε το ναι στην πρόταση του Γιώργου Κουμουτσάκου, να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του;

 

 Είναι γεγονός πως εκλέχτηκα δύο φορές Δήμαρχος και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, καθώς ο λαός του Πόρου με τίμησε με την ψήφο του. Μετά από 16 χρόνια συνεχούς και συνεπούς προσφοράς μου στον α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και κατοικώ, θεώρησα ότι έκλεισα έναν κύκλο. Εκτίμησα επομένως ως ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση που μου έγινε από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και την Ν.Δ. να συνδράμω στον αγώνα που δίνεται για βελτίωση του β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, μια διοικητική περιοχή που γνωρίζω καλά και στην οποία επείγει να δοθεί άμεσα η αναπτυξιακή προοπτική και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

CARAVEL_1050

 

  • ·       Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα αυτών των περιφερειακών εκλογών;

 

Το διακύβευμα των Περιφερειακών Εκλογών είναι η επιτακτική ανάγκη να βγει ο πολίτης από τα αδιέξοδα και η Αττική, σε κάθε γωνιά της -και στα νησιά, να αποκτήσει αφενός την αίγλη αφετέρου την πολιτισμική ταυτότητα και την οντότητα που θα έπρεπε να έχει, βελτιώνοντας την καθημερινότητα όλων, μέσα από την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος.

 

 

  • ·         Σε τι διαφέρουν οι προτάσεις σας από τις προτάσεις των άλλων συνδυασμών;

 

Εμείς, με επικεφαλής τον Γιώργο Κουμουτσάκο, έναν άνθρωπο με ευρωπαϊκή εμπειρία- εγνωσμένης αξίας και δράσης, αποτελούμε μια κοινότητα ανθρώπων με αυτοδιοικητική εμπειρία, ήθος και διάθεση για αλλαγή 180ο , ώστε να αλλάξει πρόσωπο η Αττική μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και σωστή διαχείριση, όντας κοντά στον πολίτη και δίνοντας λύση στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, και μια νέα προοπτική, με ένα πρόγραμμα που εστιάζει στο τετράπτυχο Δουλειές – Ανάπτυξη – Διαφάνεια – Αλληλεγγύη.

Εκτός από τις παλαιοκομματικές πολιτικές της παράταξης Σγουρού και την επί 12 χρόνια αναποτελεσματικότητα ενός ΄΄κατεστημένου΄΄ που σε αυτές τις εκλογές κάνει ΄΄γαργάρα΄΄ την κομματική της ταυτότητα κι έχει να επιδείξει πολλά λόγια και λίγα έργα, υπάρχει και το ΣΥΡΙΖΑ που με κομματικές παρωπίδες δρα καιροσκοπικά και σε μια μηδενιστική βάση θέτει διλήμματα του τύπου ΄΄μνημονιακός – αντιμνημονιακός΄΄ και για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να δημιουργήσουν ένα μόνιμο σκηνικό αβεβαιότητας και αστάθειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιστεύω όμως ότι μέρα με τη μέρα, οι δικές μας προτάσεις διαθέτουν μια θετική δυναμική που εμπνέει αισιοδοξία και αντιπαρέρχεται τις δυνάμεις του κατεστημένου, της στασιμότητας, του λαϊκισμού και του μηδενισμού, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει κάνει τα πρώτα της βήματα για έξοδο από την κρίση.

180_GAZI_0059

 

  • ·         Ποιες είναι οι προτεραιότητες σε περίπτωση που θα είστε οι νικητές στις περιφερειακές εκλογές; 

 

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, ως υπέρτατη αξία, έχουμε ως άμεσες προτεραιότητές μας την υλοποίηση υποδομών και δράσεων στις τοπικές κοινωνίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών που πλήττονται, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την διαφάνεια στις δράσεις μας, την αξιοποίηση κονδυλίων με σκοπό την ανάπτυξη και την έμπρακτη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απόρροια την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αποτελεσματική προβολή και ανάδειξη κάθε γωνιάς της Αττικής, όπου τα νησιά θα έχουν μια εξέχουσα θέση.

 

  • ·         Τι να περιμένει ο Πόρος από εσάς από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων;

 

Οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προωθώ τα συμφέροντα όχι μόνο του Πόρου, που ως  τόπος καταγωγής μου έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, αλλά και όλων των περιοχών ευθύνης μου, δρομολογώντας άμεσες λύσεις σε χρόνια προβλήματα, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας, που αναντίρρητα αποτελούν το πιο όμορφο κομμάτι της Αττικής,  συμβάλλοντας έτσι δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξή τους.

 

  • ·         Τέλος θα ήθελα την άποψή σας για την θητεία σας ως Δήμαρχος Πόρου.  Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

 

Οι δυσκολίες, για όποιον αφιερώνεται ψυχή τε και σώματι στα κοινά, είναι πολλές, πόσω δε μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την καθημερινότητα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που άπτονται της σωστής λειτουργίας βασικών υποδομών όπως ο ΒΙΟΚΑ, βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και σε κάθε είδους μηχανήματα χρήσιμα για τη σωστή λειτουργία μας, απρόβλεπτες καταστάσεις όπως το ζήτημα της υπεξαίρεσης. Η πληθώρα των αρμοδιοτήτων που αποκτήσαμε λόγω Καλλικράτη, χωρίς την απαραίτητη απόδοση των αντίστοιχων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η μείωση των κρατικών κονδυλίων, δυσχέρανε ιδιαίτερα το έργο όλων των ΟΤΑ, κατ’ επέκταση και του Δήμου μας.   Αν σε όλα αυτά λάβετε υπόψη σας ότι δεν είχαμε την στήριξη που περιμέναμε από την Περιφέρεια, μόνοι μας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις νέες αρμοδιότητές μας, να λειτουργήσουμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πολίτες μας και να δρομολογήσουμε νέα απαραίτητα έργα για τον τόπο μας που ευχόμαστε να υλοποιήσει η επόμενη δημοτική αρχή.

 

 

  • ·         Θα θέλαμε να μας πείτε αν υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχετε μετανιώσει και έχετε κάποια παράπονα από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκατε;

 

Συνήθως, δεν μετανιώνω για κάτι που κάνω, καθώς από χαρακτήρα ενεργώ με βάση όχι το προσωπικό μου όφελος, αλλά το καλό του τόπου και πάντα με πνεύμα ενότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και προσωπικά απέφυγα δικαστικές διενέξεις, καθώς θεωρούσα ότι έτσι γλίτωνα και χρήμα για τον Δήμο – ώστε να αξιοποιηθεί κάπου που θα είχε μεγαλύτερη χρησιμότητα, και χρόνο που θα τον αξιοποιούσα πιο δημιουργικά.

Τώρα όσον αφορά το σκέλος του ερωτήματος που αφορά αν έχω παράπονα από τους ανθρώπους που συνεργάστηκα, θα σας πω με την ειλικρίνεια που με διακρίνει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα -από τους υπαλλήλους του Δήμου μας μέχρι τους εκλεγμένους με την παράταξή μου συμβούλους, όλοι τους, προσέφεραν το καλύτερο που μπορούσαν για τον Δήμο μας, και εκτιμώ την προσπάθειά τους. Θα ήμουν αγνώμων αν ισχυριζόμουν το αντίθετο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους συμπατριώτες μου που έδειξαν έμπρακτα εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

 

 

 

 

 
Σχολιάστε