Συνέντευξη του Γ. Δημητριάδη στο Saronic MagazineDIMITRIADIS-009905Η εξυγίανση του δήμου, η αποκατάσταση βασικών υποδομών του νησιού, ο τουρισμός, η υγεία και η παιδεία, βασικές προτεραιότητες του υπόψήφιου δήμαρχου Πόρου κ Γιάννη Δημητριάδη, που ανοίγει τα χαρτιά του στο SM. Συνέντευξη στον Γιάννη Προβή

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη προσπάθειά του ως υποψήφιου δήμαρχου Πόρου τον Μάιο του 2014 θα είναι σαφώς καλύτερη από την πρώτη, εμφανίζεται ο κ Γιάννης Δημητριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SM. Τούτο επιβεβαιώνει, όπως δικαίως πιστεύει, η θετικότατη και τόσο τεκμηριωμένη και αξιοπρεπής παρουσία του στην αντιπολίτευση του Δήμου Πόρου, κατά την περίοδο 2010 – 2014, αλλά και υπό μια έννοια το επιβάλλει και η κρίσιμη πολιτική συγκυρία που διανύουμε, όπου η φθορά του χρεωκοπημένου παλαιοκομματικού πολιτικοιύ συστήματος ευνοεί την παρουσία νέων και άφθαρτων προσώπων και πρωτοβουλιών. Ο κ Δημητριάδης, δίνει καθαρές απαντήσεις σε όλα τα επίμαχα θέματα του νησιού, ενώ σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη (μετά βεβαιότητας) υποψηφιότητα του κ Σπύρου Σπυρίδωνα δηλώνει πως δεν την υποτιμά αλλά και δεν την φοβάται, καθώς θεωρεί ότι ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος Πόρου θα δυσκολευτεί να πείσει για τα κίνητρα της επιστροφής του…

Κύριε Δημητριάδη, η δεύτερη προσπάθειά σας για τον Δήμο του Πόρου θα είναι καλύτερη από την πρώτη; Πιστεύετε ότι οι συνθήκες αυτή τη φορά θα είναι για εσάς ευνοϊκότερες;
Θεωρώ ότι η σημερινή συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για την ευόδωση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε το 2010 με ρεαλιστικό στόχο τη νίκη στις εκλογές του 2014. Ως σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επί τρία χρόνια έχουμε επιδείξει μια σταθερή στάση, έχουμε παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και έχουμε διεκπεραιώσει αρκετές ιδιωτικές δράσεις, επιδεικνύοντας μία συνέπεια λόγων και έργων που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι ίδιοι σύμβουλοι, πλαισιωμένοι από νέους υποψηφίους με αντίστοιχη όρεξη, μόρφωση και «καθαρό όνομα» στην τοπική κοινωνία, είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε την εκλογική μάχη και να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου. Επιπλέον, το πολιτικό περιβάλλον σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε αποτυχημένα, φθαρμένα και παλαιοκομματικά πρόσωπα και προτάσεις, θεωρώ ότι ευνοούν ακόμα περισσότερο την πρότασή μας.

Δεν σας φοβίζει η πιθανολογούμενη (μετά βεβαιότητας) επιστροφή του κ Σπύρου Σπυρίδωνα στον Πόρο;
Ο κ. Σπυρίδωνας αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο πολιτικό πρόσωπο στον Πόρο με πολυετή παρουσία στον Δήμο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006. Θεωρώ ότι, εκτός από εμένα, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πείσει τους ψηφοφόρους για τα κίνητρα της ξαφνικής επανόδου του το 2014. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς το αποτέλεσμα της 16ετούς δημαρχίας του, η αξιολόγηση αυτή οριοθετεί και τις μέγιστες προσδοκίες των ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του, σε αντίθεση με τη δική μου υποψηφιότητα, η οποία μπορεί να εξάπτει την επιθυμία για κάτι καλύτερο. Χωρίς να τον υποτιμώ, πιστεύω ότι η επάνοδός του αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα δικά μας χαρακτηριστικά: δεν μάς αναλογεί κανένα μερίδιο ευθύνης για τις ανοικτές πληγές του τόπου, δεν έχουμε κομματικές ταμπέλες, δεν έχουμε δεσμεύσεις με πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτευόμαστε με καθαρές πολιτικές θέσεις και όχι με προσωπικές υποσχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη κιόλας εμφάνισή σας στον δημοτικό στίβο του Πόρου εμπνέατε έναν διαφορετικό αέρα ανανέωσης, αν μη τι άλλο από τον απερχόμενο δήμαρχο. Τι πετύχατε μέχρι σήμερα και τι είδους δυσκολίες συναντήσατε;
Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε μια «παλαιοκομματική» δημοτική αρχή να περιφρονεί παντελώς το ρόλο της αντιπολίτευσης. Όσο σωστές τοποθετήσεις, όσο εποικοδομητικές προτάσεις και όσο δίκαιο έλεγχο και αν κάναμε, δεν έτυχαν αξιοποίησης από τη δημοτική αρχή. Σάς αναφέρω ενδεικτικά τα σοβαρότερα θέματα της τριετίας: Βιολογικός, ιδιωτικοποίηση λιμανιού, ιχθυοτροφεία. Και στα τρία, με μεθοδική δουλειά και πειθώ, «αναγκάσαμε» την πλειοψηφία να ψηφίσει στο ΔΣ τις αποφάσεις που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα του Πόρου. Ωστόσο, στη συνέχεια η δημοτική αρχή δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις, και με την κάλυψη των ίδιων συμβούλων που τις είχαν ψηφίσει, έκανε στροφή 180 μοιρών. Υπό αυτή την έννοια, το σημαντικότερο που πέτυχα ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ήταν ότι είχα την ευκαιρία να διατυπώσω τις θέσεις μου για όλα τα θέματα και να τις προβάλω κατάλληλα εν όψει των εκλογών του 2014.

Με δυο λόγια, πάντως, ποιο είναι το σχέδιο, η αν θέλετε το όνειρο του νεωτεριστή Γιάννη Δημητριάδη για το νησί του;
Το επίκεντρο του σχεδίου μας είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Ο Πόρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ομορφιά και η διατήρησή τους αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Από πολλές απόψεις, ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ο ποιοτικός τουρισμός δώδεκα μήνες το χρόνο. Το τρίπτυχο τουρισμός – περιβάλλον – ανάπτυξη είναι εκείνο που θα κρατήσει τους νέους στον τόπο τους και θα δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται. Στο σχέδιο αυτό, ο Δήμος έχει ρόλο καθοδηγητή και η εξυγίανσή του, η οποία ξεκινά από τους αιρετούς και περνά στις δομές δίνοντας νέο ρόλο στο ανθρώπινο δυναμικό του, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του οράματός μας.

Η πρόσφατη αρνητική έκβαση με το Σαλόνι Θαλάσσιου Τουρισμού, πιστεύετε πως είναι αναστρέψιμη;
Καταρχήν, σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση, από τη μεριά μου συνεχίζω την προσπάθεια για να γίνει κανονικά στον Πόρο και υπάρχει ακόμα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη μόνο αν το λιμάνι δεν πουληθεί. Αν όμως πουληθεί, τότε η συζήτηση αυτή είναι μάλλον μάταιη, αφού υποθέτω ότι ο εκμεταλλευτής της μαρίνας δεν θα διώχνει τους πελάτες του μια φορά το χρόνο για να κάνουμε εμείς τις δημόσιες σχέσεις μας. Πέρα από αυτό, οι διοργανωτές έχουν εκατό λόγους να επιθυμούν την παραμονή του Σαλονιού στον Πόρο, εφόσον εκλείψουν τα προβλήματα στην προβλήτα και στο Βιολογικό. Επειδή, σε αντίθεση με τους δύο πρώην Δημάρχους, είμαι ο μόνος που δεν είχα καμία συμμετοχή στη δημιουργία των προβλημάτων αυτών, είμαι και ο μόνος που μπορώ να λέω αξιόπιστα ότι θα βάλω το μαχαίρι στο κόκαλο για να τα λύσω.

Αλήθεια, τι φοβάστε περισσότερο από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πόρου και αν θέλετε γιατί τόση άρνηση σε μια ιδιωτική επένδυση, μάλιστα σε συνθήκες βαριάς ύφεσης;
Συνοπτικά σάς λέω τα εξής: Πρώτον το λιμάνι του Πόρου είναι ό,τι η πλατεία Συντάγματος για την Αθήνα ή ό,τι ο ναός της Αφαίας για την Αίγινα, δηλαδή είναι κάτι κοινόχρηστο και κάτι που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα πράγματι το διαχειριζόταν αναποτελεσματικά, αλλά αυτό με οδηγεί να θέλω να εξυγιάνω την Τ.Α. και όχι να πουλήσω το λιμάνι. Τρίτον, με βάση τη νομοθεσία, ο ιδιώτης, στα 40 χρόνια που θα το εκμεταλλεύεται, μπορεί χωρίς να ρωτήσει κανέναν να περιφράξει την προκυμαία του Πόρου, να κάνει όποια λιμενικά έργα θέλει και να έχει ως πελάτες μόνιμα σκάφη αντί για διερχόμενα. Τέταρτον, οι μελέτες του ΤΑΙΠΕΔ δεν προβλέπουν την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων τμημάτων του λιμανιού. Πέμπτον, ακόμα και αν ήμουν υπέρ της παραχώρησης, δεν θα είχα δικαίωμα να συμφωνήσω η διάρκειά της να υπερβαίνει το χρόνο που εγώ μετέχω στην συλλογική ευθύνη διαχείρισης του τόπου μου. Έκτον, ακόμα και αν δεν ίσχυαν τα παραπάνω, δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η σκοπιμότητα της πώλησης όταν το δημόσιο χρέος αυξάνεται.

Τελικά, θα προχωρήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός με την παρέμβαση της Περιφέρειας και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
Η παρέμβαση της Περιφέρειας και των κυρίων Στρατηγού και Σπυρίδωνα που συμφώνησαν μαζί της, είχε ως στόχο όχι να προχωρήσει ο Βιολογικός, αλλά να συγκαλυφθούν οι ευθύνες τους. Η παρέμβαση αυτή ανέστειλε την πρόοδο που είχαμε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία τρία χρόνια, όπου, μετά από δώδεκα συνεδριάσεις είχαμε αποφασίσει (με την ενθάρρυνση της Περιφέρειας!) να προχωρήσουμε στην ανάθεση «Μελέτης συνολικής διάγνωσης των αιτιών των προβλημάτων» σε ιδιώτη μελετητή. Μάλιστα, με βάση τη σχετική απόφαση, κατέθεσα δωρεά 24.600€ στο Δήμο Πόρου για την πληρωμή του μελετητή. Αφού συνέβησαν αυτά, οι τρεις υπαίτιοι των προβλημάτων αποφάσισαν στο παραπέντε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο και να το επαναλάβουν. Έτσι, η Περιφέρεια υποσχέθηκε ξαφνικά τη χρηματοδότηση νέων έργων, με την προϋπόθεση να μην ανατεθεί η «Συνολική Μελέτη» που θα έδειχνε το πώς και το γιατί καταστράφηκαν δύο φορές μέχρι σήμερα τα προηγούμενα. Το χειρότερο είναι ότι τα νέα έργα, αν πράγματι γίνουν, πρόκειται να βασιστούν στις ίδιες επιστημονικές παραδοχές (π.χ. ισοδύναμος πληθυσμός 35.000 κατοίκων) που οδήγησαν στην αποτυχία των προηγούμενων.

Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε για τον Πόρο και τι υπόσχεσθε ότι μπορείτε να κάνετε σε μια 5ετία;
Οι προτεραιότητές μου θα είναι οι εξής: η εξυγίανση του Δήμου, η αποκατάσταση των προβλημάτων στις δημόσιες υποδομές, ο τομέας της υγείας και ειδικά της έγκαιρης διακομιδής επειγόντων περιστατικών, η απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών χρηματοδοτήσεων, η αναστολή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και δημιουργίας Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και η αξιοποίηση του Κ.Ε.Πόρος. Στόχος μου είναι στα πέντε επόμενα χρόνια να φέρω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στους τομείς αυτούς, και υπόσχομαι ό,τι αν αποτύχω δεν θα κουράσω τους συντοπίτες μου με το να διεκδικήσω ξανά τη Δημαρχία του Πόρου.

– See more at: http://www.saronicmagazine.com/?p=23332#sthash.TH6vC4aq.dpuf
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  “η θετικότατη και τόσο τεκμηριωμένη και αξιοπρεπής παρουσία του στην αντιπολίτευση ”

  Με ύβρεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αγωγές, εξώδικα, καταγγελίες διαρκώς…

  Η αντιπολίτευση Δημητριάδη πρέπει να είναι από τις ποιο αντιπαραγωγικές που έχουν περάσει ποτέ από τον Δήμο Πόρου.

  Ψήφιζε (σχεδόν)πάντα ΟΧΙ, εκτός αν πέρναγε η δική του πρόταση.

  Αρκετά έξυπνα κατάφερε να κάνει τον Δήμο να περιστρέφεται γύρω από την αντιπαραγωγική του ατζέντα, κούρασε απίστευτα στα Δημοτικά Συμβούλια λέγοντας διαρκώς τα ίδια και τα ίδια για τις ιχθυοκαλλιέργιες, για την υπεξαίρεση, ενώ με τον βιολογικό, άλλα έλεγε, άλλα εννοούσε, και στο τέλος για να βγάλει τον προσωπικό του εγωισμό δεν ήξερε καν τι ψήφιζε (για την απόφαση να πληρώσει ο Δήμαρχος την μελέτη λέω για όσους δεν γνωρίζουν).

  Ο Δημητριάδης θυμίζει Σύριζα, στα πάντα όχι, παντού φωνές, και μια γενικόλογη υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο με λεφτά υπάρχουν. Το μόνο που του απομένει είναι να αρχίσει να μοιράζει υποσχέσεις για διορισμούς στον Δήμο……

 2. Και που ξέρεις βρε Πάνο τι λέει ο κ. Δημητριάδης στα Δημοτικά συμβούλια? Έχεις πάει καμιά φορά ή ακούς που τα λένε οι φίλοι σου? Άσε κανέναν άλλο να κρίνει αν η αντιπολίτευση είναι καλή ή κακή. Και μην ξεχνάς ότι η αντιπολίτευση που κάνει κάποιος εξαρτάται πάντα και από την στάση της συμπολίτευσης. Και η συμπολίτευση τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια ασυδοσία και κακοδιαχείριση πρωτοφανή για τα δεδομένα του τόπου. Εκτός του ότι υπάρχουν δύο ειδών πολίτες στο νησί, οι δικοί μας (που τους κάνουμε ότι θελήσουν) και οι άλλοι, αυτοί που είναι δεύτερης κατηγορίας… Και αν συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση θα γράφουμε για μέρες…
  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Δόσκαρης

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Γιάννη έχω έρθει σε μόνο σε 5-6 μέχρι τώρα, και σε κάποια τράβαγα τα μαλλιά μου για την ατελείωτη συζήτηση που θα μπουν 2 δέντρα, για μισή ώρα κουβέντα με ατελείωτες κατηγορίες για μια καμένη λάμπα, τον Δημητριάδη να αποκαλεί βλάκα τον Στρατηγό, έχω δει την τρομοκράτηση των πολιτών, έχω δει δυστυχώς τον πρόεδρο του ΔΣ να ανέχεται συγγενή μέλος του ΔΣ να ειρωνεύεται διαρκώς κατά το ΔΣ.

  Αυτά που έχω δει στα ΔΣ του Πόρου θα μου επιτρέψεις να πω ότι με κύρια ευθύνη της αντιπολίτευσης, ότι είναι τραγικά.

  Ούτε την συμπολίτευση τιμούσαν, αλλά πολύ περισσότερο, ούτε και την αντιπολίτευση….

  Και να ξέρεις ότι αυτό που είπες “η αντιπολίτευση που κάνει κάποιος εξαρτάται πάντα και από την στάση της συμπολίτευσης”, λειτουργεί πάντα και ανάποδα.

  Αν τώρα τα 5-6 ΔΣ που ήρθα έτυχε και ήταν στραβά ενώ όλα τα άλλα ήταν μέλι γάλα, ε τι να πω, είμαι άτυχος….

 4. Αγαπητέ φίλε Πάνο,
  Όπως θα κατάλαβες δεν ήταν καμιά προσωπική επίθεση προς το άτομό σου, καθώς δεν είχα καμιά διάθεση να αντιπαρατεθώ μαζί σου. Απλά είμαι τόσο πολύ πικραμένος και ενοχλημένος σε μεγάλο βαθμό, από την Δημοτική Αρχή, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, που με βγάζουν από τα ρούχα μου. Όσον αφορά το επίπεδο των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις για να καταλάβεις το επίπεδό τους.
  Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, και νοιώθουμε ότι ζούμε σε τριτοκοσμική περιοχή. Γι αυτό μερικές φορές αγανακτούμε, ίσως λίγο παραπάνω… Φυσικά η ευθύνη είναι όλων μας…
  Ευχαριστώ,
  Γιάννης Δόσκαρης

Σχολιάστε