Πέθανε 103 χρονών η Νάνσυ Χόρτονphoto nancy hortonΣε ηλικία 103 ετών, έφυγε από τη ζωή το πρωί της18ης  Φεβρουαρίου 2016, η Νάνσυ Χόρτον, η μικρότερη κόρη του αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη  το 1922 Τζορτζ Χόρτον, αυτόπτη μάρτυρα της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια ήταν καθηλωμένη από βαρύ εγκεφαλικό.

Η Νάνσυ, ήταν η κόρη του Τζορτζ Χόρτον, με την Ελληνίδα, τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, Αικατερίνη Σακοπούλου. Στην Καταστροφή της Σμύρνης ήταν 10 ετών. Ο πατέρας της είχε φροντίσει η κόρη του Νάνσυ να βρίσκεται στην Ελλάδα τις μέρες αυτές, όπως είχε πει η ίδια.

Αυτό που γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια  ήταν το έργο του  φιλέλληνα πατέρα της και προσπάθησε τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανό. Χάρις στον Χόρτον σωθήκαν χιλιάδες ζωές με τα πιο απίθανα τεχνάσματα. Βοήθησε τον κόσμο που έφτανε στη Σμύρνη παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, ενώ ακόμα και κατά τις ημέρες που καιγόταν η Σμύρνη έδινε πιστοποιητικά σε Έλληνες ότι δήθεν εργάζονταν στο αμερικάνικο προξενείο και ναύλωσε πλεούμενα με την  προστασία της αμερικανικής σημαίας για να φυγαδεύσει τον κόσμο.  Ακόμα και μετά την καταστροφή βοήθησε την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και με την  επιστροφή του στην Αμερική. Κορυφαία συνδρομή του ήταν η περίφημη έκθεση που έστειλε στο Στειτ Ντιπάρτμεντ περιγράφοντας τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά των Χριστιανών πριν την Καταστροφή και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα το 1969.

Ο πατέρας της Τζόρτζ Χόρτον, έχει αφήσει συγγραφικό έργο για τον Πόρο.

Tον Γενάρη του 2013 είχαμε δημοσιεύσει ποίημα της Νάνσυ Χόρτον με τίτλο Passage, το οποίο είχε γραφτεί για το Λεμονοδάσος Πόρου.  Το ποίημα έχει μεταφράσει ο αγαπητός φίλος Άρις Αντάνης. Στο ποίημα της η κυρία Χόρτον, περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Λεμονοδάσος και πέρασε κάτω από τις κίτρινες αψίδες των λεμονόδεντρων, με τους καρπούς, τους λεμονανθούς και τα αρώματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σελίδας http://mikrasiatis.gr/ η  κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 11 το πρωί στην Αγγλικανική εκκλησία (Οδός Φιλελλήνων-Σύνταγμα) και η σορός της θα μεταφερθεί στην Αμερική.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιαννης says:

    Ειναι πολυ σημαντικο να εχουν τιμησει τον τοπο τοσο σημαντικοι ανθρωποι.
    Ειναι η ελαχιστη ενδειξη εκτιμησης να παρεβρεθει στην εξοδιο ακολουθια ο Δημαρχος. Η ελαχιστη.

Σχολιάστε