Ο Χ. Τσούκας για τους λόγους που τον οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Χ. Τσούκας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Χ. Τσούκας

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος θα πρέπει να θεωρείται από την Τετάρτη 13/11 ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του  κ. Στρατηγού, κ. Μπάμπης Τσούκας.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Τσούκας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις του Δημάρχου, αφήνοντας την εντύπωση ότι αποτελεί «ξένο σώμα» στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Το porosnews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πόρου & Γαλατά και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χαράλαμπο Τσούκα, ο οποίος την επομένη της επεισοδιακής συνεδρίασης, μας δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη Στρατηγού.

Ζητήσαμε τις απόψεις του, για την τουριστική περίοδο (σαν πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων). Τον ρωτήσαμε για τα όσα συνέβησαν με την ΕΤΑΠ άλλα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του.

Για την ανεξαρτητοποίηση του, από την παράταξη Στρατηγού

Για την ανεξαρτητοποίηση του ο κ. Τσούκας μας ανέφερε «ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη της πλειοψηφίας . Δεν υπάρχουν κοινές γραμμές πλέον διότι δεν κάνουν και δεν προτίθενται να κάνουν τίποτα για τον τουρισμό». Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 13/11, ο κ. Τσούκας καταψήφισε τον προϋπολογισμό, τον οποίο υπερψήφισε τελικά δυο μέρες αργότερα δηλώνοντας μας, ότι καταψήφισε την πρώτη φορά «[…]διαμαρτυρόμενος α) διότι για τον τουρισμό δεν έχουν διαθέσει καθόλου χρήματα, β) για την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου και του δημάρχου γ) γιατί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν φύγει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 15/11) λοιπόν κατά την  ψήφο μου ξεκαθάρισα ότι πρέπει να διορθωθούν όλα τα ανωτέρω και ότι θα ψηφίζω τον προϋπολογισμό μέχρι τον Ιανουάριο που θα ψηφιστεί καινούργιος όπως διαβεβαίωσε η κα Μανωλοπούλου και με την προϋπόθεση ότι ο τουρισμός  θα λάβει το αναλογούν και πρέπον κομμάτι της πίτας. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι τα λεφτά που ρίχνουμε για τον τουρισμό γυρνάνε πίσω πολλαπλάσια. Σε αντίθετη περίπτωση δήλωσα θα καταψηφίζω».

Για την ΕΤΑΠ και ανάπτυξη του τουρισμού

Ρωτήσαμε τον κ. Τσούκα να μας πει τι συνέβη με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πόρου (ΕΤΑΠ). Για ποιους λόγους είχε υποβάλει την παραίτηση του.

«Η παραίτηση μου από την ΕΤΑΠ, ήρθε ως συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής» μας απάντησε «Επειδή όλες οι προτάσεις της Επιτροπής ψηφίζονταν από το ΔΣ χωρίς όμως να υλοποιείται σχεδόν καμία,  αποφασίσαμε ότι αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, η επιτροπή δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Δηλαδή αποφασίσαμε ότι όλοι θα παραιτούμασταν. Η κατάσταση λοιπόν αυτή συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Αναφερόμενος στο έργο της ΕΤΑΠ, ο κ. Τσούκας «για αποκατάσταση της αλήθειας», μας ανέφερε ότι  «[…] η ΕΤΑΠ έλαβε μέρος σε μερικές εκθέσεις, με παλιά έντυπα και υλικό και ένα DVD, το οποίο  εμείς (σ.σ. Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων) χορηγήσαμε σαν σύλλογος»  και υποστήριξε ότι η ΕΤΑΠ έκανε δημόσιες σχέσεις και συναντήσεις με υψηλά πρόσωπα, περισσότερο για άλλους λόγους και λιγότερο για το νησί.

Για τον ρόλο του στη Επιτροπή τόσο ως απλό μέλος, όσο και ως πρόεδρος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων, ο κ. Τσούκας μας ανέφερε πως ότι ο Σύλλογος (ενοικιαζομένων) πρότειναν ως μέλη της επιτροπής – στην δεύτερη θητεία της-  την κα Σακελλίου Κατερίνα ως κύριο μέλος και ως αναπληρωματικό τον ίδιο. «Η κα Σακελλίου με φρέσκιες ιδέες και εμπειρία στις εκθέσεις και στην ξένη κουλτούρα και εγώ θα την αντικαθιστούσα όταν αυτή θα ήταν στο εξωτερικό όπου διαμένει τους χειμερινούς μήνες» μας λέει «Όμως η δημοτική αρχή έντεχνα με απέκλεισε, γνωρίζοντας ότι στην ΕΤΑΠ μπορεί να μετέχει μόνο ένας σύμβουλος από κάθε παράταξη. Έβαλε πάλι πρόεδρο τον κο Συξέρη και σαν αντικαταστάτη του όρισε άλλον δημοτικό σύμβουλο, έτσι ώστε να μην δύναμαι να μετέχω στην ΕΤΑΠ ούτε σαν αναπληρωματικός. Προφανώς για να βάλω μυαλό και να δείξω διαγωγή όπως μου είχε ειπωθεί σε άλλη περίπτωση» μας αναφέρει ο κ. Τσούκας.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες ενέργειες της ΕΤΑΠ – όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Συξέρη, στην συνέντευξη του στο porosnews.gr – μας δήλωσε «Το site  που κάναμε είναι ελλιπές και ακατάλληλο να προσελκύσει επισκέπτες. Προφανώς ο κος Νικολάου  δεν θα έχει πληρωθεί γι αυτό που έκανε  και 2ον δεν θα του έχει δοθεί κατάλληλο υλικό  ή ότι άλλο έχει ζητήσει.
Ο κ. Συξέρης μίλησε για ΓΠΣ ..δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ.
Μίλησε για Mcan Ericsson και τουριστική προβολή μέσω της Περιφέρειας. Εκτός από μερικά βιντεάκια δευτερολέπτων και πιθανόν μερικές παρουσιάσεις αυτών σε τηλεοπτικούς σταθμούς εξωτερικού και εσωτερικού τι έκαναν;  8 περίπου εκατομμύρια ευρώ .Ακόμη περιμένουμε να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για έντυπο υλικό , χάρτες και φωτογραφικό υλικό που θα είχαμε στην διάθεσή μας. Αποτυχία και εκεί. Στηριχτήκαμε και στηριζόμαστε στις υποσχέσεις που μας δίνουν και τελικά δεν κάνουμε τίποτα.
Διημερίδα τουρισμού. Με δική μου προτροπή κατ επανάληψη κάναμε την διημερίδα αυτήν με σκοπό να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε. Αντ ‘ αυτού τι έγινε ;  Απλά και μόνο η αυτοπροβολή των ιθυνόντων και σε καμία περίπτωση η παρουσίαση και συζήτηση των προβλημάτων μας. Λες και όλα μας πηγαίνουν περίφημα.
Μίλησε για το πάμε Ελλάδα του κου Αμυρά .Μα αυτή είναι η δουλειά του να γυρνάει και να προβάλει όλη την Ελλάδα και μπράβο του όχι όμως να το υιοθετούμε σαν προσωπική μας επιτυχία.
Μίλησε για BOAT SHOW .Πάλι καλά που γίνεται ακόμη εδώ, βλέπετε το λιμανάκι μας είναι από τα λίγα και γι αυτό το βγάζουν στο σφυρί από τα πρώτα. Με τα χάλια όμως που έχει, αμφιβάλω αν το έχουμε για πολύ ακόμα. Παλιά τους κάναμε ολόκληρες εκδηλώσεις.  Τώρα τους δείχνουμε ότι σιγά σιγά γκρεμιζόμαστε. Αυτό που ήταν η καλύτερη διαφήμιση, γίνεται πλήρης δυσφήμιση
» υποστήριξε και συμπλήρωσε «Διαφήμιση;  Από έντυπο υλικό ότι παλιατζούρα έχει περισσέψει, ελάχιστους χάρτες  και cd διαφημιστικό.  Έχουμε πάρει επανειλημμένα αποφάσεις, ΤΙΠΟΤΑ . Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια.
Το λογότυπο; Πολύ φασαρία και διαβουλεύσεις και… ΤΙΠΟΤΑ.
Για την ΠΟΑΥ που η ΕΤΑΠ εισηγήθηκε ανάκληση της απόφασης ΔΣ, μήπως ξεχάσαμε ποιός υπερψήφισε την ΚΥΑ και μόνο κατόπιν πίεσης του μαύρου πρόβατου ,δηλαδή εμού, τάχτηκε η ΕΤΑΠ υπέρ της ανάκλησης;
Δεν είμαστε άξιοι να προσλάβουμε ανά περίσταση, έναν επαγγελματία φωτογράφο να φτιάξουμε ένα αρχείο με φρέσκο φωτογραφικό υλικό υψηλής ευκρίνειας αλλά χρησιμοποιούμε τα ίδια πεπαλαιωμένα αρχεία».

tsoukasΈντονη κριτική και στη Δημοτική Αρχή

Εν συνεχεία ο κ. Τσούκας ασκεί έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή «Οι δημόσιες τουαλέτες ακόμη βρωμάνε. Δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε μια γυναίκα να τις φροντίζει έστω και χωρίς μισθό και να βγάζει ότι της δίνουν αυτοί που τις χρησιμοποιούν , πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη και θα μπορούσαν να το κάνουν.
Το λιμενικό φυλάκιο,που με πάμπολλες αποφάσεις ΔΣ θα χρησιμοποιείτο για  τουριστικό περίπτερο και θα βάζαμε δύο παιδιά τις ώρες αιχμής να δίνουν πληροφορίες;  ΤΙΠΟΤΑ ακόμα περιμένουμε και θα περιμένουμε.
Πινακίδες στο λιμάνι και όχι μόνο. Μεγάλες ταμπέλες με χάρτες του νησιού για να μπορούν να προσανατολίζονται και να ενημερώνονται οι επισκέπτες;  ΤΙΠΟΤΑ ακόμα στο φούρνο είναι και ψήνονται.
Στέγαστρο και τουαλέτες στη νέα προβλήτα; Συνεχίζουν οι ηλικιωμένοι να ουρούν μη έχοντας που αλλού να πάνε και να ντρέπονται πίσω από τα σταθμευμένα φορτηγά και να τρώει ο ήλιος τον κόσμο. Για τον χειμώνα δεν μιλάμε δεν θα έχουμε πλοία…
Να μιλήσουμε για καθαριότητα στις παραλίες και ολόκληρο το νησί ,εξαιρουμένης βέβαια της περιόδου που ο ιδιώτης είχε αναλάβει,  και αυτό μετ’ εμποδίων διότι τα στενά δεν είχαν και την καλύτερη εικόνα καθότι είχε δύο άτομα να καθαρίζουν όλο το νησί.
Όλες οι παραλίες φέτος είχαν προβλήματα και δεν ξέρουμε αν και πως θα λειτουργήσουν του χρόνου. Θα είμαστε έτοιμοι; ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ό, τι χειρότερο .
Το κυκλοφοριακό; ΜΗΔΕΝ επιτροπές επί επιτροπών. Έχουμε φτάσει στο σημείο το 70% των επισκεπτών μας να έρχονται με τα αυτοκίνητά τους και μηχανές και δεν έχουμε δυο οργανωμένα πάρκιγκ .Και δεν φτάνει αυτό τους χώνουμε και κλήσεις για παράνομη στάθμευση…
» μας ανέφερε και προσέθεσε «Το υδατοδρόμιο;  Κανονικά έπρεπε μετά την απόφαση το ΔΛΤ  να το φέρουν στο ΔΣ σαν αρμόδιο για τις μεταφορές και να προχωρήσει. Οι πληροφορίες μου λένε, ότι και άλλη Ρώσικη εταιρία ενδιαφέρεται να φέρει κόσμο από τη Ρωσία στον Αργοσαρωνικό. Τι περιμένουμε;
Φερυ μπόατ και βάρκες… μία από τα ίδια. Προσφυγές απειλές και τίποτα δεν κινείται. Τα βράδια κινδυνεύουμε με αποκλεισμό.
Για το ακτοπλοϊκό;  οι ιθύνοντες του νησιού προτιμούν να πηγαίνουν κουνάμενοι σινάμενοι στους υπουργούς, μόνο για να λένε και να τους σφίγγουν το χέρι. Αντί να πηγαίνουν οργανωμένοι και πλαισιωμένοι από φορείς και παράγοντες και με υπογραφές όλων των εξυπηρετούμενων πολιτών
».
« Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά που μπορώ να αναφέρω είναι αποφάσεις και προτάσεις της ΕΤΑΠ και πολλά από αυτά αποφάσεις του ΔΣ,  ΑΝΥΛΟΠΟΙΗΤΕΣ.
Γι αυτούς τους λόγους παραιτήθηκα από την ΕΤΑΠ και ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη της πλειοψηφίας
» καταλήγει ο κ. Τσούκας «Τολμώ να πω ότι μόνοι μας δεν θέλουμε τουρισμό ,και εννοώ τον Δήμο. Δεν νοείται ένα νησί που ζει αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό να μην διαθέτει έστω το ένα δέκατο του προϋπολογισμού του για τον σκοπό αυτό. Βασικά δεν διαθέτει ΤΙΠΟΤΑ.
Προσωπικά, δεν σου κρύβω ότι ντρέπομαι κατά μία έννοια που είμαι σύμβουλος, διότι δεν κάνουμε τίποτα. Γι αυτό το λόγο δεν με έχετε δει ποτέ να παρίσταμαι στις παρελάσεις ως επίσημος.
Ο τόπος έχει ανάγκη για συσπείρωση και αγώνα. Έχουμε ακόμα περιθώρια αρκεί να θέλουμε, και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα…ΘΕΛΟΥΜΕ;
Μήπως δεν βλέπουμε τα παιδιά μας να φεύγουν; Να μην έχουν δουλειά; Ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και ότι η μόνη λύση που έχουμε είναι ο τουρισμός
;».
Για την σχέση του με την αντιπολίτευση

Ρωτήσαμε τον κ. Τσούκα για την «σύμπλευση» του, σε ορισμένα θέματα με την αντιπολίτευση. «Εγώ δεν συντάσσομαι με κανέναν» μας απάντησε «Ο κόσμος με εμπιστεύτηκε για να ψηφίζω κατά την κρίση μου ότι αφορά το καλό του νησιού και σε καμία περίπτωση για να ψηφίζω τυφλά τις αποφάσεις του δημάρχου» υποστήριξε και συμπλήρωσε «Αν ήταν να λειτουργεί έτσι το σύστημα τότε δεν έπρεπε να λεγόμαστε σύμβουλοι. Όσο  για την ταύτισή μου ενίοτε όπως αναφέρετε, σε ορισμένα θέματα με την αντιπολίτευση είναι εντελώς τυχαία. Όποιος άλλωστε παρακολουθεί τα ΔΣ ξέρει ότι πολλάκις έχω διαφωνήσει και διαπληκτιστεί και με τον κο Δημητριάδη».
Για τα σχέδια του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές

Κλείνοντας την επικοινωνία μας, ο κ. Τσούκας μας είπε «Επειδή φοβάμαι μην παρεξηγηθώ για όλα τα παραπάνω , τα όποια δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικά παιχνιδάκια ή βλέψεις πολιτικές. Δεν σκοπεύω να ξανακατέβω υποψήφιος κανενός συνδυασμού και ειδικά συνδυασμού που δεν θα με πείσει  ότι όλο το βάρος της πολιτικής του δεν θα το ρίξει στο κομμάτι του τουρισμού».

 Για την τουριστική κίνηση το 2013

«Σε γενικές γραμμές η χρονιά πήγε σχεδόν όπως η περσινή, με μια ελαφρά μείωση, θα έλεγα, της τάξης του 10%» είναι η εκτίμηση του κ. Τσούκα  ««Χάσαμε» τον Ιούλιο, που λόγω της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με την κρίση και λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης  παρουσιάστηκε με σημαντική μείωση των αφίξεων.

«Κερδίσαμε» όμως τον Σεπτέμβριο και όλα τα σαββατοκύριακα σχεδόν  του Οκτωβρίου λόγω του καλού καιρού, φυσικά με πολύ χαμηλές τιμές.
Όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, ήταν ελάχιστες και αυτό λόγω της ακρίβειας του αεροδρομίου και λόγω της ελλιπούς τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζει ο δήμος μας
» μας δήλωσε.

«Οι συνάδελφοι επαγγελματίες με το ζόρι αγωνίζονται να καλύψουν τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεών τους»  μας ανέφερε ο κ. Τσούκας συμπληρώνοντας πως «υπήρξαν πολλές ακυρώσεις λόγω έλλειψης δρομολογίων πλοίων, όμως πολλοί μας επισκέφτηκαν με αυτοκίνητα».

 
Σχολιάστε