Ο Ποριώτης πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών Δημήτρης Μπινιάρης για την κτηματαγορά


11017867_925051687536841_2810842886398091035_n
O Ποριώτης πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών Δημήτρης Μπινιάρης, περιγράφει ις στρεβλώσεις που καθήλωσαν την κτηματαγορά σε συνέντευξη του στο euro2day.gr.
Γιατί οι τιμές βούλιαξαν αλλά η αγορά σπιτιού παραμένει συχνά ασύμφορη. Ο ρόλος των εργολάβων και τα NPLs. Η κοροϊδία με τις αντικειμενικές τιμές. Ποιες είναι οι λύσεις.
Χωρίς πραγματική εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, ουσιαστικές διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές πως δεν θα υπάρξουν νέες φορολογικές εκπλήξεις, επίλυση της δύσκολης εξίσωσης με τα κόκκινα δάνεια και φυσικά χωρίς επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς, η ελληνική αγορά κατοικίας θα καρκινοβατεί.

Οι στρεβλώσεις με αντικειμενικές και φορολογία, η απουσία αξιόπιστων στοιχείων για τις συναλλαγές (που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μειωθεί περίπου στις 40 ανά 1.000 κατοικίες ετησίως, όταν το 2005 είχαν φτάσει τις 215 ανά 1.000 κατοικίες) δεν επιτρέπουν στην αγορά να «ανασάνει», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος Δημήτρης Μπινιάρης. “Χωρίς να σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν γίνεται”, προσθέτει χαρακτηρίζοντας τις περισσότερες από τις λύσεις που προωθούνται μέχρι στιγμής για τα συγκεκριμένα ζητήματα “υποκριτικές“.

Ο κ. Μπινιάρης επισημαίνει πως ακόμα και στις σημερινές χαμηλές τιμές, σε ορισμένες περιοχές π.χ. των Βορείων Προαστίων ή του Παλαιού Ψυχικού η αγορά κατοικίας είναι ασύμφορη, μολονότι οι αγοραστές μπορεί να πληρώσουν το ένα τρίτο της τιμής που θα πλήρωναν προ δεκαετίας. Αναφέρει το παράδειγμα κατοικίας 200 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στο Π. Ψυχικό που αγοράστηκε 1,5 εκατ. ευρώ και τώρα πωλείται 500.000 ευρώ. Όμως ο αγοραστής θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ που φτάνει τις 7.500 ευρώ ετησίως, δηλαδή το 70% του ενοικίου, αν υποθέσουμε πως την ενοικιάσει με 1.000 ευρώ τον μήνα. Σήμερα, λέει ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, «αν η απόδοση μιας επένδυσης σε κατοικία φτάνει το 5%-6%, περιορίζεται σε μόλις 3% αν συνυπολογιστούν οι φόροι».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο euro2day.gr
Σχολιάστε