Ν. Γεωργογιάννης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα για την υγεία τηςf1_oso-paeiΟ Μαιευτήρας- Χειρούργος-Γυναικολόγος Νικόλαος Γεωργογιάννης ?MD.M?SC, ο οποίος λειτουργεί ιατρείο στον Πειραιά και τον Πόρο, μιλάει στο SM για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα για την υγεία της.

Κύριε Γεωργογιάννη, ποιος είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος της γυναίκας;
? Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση ετησίως, για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
? Διακολπικό υπερηχογράφημα, για τον εντοπισμό ινομυωμάτων, πολυπόδων, κύστεων και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
? Μαστογραφία σε γυναίκες άνω των ?? ετών, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Τι είναι η κολπίτιδα και πώς θεραπεύεται;
Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου, που προκαλείται από μύκητες ή μικρόβια, τα οποία μπορούν να ταυτοποιηθούν με την καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η γυναίκα παρουσιάζει αυξημένα, δύσοσμα κολπικά υγρά και νιώθει κάψιμο, φαγούρα και πόνο. Η θεραπεία γίνεται με τοπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα και άλλα φάρμακα από το στόμα, ανάλογα με την περίπτωση.
Τα κονδυλώματα προκαλούν καρκίνο;
Τα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι συνέπεια μόλυνσης από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HP?), και συγκεκριμένα από τους τύπους 6 και ??. Εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά και του άνδρα, με τη μορφή θηλωμάτων (μορφή κουνουπιδιού). Κονδυλώματα δεν σημαίνει καρκίνος. Η θεραπεία γίνεται με καυτηριασμό και χρήση τοπικών αλοιφών.
Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω πολυκυστικές ωοθήκες;
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν διαταραχές περιόδου με υπερανδρογοναιμία και χαρακτηριστική εικόνα στο υπερηχογράφημα ωοθηκών. Οι πολυκυστικές ωοθήκες συνδέονται με υπογονιμότητα και αυξημένο χρόνο ως την επίτευξη της κύησης. Η αλλαγή τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, άσκηση) θα βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Σε σοβαρότερες καταστάσεις, απαιτείται προσωρινή λήψη αντισυλληπτικών.
Τα ινομυώματα σχετίζονται με καρκίνο;
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει ινομύωμα μήτρας στην αναπαραγωγική ηλικία. Η διάγνωσή τους γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα. Τα ινομυώματα αναπτύσσονται σε διαφορετικά σημεία της μήτρας. Η συμπτωματολογία που προκαλούν εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και την εντόπισή τους στη μήτρα. Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων, τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκαλούν, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της για τεκνοποίηση. Η αφαίρεσή τους πραγματοποιείται χειρουργικά και, κυρίως, με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Τι είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία κύτταρα του ενδομητρίου αναπτύσσονται σε περιοχές έξω από τη μήτρα (ωοθήκες, έντερο, ουροδόχο κύστη και κόλπο). Στις περιοχές αυτές δημιουργούνται εστίες ή οζίδια ή κύστες. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, ενώ η αντιμετώπισή της γίνεται φαρμακευτικά και χειρουργικά.
Ύπάρχει λύση για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές;
Όταν ένα ζευγάρι έχει 2-3 αποβολές, θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις. Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική (ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, θρομβοφιλία, γενετικά και ενδοκρινολογικά αίτια). Η αντιμετώπιση γίνεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αφού πρώτα προσδιοριστεί η αιτία των αποβολών. Το 9?? των ζευγαριών θα επιτύχει τεκνοποίηση μετά τη χορήγηση αγωγής.
Πότε ένα ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για υπογονιμότητα;
Ένα ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό γυναικολόγο που να ασχολείται με τη γονιμότητα όταν, μετά από έναν χρόνο προσπάθειας για τεκνοποίηση, δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη.
Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις διερεύνησης της υπογονιμότητας;
Για τον άνδρα, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι το σπερμοδιάγραμμα, το υπερηχογράφημα οσχέου και ο συγκεκριμένος ορμονικός έλεγχος.
Για τη γυναίκα αντίστοιχα, κρίνονται απαραίτητα το διακολπικό υπερηχογράφημα, το ορμονικό προφίλ και η υστεροσαλπιγγογραφία.
Τα φάρμακα εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο;
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία ?5 έτη, με
αποτέλεσμα να είναι ασφαλή για την υγεία της γυναίκας. Δεν προκαλούν καρκίνο, αρκεί βέβαια να
χορηγούνται σωστά.
Υπάρχει εξωσωματική χωρίς φάρμακα;
Ναι, είναι ο λεγόμενος φυσικός κύκλος και συνιστάται σε γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν
να πάρουν φάρμακα. Η διαφορά με την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ότι παίρνουμε μόνο ένα ωάριο, αυτό που επιλέγει ο οργανισμός της γυναίκας, γίνεται μικρογονιμοποίηση (ICSI) και προκύπτει ένα έμβρυο, το οποίο μεταφέρεται, όπως και στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση.
* Ο Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης,
?MD.M?SC?, διατηρεί ιατρείο στον
Πειραιά, Τσαμαδού ? Πραξιτέλους
121, και στον Πόρο, Πλατεία
Δημαρχείου. Τηλ.? 22980 241?0.
www.georgogiannis-nik?os.gr

– See more at: http://www.saronicmagazine.com/?p=32306#sthash.enBF6gLJ.dpuf
Σχολιάστε