Μάκης Ντούσκος: Ένας ποριώτης από το… μέλλονmakis2“Ένας εγκέφαλος είναι μια προσομοίωση που προσομοιώνει εαυτόν”
Erol Ozan
Πολλές φορές τα τοπικά ΜΜΕ (όπως και το δικό μας) βρίσκονται παγιδευμένα στο μικρόκοσμο των τοπικών ειδήσεων, οι οποίες συνήθως είναι αρνητικές, ανακυκλώνοντας το άσχημο κλίμα αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και η κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά.
Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, περνούν απαρατήρητοι ακόμα κι όταν μέσα από σκληρή εργασία και μελέτη, εξελίσσουν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των μοντέρνων τεχνολογιών. Ιδιαίτερα τους τομείς της πληροφορικής και της ρομποτικής, που προβλέπεται στο μέλλον, να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα και αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης.
Ένας συμπολίτης μας τα τελευταία χρόνια, συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα για την εξέλιξη του τομέα της ρομποτικής και καταξιώνεται στον χώρο, κάνοντας περήφανους τους γονείς και τους φίλους του, πίσω στο νησί.
Ο ποριώτης Βαλσάμης (Μάκης) Ντούσκος, πριν λίγους μήνες, συμμετείχε στην έκθεση Innorobo 2013 στη Λυών της Γαλλίας εκπροσωπώντας ταυτόχρονα το εργαστήριο ALCOR – Vision, Perception and Cognitive Robotics Lab του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza” και το ευρωπαϊκό project NIFTi.
makis3
Η έκθεση Innorobo 2013 αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής. Ο Μάκης Ντούσκος, εργάστηκε πάνω στην κατασκευή του μηχανήματος Gaze Machine.

Τι είναι η μηχανή Gaze Machine
Η Gaze Machine έχει αναπτυχθεί εξολοκλήρου στο εργαστήριο ALCOR – Vision, Perception and Cognitive Robotics Lab του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Ξεκίνησε σαν ιδέα από το 2006 περίπου και το συγκεκριμένο είναι το τρίτο πρωτότυπο που φτιάχτηκε. Σκοπός της Gaze Machine είναι να καταγράφει την κίνηση του ματιού και να υπολογίζει το σημείο στον 3D χώρο στο οποίο κοιτάει αυτός που την χρησιμοποιεί.
Η Gaze Machine αναπτύχθηκε κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Το σχετικό επιστημονικό πεδίο ονομάζεται Computational Attention που με λίγα λόγια έχει ως σκοπό, παρατηρώντας τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι εξερευνούμε και αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, να επινοήσουμε μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν τις περιοχές που παρουσιάζουν το περισσότερο ενδιαφέρον μέσα στο χώρο. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια μοντελοποίησης του βιολογικού μηχανισμού με τον οποίο τα πρωτογενή οπτικά ερεθίσματα φιλτράρονται αρχικά και έπειτα μετατρέπονται σε αυτό που ονομάζουμε οπτικές παρατηρήσεις.
makis4
Πέρα από αυτό η Gaze Machine μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψυχολογικές και ψυχοσωματικές μελέτες αφού από τις επιδόσεις κάποιου ατόμου σε συγκεκριμένα τεστ που έχουν σχέση με την σταθεροποίηση του βλέμματος σε κάποιο σημείο ή την ικανότητα παρακολούθησης κινούμενων αντικείμενων μπορούν να διαγνωσθούν διάφορες ασθένειες και διαταραχές.
Μια άλλη πιθανή εφαρμογή είναι το Augmented Reality. Στο συγκεκριμένο τομέα πρόσφατα η Google ανέπτυξε τα Google Glasses που δίνουν στον χρήστη διάφορες δυνατότητες όπως π.χ. να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί αυτό που βλέπει και ακούει ενώ ταυτόχρονα προβάλουν διάφορες πληροφορίες σχετικές με το μέρος που βρίσκεται ή σχετικά με τα ενδιαφέροντά του εκείνη τη στιγμή. Κατά παρόμοιο τρόπο η Gaze Machine μπορεί να χρησιμοποιήσει την πληροφορία του σημείου στο οποίο κοιτά ο χρήστης, κάτι που δεν παρέχουν τα Google Glasses, για να προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Μια πιθανή εφαρμογή που εξετάζεται, για παράδειγμα, είναι ο καθορισμός μιας διαδρομής από την οποία επιδιώκεται να οδηγείται το robot χωρίς χειριστήριο αλλά οπτικά.

«Διάφοροι διδακτορικοί φοιτητές που δούλευαν στο εργαστήριο έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της GM. Το τελευταίο πρωτότυπο, στο οποίο δούλεψα μετά εγώ, είχε φτιαχτεί από τον Dr. Matia Pizzoli. Μέχρι τώρα η GM παρείχε δεδομένα 3D μετά από επεξεργασία που γινόταν off-line. Εγώ τώρα κυρίως δουλεύω στο να την κάνω να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, ενσωματώνοντας κάμερα τύπου RGB-D όπως π.χ. είναι το Kinect της Microsoft. Έτσι, εκτός από την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή των ερευνητικών πειραμάτων, θα γίνουν εφικτές και οι εφαρμογές στο Augmented Reality» μας λέει ο Μάκης Ντούσκος.
Το συγκεκριμένο robot του οποίου κομμάτι αποτελεί η GM, αναπτύχθηκε ειδικά για το ευρωπαϊκό project NIFTi στο οποίο συμμετέχει το εργαστήριο ALCOR, και το project αφορά τα robot που χρησιμοποιούνται για διάσωση και εκτίμηση της κατάστασης (situation awareness) σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων (Rescue Robotics). Στο project συμμετέχουν 6 ερευνητικά ιδρύματα και 1 εταιρία από 5 ευρωπαϊκές χώρες, και 2 πυροσβεστικά σώματα, το Ιταλικό και το Γερμανικό.
Highlight του project ήταν η αποστολή του robot στην Emilia-Romania μετά τον σεισμό τον περασμένο Αύγουστο, στην Ιταλία. Εκεί το robot δοκιμάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά υπό πραγματικές συνθήκες μπαίνοντας στην ιστορική εκκλησία της πόλης Mirandola, καταγράφοντας τις ζημιές που έχει υποστεί και προσφέροντας λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα των σαρκοφάγων των μελλών της οικογένειας Mirandola που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία για την δυνατότητα μελλοντικής ανακατασκευής τους. Το NIFTi χρηματοδοτείται 100% από τον 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη – FP7.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η GM και το Computational Attention δεν είναι το κεντρικό θέμα του διδακτορικού του Μάκη. Ο νεαρός επιστήμονας, ασχολείται κυρίως με την 3D καταγραφή και ανακατασκευή του χώρου από κινούμενη κάμερα (Multi-view stereo) και με αναγνώριση ανθρώπινων κινήσεων-δράσεων (Action Recognition).

Ποιος είναι ο Μάκης Ντούσκος
makis5Ο Βαλσάμης Ντούσκος ακολουθεί με υποτροφία το διδακτορικό πρόγραμμα της «Μηχανικής στην Επιστήμη Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza” οπού εργάζεται στο ερευνητικό πεδίο της Όρασης Υπολογιστών και Μηχανικής Μάθησης. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSE) στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής από το ίδιο ίδρυμα το 2012 οπού αποφοίτησε με τιμές (cum laude). Είναι επίσης αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza” (2007-2010) και της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2001-2006). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε αποδέχτης βραβείων και υποτροφιών, μεταξύ άλλων, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza”.
Πηγές:
Προσωπική σελίδα του Μάκη Ντούσκου
Εργαστήριο ALCOR – Vision, Perception and Cognitive Robotics Lab
project NIFTi
press release από την έκθεση Innorobo 2013
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Giorgos says:

  Polla bravo makh!me to kalo na guriseis sthn patrida na se doume.

 2. Δώρα says:

  Συγχαρητήρια στον συμπολίτη μας. Πάντα επιτυχίες.

 3. robenakos says:

  ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΚΗ.

 4. Μπάμπης Τσούκας says:

  Τέτοια παιδιά κάνουν το νησί μας και εμάς τους ίδιους υπερήφανους, ένα μεγάλο ΕΥΓΕ.

 5. Mike Kagiannakis says:

  Συγχαρητηρια! Μας κανεις υπερηφανους εμας τους Ελληνες.
  Κριμα που η Ελλαδα δεν ενδιαφερεται για τεχνολογιες και αναπτυξη, ωστε να χανει τετοια “μυαλα” στο εξωτερικο.
  Οι καταστροφικες επιπτωσεις της απωλειας τετοιων ανθρωπων θα ειναι πολυ πιο μεγαλες σε μεγεθος, για το μελλον της Ελλαδας, απο οτι μια οικονομική κριση.

Σχολιάστε