Κοσμάς Πολίτης: Την άνοιξη μοσχοβολά όλος ο τόπος…im1_politisΣαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου 1888, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30. Ο Κοσμάς Πολίτης. Ο άνθρωπος που με το μυθιστόρημα του, έκανε διάσημο σε όλη την Ελλάδα, το Λεμονοδάσος Πόρου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Πάρις (Παρασκευάς) Ταβελούδης.

Εκπρόσωπος μιας ιδεαλιστικής και κοσμοπολίτικης γραφής με λυρικές εξάρσεις, που συνδυάζει όμως και ρεαλιστικά στοιχεία. Κινείται βέβαια στα πλαίσια της μυθοποίησης της ζωής αλλά με μια πιο άμεση στην πορεία ιδεολογική στροφή προς τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής.
Αυτή εκφράζεται εντονότερα στα έργα του μετά την προσχώρηση και τη θητεία του στην Αριστερά. (Μέλος του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ)

Το «Λεμονοδάσος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Μια γοητευτική, ερωτική ιστορία που απηχεί το πνεύμα της εποχής εκφράζοντας συνάμα κοινωνικούς προβληματισμούς, πάντα επίκαιρους.
ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣΣημαντικά κομμάτια της πλοκής του διαδραματίζονται στον Πόρο και στην απέναντι ακτή όπου και το περίφημο Λεμονοδάσος, μαγικό καταφύγιο αρωμάτων και συναισθημάτων.

Παρακάτω δυο χαρακτηριστικά όσο και αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το βιβλίο τα οποία αποτελούν ύμνο για την περιοχή μας:

«Πρέπει να δείτε και το δικό μας δάσος, το Λεμονοδάσος,
απέναντι στον Πόρο. Είναι ένα μεγάλο δάσος από λεμονιές και
πορτοκαλιές που σκεπάζει ολόκληρο το βουναλάκι. Καταπράσινο,
όχι γκρίζο όπως αυτά τα ελιόδενδρα. Τα φύλλα των είναι αδρά σαν
σάρκα. Την άνοιξη μοσχοβολά όλος ο τόπος…»

(…) Τα σπιτάκια του Πόρου μόλις έχουν χαθεί πίσω. Ακουμπισμένος στα κάγκελα της πρώρας κοιτάζω απέναντί μου την πλατιά οροσειρά. Η Κοιμωμένη, πελώρια, ξαπλώνεται σαν άυλη, τυλι­γμένη στους ελαφρούς πέπλους του δειλινού. Δεν είναι θάλασσα αυτή. Είναι ένας κάμπος σπαρμένος λου­λούδια, εδώ τριανταφυλλιά κι εκεί γαλάζια και πα­ρακάτω κίτρινα και βαθιά μενεξεδιά. Παραπέρα εκτείνεται πράσινη σαν χλόη. (…)

 

Μ. Ανδριανόπουλος
Σχολιάστε