Η… Ποριώτισσα Έλζα Λαμπράκη (video)IMGP4648Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα» τίμησε, με μια συγκινητική εκδήλωση το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού, μια εξέχουσα προσωπικότητα και επίτιμο μέλος του Συλλόγου: Την αείμνηστη Έλζα Λαμπράκη. Την γυναίκα που αγάπησε τον Πόρο και τους Ποριώτες με όλη της την  καρδιά.

Πλήθος ποριωτών έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Άνθρωποι κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, που είχαν την τύχη να γνωρίσουν  την Έλζα Λαμπράκη όσο ζούσε. Παρούσα στην εκδήλωση και η κ. Λένα Σαββίδη, κόρη της αείμνηστης Έλζας Λαμπράκη.

Από πλευράς της οικογένειας Λαμπράκη, την εκδήλωση χαιρέτισαν με την ακόλουθη επιστολή τους, οι δύο κόρες της Έλζας, Λένα και Άννα:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ομιλία τους: ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, ο π. Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός και ο π. Δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Πόρου και προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων από τον Πόρο.

 

9BE82226461DCBC15E3D39E5325A440A

Για την τιμώμενη, μίλησαν: η πρόεδρος της «Ποριώτισσας» Νάγια Μακρή, ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννης Μανιάτης (ο οποίος ήταν ο επιμελητής και συντονιστής της εκδήλωσης), η διευθύντρια της Γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, ο ποριώτης συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Αθανασίου και ο γλύπτης του Πόρου Γιώργος Ξενούλης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σύντομη ομιλία της φίλης της Έλζας Λαμπράκη, βυζαντινολόγου-ιστορικού του ΕΚΠΑ και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Σορβώνης Ελένης Γλυκατζή-Αρβελέρ.

IMGP4653

 

Η κ. Αρβελέρ, μίλησε χαμογελαστή, με πολύ αγάπη για την Έλζα Λαμπράκη, για την δεύτερη της μάνα, όπως την χαρακτήρισε.

Η διάσημη Ελληνίδα ακαδημαϊκός, μίλησε για την προσωποποιημένη αρετή που αποτελούσε η προσωπικότητα της Έλζας Λαμπράκη. «Δεν μιλάω ποτέ για την Έλζα Λαμπράκη σε αόριστο χρόνο. Δεν λέω ποτέ: ήταν. Λέω: είναι. Τι είναι λοιπόν η Έλζα; Η Έλζα είναι πάντοτε η λεβέντισσα, περισσότερο κι από αρχόντισσα. Σε όλες τις αντιξοότητες της ζωής και της ιστορίας, στάθηκε πάντα όρθια και ορθή. Έδειξε με μια τεράστια αξιοπρέπεια, μια πένθιμη  μοίρα. Έχασε άντρα, γιό, εγγονή, γαμπρούς και αδέρφια, αλλά στάθηκε πάντα όρθια με αξιοπρέπεια στο πένθος της» είπε μεταξύ άλλων η κ. Αρβελέρ. «Από την Έλζα, κρατάμε την πίστη για τους φίλους της. Τη φιλοξενία της. Τη γενναιοδωρία της. Κρατάμε την εμμονή της για την δημοκρατία» δήλωσε.

13620221_246071435780116_314821526847126647_n

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από  συμφωνικό ρεπερτόριο με το μουσικό ντουέτο: Σοφία Μοσχογιάννη στο πιάνο και Ανδρέα Χανιώτη στο βιολί.

Δείτε την συγκινητική εκδήλωση.
Σχολιάστε