Δημήτρης Στρατηγός: Ο Δήμος μας είναι έτοιμος για τον ΚαλλικράτηΟ νικητής των Δημοτικών εκλογών στον Πόρο, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Μπάμπη Κανατσίδη, για το περιοδικό Saronic Magazine, μιλάει για τη νίκη του, τον Καλλικράτη και την στελέχωση των υπηρεσιών στο νησί.

Κύριε Στρατηγέ, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας με το μεγάλο αυτό ποσοστό. Θα μας πείτε το μυστικό της επιτυχίας σας;
Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Με δεδομένη την απαξίωση του πολιτικού συστήματος γενικότερα, πράγματι το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός μας ήταν ικανοποιητικό μια και οι ψηφοφόροι μας έδωσαν μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Τώρα μυστικό επιτυχίας, όπως θέλετε να το λέτε, δεν υπάρχει. Υπήρξε από πλευράς μου από τη μια μία συνεχής προσπάθεια να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα και σύγχρονες υπηρεσίες και από την άλλη μία λογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας, ώστε να μην καταφύγουμε σε δανεισμούς που θα μας οδηγούσαν στα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει άλλοι Δήμοι που αδυνατούν να πληρώσουν. Απέφυγα τα μεγάλα λόγια και άφησα να μιλήσουν τα ίδια τα έργα, και αυτό πιστεύω ότι εκτιμήθηκε αν όχι από εσάς προσωπικά, από το σύνολο των πολιτών μας.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις νέες αρμοδιότητες και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης, αντιλαμβανόμαστε ότι σας περιμένει σκληρή δουλειά σε διοικητικό επίπεδο. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι θα τα καταφέρετε και τι σας προβληματίζει;
Τόσο πριν από τις εκλογές όσο και από την επόμενη μέρα αφιερώσαμε και αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο πώς θα εφαρμοσθεί αποτελεσματικά και στον Δήμο μας η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, κάτι πιο εύκολο για εμάς που διατηρήσαμε την αυτονομία μας. Ως Δημοτική Αρχή πήραμε μέρος στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν και υλοποιούνται συνεχώς για τον σκοπό αυτό, ενημερωθήκαμε και φροντίσαμε να επιμορφωθούν πάνω στα νέα δεδομένα και υπάλληλοι του Δήμου μας που εμπλέκονται άμεσα στις αλλαγές που είναι να προωθηθούν μέχρι τις ημερομηνίες που μας έχουν δοθεί ανά αρμοδιότητα. Ο Δήμος μας είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στο έργο του και εντός των ημερών αναμένουμε να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και εγκύκλιοι από το αρμόδιο υπουργείο για τον κάθε τομέα ευθύνης μας.
Από όσα έχω δει μέχρι τώρα είμαι αισιόδοξος ότι ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ τελικά θα λειτουργήσει κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς είμαστε από τους Δήμους που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση οργανωτικά. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το πρόβλημα της στέγασης των νέων υπηρεσιών στα πλαίσια των περαιτέρω αρμοδιοτήτων, η στελέχωση και η οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Αν δοθεί λύση στο οικονομικό, πιστεύω ότι όλα τα άλλα θα μπορέσουμε να τα προχωρήσουμε με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι προσφάτως εκλεγμένοι Δήμαρχοι της περιοχής έχουμε πραγματοποιήσει επανειλημμένως συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων τον κ. Κατσικάρη, καθώς και με τον νομικό του σύμβουλο, τους έχουμε θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε προχωρήσει μετά από την ιεράρχηση των θεμάτων που μας απασχολούν σε ένα σχεδιασμό για την επίλυσή τους.

Πιστεύετε πως οι τελευταίες εκλογές έφεραν αλλαγές σε πολιτικούς συσχετισμούς και νοοτροπία ή θεωρείτε πως η μόνη αλλαγή ήρθε απλά σε πρόσωπα;
Σαφώς έχει πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αλλαγή και έχουν γίνει μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις και στην περιοχή μας, ως γενικότερο αποτέλεσμα της αλλαγής των αντιλήψεων κάθε γενιάς πολιτών μας, όλων όσοι μέχρι σήμερα βελτιώναμε τις συνθήκες ζωής μας και αναπτυσσόμαστε συνεχώς και τώρα πια βιώνουμε την ύφεση στην καθημερινότητά μας, αναζητώντας διεξόδους.
Πιστεύω ότι αυτό εξέφρασαν και οι εκλογείς μας. Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι η αλλαγή που έγινε θα είναι ουσιαστική και δεν θα περιορίζεται στην αλλαγή προσώπων, αλλά στην αλλαγή της πολιτικής της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης με γνώμονα τι ωφελεί τον Δήμο μας και όχι με βάση πολιτικές εντυπωσιασμού που υποβάλλουν τη διοίκηση του Δήμου μας –αιρετούς και υπαλλήλους σε κατάσταση δυσχέρειας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι οι πολίτες.

Σε άρθρο του σε τοπική εφημερίδα ο νεοεκλεγείς – με τον συνδυασμό σας- δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Συξέρης, καλεί σε συστράτευση όλες τις παρατάξεις και επισημαίνει πως οι υπηρεσίες του Δήμου, των Δημοτικών Επιτροπών και των λοιπών Δημοτικών Φορέων θα πρέπει να στελεχωθούν με επιστήμονες και επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά τα σχετικά αντικείμενα. Συμμερίζεστε την άποψή του;
Νομίζω ότι γνωρίζετε κι εσείς καλά ότι το ίδιο βράδυ της εκλογής μου, πρώτος εγώ κάλεσα σε συστράτευση και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και το λαό του Πόρου, για το καλό του Δήμου μας. Οι απόψεις που εκφράζει στο άρθρο του ο Δημήτρης ο Συξέρης αποτελούν κοινές θέσεις όλων των προσώπων του συνδυασμού μας, εξάλλου έχουμε πραγματοποιήσει διεξοδικές συζητήσεις για το τι απαιτείται για την εφαρμογή του Καλλικράτη και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών μας, πολλές φορές μέχρι σήμερα και προεκλογικά και μετεκλογικά. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώνω τους συνεργάτες μου λεπτομερώς για κάθε τι που αφορά την πρόοδο του τόπου μας.
Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ανθρώπους με εμπειρία και επιστημονικές γνώσεις για να στελεχώσουν τον Δήμο μας – και υπαλλήλους και αιρετούς. Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε νέες προσλήψεις, θέλω να πιστεύω όμως ότι μέσα από τις προβλεπόμενες μετατάξεις και με την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού μας, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα. Όλα όσα όμως είναι να γίνουν προβλέπεται να γίνουν με τη συναίνεση των πολιτών μας, χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους στο δύσκολο – δεν το κρύβω έργο μας- ενεργούς καλοπροαίρετους πολίτες.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Εγώ σας ευχαριστώ και θα σας παρακαλούσα σε ζητήματα που αφορούν τον Δήμο να ζητάτε υπεύθυνη ενημέρωση από εμάς τους ίδιους για την καλύτερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας, διότι το έργο που επιτελέσθηκε την τελευταία τετραετία προβλήθηκε αρνητικά με κάποια μονομέρεια, χωρίς να ζητηθούν έγκυρες πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή εμένα προσωπικά που έχω εικόνα για το σύνολο όσων γίνονται στον τόπο μας. Εξάλλου δεν είναι του χαρακτήρα μου να ωραιοποιώ ή να αποκρύπτω καταστάσεις, σας διαβεβαιώ ότι με ειλικρίνεια θα απαντήσω στα όποια ερωτήματα και τους προβληματισμούς σας.
Σχολιάστε