Γ. Σουλιώτης: “Εκεί ακριβώς που άναψε και η φωτιά για να μάθει ο κόσμος την άλωση της Τροίας…”Έτσι κλείνει το τελευταίο έργο του «Η Κοιμωμένη», ο Ποριώτης συγγραφέας, Ιωάννης Σουλιώτης.
Ένας άνθρωπος με μακριά λογοτεχνική και ακαδημαϊκή δράση, με 32 έργα στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων πεζά, νουβέλες, ποιήματα, μεταφράσεις και διατριβές, αποτελεί έναν από τους ανθρώπους που πιστεύουν, αγαπούν και συνεχώς προβάλλουν την ιστορία και την ομορφιά αυτού του τόπου.
Τον συναντήσαμε λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του, που θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Συγγρού στον Πόρο, και μας μίλησε για το τελευταίο του έργο.

-Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με ένα λεύκωμα σαν την Κοιμωμένη;
Η οροσειρά της Κοινωμένης αποτελεί μοναδικό μνημείο όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, αλλά και για όλο τον κόσμο. Με μαγεύει το κάλλος της, είναι η πρώτη γυναίκα που γνώρισα και ερωτεύτηκα. Σαν πήγαινα στην Α΄Δημοτικού, όταν ακόμη το κτήριο Συγγρού λειτουργούσε σαν δημοτικό σχολείο, τα μεσημέρια γύριζα αργοπορημένος στη μάνα μου, γιατί καθόμουν στο “παστέλι” και την χάζευα… Υπήρχε πολύ λογοτεχνικό και φωτογραφικό υλικό, αλλά και χιλιάδες αναμνήσεις, έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτό το Λεύκωμα.
Θα ήθελα να κάνω μνεία στο καλό μου φίλο και γνωστό ζωγράφο, Μιχάλη Μακρουλάκη, ο οποίος και έχει φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο, κάνοντας μου την ευχάριστη έκπληξη, στον πίνακα που απεικονίζει την Κοιμωμένη να συμπεριλάβει το καΐκι του Χρήστου και της Έλζας Λάμπράκη, την “Σελήνη”.
Το βιβλίο αυτό κουβαλάει κομμάτια της ζωής και της ψυχής μου. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες στο Σταυρό, ν’αγναντεύω την “αγαπημένη” μου… Πιστεύω ότι σ’ αυτό το μέρος έχει την ωραιότερη θέα προς την Κοιμωμένη. Είναι σαν να βγαίνουν δυο χέρια, ένα από τον Πόρο και ένα από τον Γαλατά και να την αγκαλιάζουν.
Μέσα απ΄ όλες αυτές τισ σκέψεις, μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια μυθοπλασία. Έτσι γεννήθηκε η “Μαϊτέ”, μια όμορφη κοπέλα που παραθέριζε στα Μέθανα. Μια μέρα γνώρισε εκεί έναν νεαρό ποριώτη, τον Ίωνα και γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Μέσα από τους περιπάτους των δύο νέων, ξαναζωντανεύει ολόκληρη η ιστορία της περιοχής μας.

– Ποιά είναι η γνώμη σας για το αιολικό πάρκο που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο όρος της Κοιμωμένης;
Πρόκειται για ένα γεγονός που με θλίβει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, για έναν και μόνο λόγο, γιατί μ’αυτή την εγκατάσταση ετελέσθη ένα έγκλημα καθ’οσιόσεως σ’έναν τόπο σχεδόν Ιερό.
Η «Κοιμωμένη» είναι ένα φυσικό μνημείο απείρου κάλλους, ηλικίας 360 και πλέον εκατομμυρίων ετών. Εύχομαι ολόψυχα οι ιθύνοντες να το αντιληφθούν ακόμα και τώρα και να ξαναδώσουν πίσω την ζωή σ’αυτό τον Ιερό βράχο, γιατί δεν είναι μόνο η Ακρόπολις Ιερός βράχος. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε κι εκεί ανεμογγενήτριες, εφόσον κάθε απόγευμα, φυσάει ένα υπέροχο αεράκι. Είναι ένα από τα πολιτιστικά μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι κρίμα που δεν είχε ανακυρηχθεί σε διατηρητεό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν ανήκει μόνο στους ποριώτες που την βλέπουν και στους τροιζήνιους που την κατοικούν, αλλά ανήκει στην παγκόσμια Διαννόηση. Δεν είναι τυχαίο που για την «Κοιμωμένη» μας έχει γράψει ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Χόρτον, ο Φράιερ, την έχει ζωγραφίσει ο Σαγκάλ και ο Γέρος και πολλοί άλλοι που το έργο τους ξεπερνάει τα σύνορα των χωρών.

Ο Γιάννης Σουλιώτης μεγάλωσε στον Πόρο, σπούδασε στην Αθήνα και μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, ως Έφεδρος Σημαιοφόρος/Διερμηνέας. Το 1964 μετέβη ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές, όπου απέκτησε το Δίπλωμα του Ινστιτούτου Ανωτέρων Διεθνών Μελετών, της Νομικής Σχολής Παρισιού και το Διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες. Επίσης, κατέχει το Δίπλωμα του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, ως υπότροφος. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και το 2000 τιμήθηκε με το «Service Award» της Διεθνούς Λέσχης LIONS. Τέλος, το 2009 μτου απονεμήθηκε η πλακέτα του Συνδέσμου Αποφοίτων Α’ Πρότυπου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών για το προσωπικό του έργο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του κύριου Σουλιώτη μπορεί να βρεί κανείς στο προσωπικό του ιστότοπο: www.ysouliotis.gr, καθώς και τα έργα του διατίθενται στο «Κέντρο Τύπου», στην παραλία του Πόρου.

Λένα Παπαιωάννου.
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Άρις Αντάνης says:

  “..Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες και στην Ακρόπολη, εφόσον κάθε απόγευμα φυσάει ένα υπέροχο αεράκι”…

  Αν είχα σκεφτεί κι εγώ αυτή τη φράση του Σουλιώτη που πιάνει μόνο τρεις γραμμές, δεν θα χρειαζόταν να γράψω ολόκληρα κατεβατά για να υποστηρίξω τη θέση μου κατά των Α/Γ στην κοιλιά της Κοιμωμένης, ούτε να “κοντράρομαι” με τους αγαπητούς και σεβαστούς συντοπίτες μου, σε εκείνη τη σελίδα του POROSNEWS που είχε πρωτοφανή επισκεψιμότητα και που – τι ειρωνία!- την είχε πρωτοξεκινήσει, υπέρ των… καρφιών, η έγκριτη δημοσιογράφος Κυρία Λένα Παπαϊώάννου, στην οποία είπε-μεταξύ άλλων- την πιο πάνω φράση ο Σουλιώτης. Μπράβο, Γιάννη. Με τρεις γραμμές τα είπες όλα.
  Ρε, να μην τη σκεφτώ κι εγώ αυτή τη φοβερή ατάκα!
  (Αντάνης)

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Και ν’ ακούσεις Άρι έναν κτηνοτρόφο φίλο μου, που έχει το κοπάδι στο Ορθολιθι, έναν Δρούγκα, που όταν πέρασε ο δρόμος κόβοντας πέτρες και πέτρες μου είπε: ” Πάει! Το ξεπαρθενέψαν το βουνό”.
  Και κάτι άλλο Άρι. Η βάση της πιο ψηλά ανεμογεννήτριας είναι σε υψόμετρο 20 περίπου μέτρα κάτω από τον Προφήτ’ Ηλία του Ορθολιθιού. ‘Οταν δηλ. τη στήσουνε θα φτάνει ίσαμε 50 μέτρα πάνω από το εκκλησάκι.
  Χάθηκε να βάζαν μια λιγώτερη; Θα έβλαφτε το ισοζύγιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;
  Άσ’ τονε ρε παιδί μου τον Προφήτ’ Ηλία να είναι στο ψηλότερο σημείο!
  Αλλά πού ευαισθησία! Και πού μυαλό!

 3. Με άξεστους και υποταγμένους στους κανόνες της αγοράς αρμόδιους, καμμία έκπληξη αν δούμε ανεμογεννήτριες και στην Ακρόπολη.

  Πλάι μου, μία οικογένεια Άγγλων έφτιαξε ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι. Εκτός από το φυσικό κάλλος του νησιού, σημαντικός παράγων στην απόφασή τους να προχωρήσουν στην δαπάνη ήταν η θέα της Κοιμωμένης με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. “Το κυττάζω και αποθηκεύω την εικόνα του που μου φτιάχνει την διάθεση για όσο βρίσκομαι στο Λονδίνο.” μου είπε η ιδιοκτήτρια.

  Αλλά το να διαμαρτυρόμαστε μεταξύ μας, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Μήπως να προχωρήσουμε σε κίνηση με στόχο την απομάκρυνσή τους; Όποιας μορφής κίνηση: σωματείο, μη κερδοσκοπική εταιρεία, συγκέντρωση υπογραφών…

 4. Κάτι ακόμα
  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε θέση; Σε ποιες ενέργειες προχώρησε για την παρέμβαση στο τοπίο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον Πόρο;

 5. Άρις Αντάνης says:

  Ειλικρινά χαίρομαι ιδιαίτερα για τα πιο πάνω σχόλιά σας αξιότιμη κυρία Κατερίνα Στρατηγοπούλου. Επί πλέον με χαροποίησε το γεγονός ότι, με την ευκαιρία των σχολίων σας οδηγήθηκα και σε ένα μπλόγκ του οποίου αγνοούσα την ύπαρξη, αυτού με τον τίτλο “Κίχλη”, που περιλαμβάνει πολύ αξιόλογα στοιχεία και πληροφορίες για τον Πόρο.
  Συμφωνώ να υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση από επίσημη ομάδα πίεσης. Τα σχόλια δεν αρκούν. Ήδη στο Ποροσνιουζ, σε άλλη σελίδα, με αφορμή κάποιο ατυχές κείμενο, υπέρ των ανεμογεννητριών, της δημοσιογράφου Κας Λένα Γιαννοπούλου, υπήρξε τον περασμένο μήνα πρωτοφανής αριθμός σχολίων, με ποσοστό πάνω από 95% κατά των “καρφιών” στο σώμα της Κοιμωμένης (μας), που αποτελεί ένα από τα σημεία του πλανήτη με σπάνιο φυσικό κάλλος. Αν θέλετε αναζητήστε το κείμενο και τα σχόλια.
  Πάντως νομίζω οτι μπορείτε να ανοίξετε μια νέα σελίδα γράφοντας απ’ ευθείας στο POROSNEWS και να κάνετε γνωστή την πρότασή σας. Ο διευθυντής κ. Κανατσίδης δεν θα σας αρνηθεί την ανάρτηση της ιδέας σας. Σε μια νέα σελίδα με θέμα, ας πούμε ” Να φύγουν τα καρφιά από την Κοιμωμένη”, ή κάτι άλλο πιο… ποιητικό που ίσως σκεφθείτε,ίσως μπουν οι βάσεις για μια ουσιαστική κινητοποίηση.
  Με εκτίμηση
  Άρις Αντάνης (arimari@otenet.gr)

 6. Βρήκα και διάβασα προσεκτικά το άρθρο, αλλά ομολογώ πως διάβασα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα σχόλια, κύριε Αντάνη. Ας μου επιτραπεί η παράθεση ενός σχετικού με τα αιολικά πάρκα άρθρου, του κ. Βαγγέλη Μπούρμπου. Είναι από τον ιστότοπο “Πολίτες και ανεμογεννήτριες”:
  http://www.voreioaigaiosos.gr/crete-wind-power/

  Δεν έχει να κάνει με την περιοχή που μας απασχολεί, αλλά αναφέρεται στην «επιχειρούμενη στο βωμό της φρενοκέρδειας μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων του συστήματος αυτού και ελαχιστοποίηση ή στρέβλωση ή παραποίηση ή και απόκρυψη των μειονεκτημάτων με πληρωμένες μελέτες». Δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο θέλουν να πιστεύουμε.

  Όσο για την “ιδέα” μου, δεν είναι πρωτότυπη, νομίζω ότι η πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει από εδώ με οποιονδήποτε τρόπο. Παρούσα σε ό,τι αποφασισθεί.

  Χρόνια πολλά σε όλους

Σχολιάστε