Αντώνης Στελλιάτος: «Είμαστε οι τρεις αναγνωρισμένοι φορείς της πολιτείας και όχι κλειστά private clubs»


StelliatosΣυνέντευξη στον Μπάμπη Κανατσίδη για το SM
Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ) και ο Δήμος Πόρου συνδιοργανώνουν την 14η Έκθεση Επαγγελματικών Επανδρωμένων Πλοίων Αναψυχής “East Med Yacht Show” στον Πόρο, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) από 29 Απριλίου έως 3 Μαϊου 2015.
Η Έκθεση πραγματοποιείται για 14η συνεχόμενη χρονιά στον Πόρο, και όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΠΕΣΤ είναι ο κεντρικός φορέας της διοργάνωσης. Η ΕΠΕΣΤ ιδρύθηκε το 1973 και εκπροσωπεί 2.500 επαγγελματικά τουριστικά πλοία.  Το SMμίλησε με την «ψυχή» της Έκθεσης, τον Πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ Αντώνη Στελλιάτο. Το άνθρωπο που την τελευταία δεκαετία, έχει δώσει μάχες για το ελληνικό yachting.
Κύριε Στελλιάτε, οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας προσδοκούν ότι το 2015 θα φέρει ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις σε ό, τι αφορά τον δικό σας κλάδο;
Είναι αλήθεια ότι η φετινή τουριστική χρονιά έκλεισε με νούμερα τα οποία ούτε και η κυβέρνηση πίστευε ότι θα φτάσουν σ΄ αυτό το ύψος. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην προσπάθεια που έκαναν οι αρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού με τα αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να πεισθούν οι ξένοι τουρίστες ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανασφαλής, ότι η χώρα δεν είναι πτωχευμένη και ότι η βρίσκεται με θυσίες όλων των Ελλήνων, στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Όμως το ελληνικό yachting  δεν ακολούθησε την άνοδο του τουρισμού. Βασικά τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν ήταν καταστροφικά. Χρειάζονται άλλα τόσα για να ξεκινήσει να κινείται και πάλι το Ελληνικό yachting. Πρέπει να τονισθεί ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι χώρα ανασφαλής ή πτωχευμένη, αλλά είναι εκ των πλέον ασφαλών χωρών της γης. Μπορεί λοιπόν να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη της την ασφάλεια, τη φιλοξενία και τις φυσικές της ομορφιές. Θέλω να επισημάνω ότι, τα ΜΜΕ του εξωτερικού που τα τελευταία χρόνια παρουσίαζαν την Ελλάδα σα μια χώρα που γίνονται ταραχές, φασαρίες και συρράξεις μεταξύ των πολιτών και της αστυνομίας, αυτά είναι γεγονότα που συμβαίνουν σε κάθε Δημοκρατική χώρα στον κόσμο.
Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα όλα αυτά τα γεγονότα συνέβαιναν μεταξύ μερικών οικοδομικών τετραγώνων της πρωτεύουσας από την Πλατεία Συντάγματος Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι και την Πλατεία Ομονοίας και όχι όπως ψευδώς παρουσιαζόταν για όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Με το yachting είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση, διότι τα τελευταία 5 χρόνια το Ελληνικό σκάφος βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτείας. Ότι δηλαδή «οι σκαφάτοι» είναι φοροφυγάδες και τα σκάφη είναι «μαϊμού». Ευτυχώς, άρχισαν σιγά-σιγά ν΄ αλλάζουν γνώμη και να καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η προσφορά του yachting για την Ελληνική Οικονομία.
Τα σκάφη μας έχουν Ελληνική σημαία και την οποία βεβαίως θέλουμε να διατηρήσουμε, εάν και η πολιτεία από την πλευρά της αρχίσει να βλέπει φιλικά το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος. Μόνο τότε θ΄ αλλάξει και η νοοτροπία που έχει ο ξένος ότι το Ελληνικό σκάφος είναι υπό διωγμό.
 Σχολιάστε