“Έφυγε” η αρχαιολόγος Marie–Françoise BillotΓράφει ο Γιώργος Αθανασίου – 

Η Γαλλίδα αρχαιολόγος Marie–Françoise Billot (Μαρί-Φρανσουάζ Μπιγιό), ερευνήτρια από πολλών ετών των αρχαιοτήτων του Πόρου και της Τροιζηνίας, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από ατύχημα που της συνέβη κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Τήνο για αρχαιολογικές μελέτες.

Η Marie–Françoise Billot ήταν Διευθύντρια ερευνητικών προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και δίδαξε Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης και Αρχαιολογία σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας της (Πανεπιστήμια Paris I & X).  Επίσης ήταν μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που διενεργεί από το 1997 και εξής τις ανασκαφές στην αρχαία Καλαύρεια, καθώς και του Σωματείου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των Αρχαιολογικών Χώρων Τροιζηνίας, Πόρου, Μεθάνων: Χρήστος Φουρνιάδης».

Η επιστημονική σταδιοδρομία της ξεκίνησε από την Αργολίδα, όπου μελέτησε

αρχαίες πήλινες κεραμώσεις από το Άργος (θέμα της διδακτορικής διατριβής της) και την Επίδαυρο. Στον Πόρο πρωτοήρθε το 1994 μετά από πρόσκληση της αρχαιολόγου κ. Ελένης Κονσολάκη-Γιαννοπούλου να μελετήσει ένα μεγάλο σύνολο αδημοσίευτου αρχαιολογικού υλικού της ειδικότητά της (πήλινες αρχιτεκτονικές κεραμώσεις), προερχόμενο από σωστικές ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Τροιζήνα, τον Πόρο και τα Μέθανα. Το υλικό αυτό παρουσιάστηκε από την ίδια το 1998 στο 1ο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο του Αργοσαρωνικού και δημοσιεύτηκε κατόπιν, σε μια εξαιρετική μελέτη της, στον Β΄ τόμο των Πρακτικών του Συνεδρίου.

Το 1997 προσκλήθηκε από την αείμνηστη Berit Wells να μελετήσει και το αντίστοιχο υλικό από τις νέες Σουηδικές ανασκαφές στην αρχαία Καλαύρεια και από τότε ερχόταν πολύ συχνά στον Πόρο για αυτόν τον σκοπό. Το 2003 παρουσίασε μια πολύ σημαντική δημοσίευση ενός μεγάλου μέρους αυτού του υλικού, αλλά ο αιφνίδιος θάνατός της την εμπόδισε να ολοκληρώσει τη μελέτη του υπόλοιπου.

Ακούραστη ερευνήτρια, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην επιστήμη της, δεν εργαζόταν μόνο στην περιοχή μας αλλά μελετούσε ταυτόχρονα αρχαίες κεραμώσεις από τη Σινώπη, τη Θάσο, τη Δήλο και την Τήνο, δημοσιεύοντας περίπου 45 επιστημονικά άρθρα με τα πορίσματα των μελετών της. Από τραγική ειρωνεία το τελευταίο άρθρο της, που δημοσιεύτηκε μέσα στο 2017, αφορούσε στις αρχαϊκές και κλασικές κεραμώσεις από την Τήνο, τον τόπο όπου την περίμενε και ο άδικος θάνατος.
Σχολιάστε