Ένα μικρό αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Β. Παπαχρήστου ή Β. ΠοριώτηΕίναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του τεύχους Οκτωβρίου- Νοεμβρίου του «Saronic Magazine». Ο καλλιτέχνης Β. Ποριώτης, κατά κόσμον Βασίλης Παπαχρήστου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο, όπου και κατοικεί τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται με τη δημιουργία έργων τέχνης, μέσω μιας δικής του τεχνικής, την οποία ονομάζει χαρακτική με μελάνι σε χαρτί.
Έχει ζήσει και εργαστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Πάτμος, το Άγιον Όρος, αλλά και η Ύδρα, στην οποία παρέμεινε επτά χρόνια, ζωγραφίζοντας ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του νησιώτη κάτω από το μεγάλο δέντρο, στα κανόνια του λιμανιού.
Συνηθίζει να δημιουργεί σε εξωτερικούς χώρους, γιατί, όπως ο ίδιος δηλώνει, το ατελιέ του είναι απεριόριστο και ανοιχτό σε όλους – από το περιβάλλον εμπνέεται και αυτό αποτυπώνει.
Ζει λιτά και, αν πουλάει τα έργα του, το κάνει για πρακτικούς λόγους. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η τέχνη πρέπει να αμείβεται, αλλά ταυτόχρονα να είναι προσιτή σε όλους. Το σημαντικότερο για μένα είναι η ηθική ικανοποίηση, τα χρήματα είναι ένα αναγκαστικό μέσο διαβίωσης».
Αν τον ρωτήσεις για το νησί του, θεωρεί ότι ο Πόρος υστερεί σημαντικά σε πολλούς τομείς, και ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Ευχή του είναι να μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί ένα υπαίθριο, μικρό καλλιτεχνικό στέκι, κάτι σαν μικρογραφία του λιμανιού της Βενετίας, μια πιάτσα δηλαδή όπου ο καθένας θα μπορεί να προβάλλει ελεύθερα την τέχνη του.
Έργα του Β. Ποριώτη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, περιστασιακά σε εκθέσεις, αλλά και σε κάποιες μόνιμες συλλογές μουσείων. Τον ίδιο τον βρίσκεις καθημερινά να ζωγραφίζει τις ασπρόμαυρες παραστάσεις του στην παραλία του Πόρου.
Λένα Παπαϊωάννου
• Πηγή: Saronic Magazine
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Συγχαρητήρια στη δημοσιογράφο για τη προσπάθεια ανάδειξης της δουλειάς του καλλιτέχνη. Πράγματι μια καλλιτεχνική γωνιά θα ταίριαζε στον Πόρο, το νησί προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες και χρειάζεται προοδευτικούς ανθρώπους με μεράκι γιαυτό που κάνουν- καμιά φορά φαντάζουν γραφικοί, υπερβολικοί και στον κόσμο τους αλλά έχουν και κάτι παραπάνω..ψυχή!!

Σχολιάστε