35 χρόνια με τρεις… Τυχαίο; Δεν νομίζω…φωτό: Μπάμπης Κανατσίδης

Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουν θητεύσει στον δημαρχιακό θώκο του Πόρου, μοναχά τρεις δήμαρχοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως:

Πρώτα απ’ όλα κομματικά. Ο Πόρος ως παραδοσιακό προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας, εκλέγει παραδοσιακά υποψήφιο από την συντηρητική παράταξη. Με δεδομένο τον κοινό αυτό παρανομαστή, θα ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο για κάποιον υποψήφιο, που δεν προέρχεται από αυτό τον χώρο, να επικρατήσει.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι δημότες του Πόρου, δυσκολεύονται να αποδεχθούν μια ενδεχόμενη αλλαγή.

Από το 1975 και ύστερα, ο τουρισμός έγινε ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Τότε εκλέχθηκε για πρώτη φορά ως δήμαρχος ο γιατρός Στέλιος Σολωμονίδης. Επί δημαρχίας του ο Πόρος παρουσίασε μια αξιοσημείωτη τουριστική άνθηση, με αποτέλεσμα την γενικότερη ευημερία των δημοτών.

Το 1990 παρέλαβε τη σκυτάλη ο μαθηματικός – οικονομικός επιστήμονας Σπύρος Σπυρίδωνας.
Στα 16 χρόνια της δημαρχίας Σπυρίδωνα, έγιναν στο νησί σημαντικά έργα υποδομών και ανάπλασης. Τα έργα αυτά άλλαξαν ουσιαστικά την όψη του νησιού, ωστόσο επί δημαρχίας Σπυρίδωνα ο τουρισμός στον Πόρο παρουσίασε πτωτική πορεία, γεγονός που έχει να κάνει περισσότερο με την εθνική πολιτική πάνω στο θέμα και λιγότερο σε λάθος κινήσεις στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο.
Για πολλούς, το παιχνίδι χάθηκε μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου από το Ελληνικό.

Ο τέως δήμαρχος και σημερινός υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, εκτός του ότι άφησε τη σφραγίδα του με αυτά έργα, δρομολόγησε κι άλλα έργα από τα οποία, τα περισσότερα διεκπεραιώθηκαν από τον σημερινό δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό ο οποίος εκλέχθηκε το 2006 και διεκδικεί ως φαβορί και τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: Saronic Magazine
Σχολιάστε