Η τελευταία ευκαιρία…euroΓράφει ο Χρήστος Ζωγράφος*

Τις κρίσιμες τούτες ώρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Με τις τράπεζες κλειστές πολύ μεγάλο το βάρος των κρίσιμων στιγμών που ζούμε και καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε από την στιγμή που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα με το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στο τελεσίγραφο των δανειστών.

Είναι δεδομένο ότι ψήφος στο «όχι» σημαίνει εθελούσια «ηρωική» έξοδος από το ευρώ και μάλιστα χωρίς καμία προετοιμασία και μελέτη. Αυτό δεν το λένε οι Γερμανοί, αλλά κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Αυτό το βάρος της τεράστιας ευθύνης δεν έπρεπε να περάσει στον λαό. Το δημοψήφισμα ενέχει τεράστιους κινδύνους διχασμού μεταξύ των πλευρών ειδικότερα όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή. Έτσι, θα ήταν το καλύτερο η όσο το δυνατόν –ακόμη και σήμερα, επίτευξη συμφωνίας.

Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση που θα κρίνει τις ζωές μας και το μέλλον του τόπου μας για πολλά χρόνια .Ας την πάρουμε με το μυαλό μας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πασιφανές ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε οριστικό διαζύγιο.

Γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για τον αν η κυβέρνηση έπρεπε να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα. Ο καθένας απαντά όπως εκείνος κρίνει σωστά, όμως εκείνο που κανείς δεν δικαιούται να κάνει, είναι να λέει ότι το «όχι» δεν θα έχει απώλειες στη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Οι ώρες είναι δυστυχώς δραματικές. Οι πολίτες οφείλουν και πρέπει να γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας «όχι» ,αποφασίζουν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Κανείς δεν εξουσιοδοτείται να παραμυθιάζει τους υπόλοιπους. Για εμένα, «όχι» θα πρέπει να ψηφίσουν όσοι συνειδητά δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Οι υπόλοιποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας «όχι» οδηγούν τη χώρα σε κάτι που σίγουρα δεν θέλουν…

Η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη.. Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η Ιστορία της και ο Πολιτισμός της .Έτσι, απλά…

Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα αφήγηση πραγμάτων ,με καλύτερες ημέρες που αξίζουν για όλους. To οφείλουν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους, οι παππούδες που περιμένουν στις ουρές για τα λίγα τους χρήματα στα νέα τα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά. Υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να μείνουν και να παλέψουν για την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε συμφωνία σήμερα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Υπάρχουν;

 

 

 

*Ο Χρήστος Ζωγράφος από τον Πόρο είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία.
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γράφει: “ας την πάρουμε με το μυαλό μας”, αλλά καλεί να την πάρουμε με το φόβο μας.

 2. …αλλά, ευτυχώς, το 61,38% των ελλήνων πολιτών, δεν τρόμαξε και ψήφισε “όχι” με το μυαλό του.

 3. manos says:

  Απ ό,τι φαίνεται το πραγματικό ερώτημα ήταν:

  Σας φτάνουν τα μέτρα 8,5 δις;

  – Ναι, μας φτάνουν.
  -Όχι θέλουμε κι άλλα.

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Και που μας ρώτησαν τι έγινε;
  Την άλλη μέρα έδιωξαν το πρωτοπαλίκαρο, και συνθηκολογήσανε. Δηλαδή μόνο ο Μεταξάς και η Χρυσή Αυγή μείνανε να λένε όχι στο Γερμανικό φασισμό;

  Πάνω που βρήκαμε 2 συμμάχους, τα παρατήσαμε όλα; Θέλαμε μόνοι μας να παλεύουμε, να το παίζουμε αγωνιστές εναντίον όλων;

 5. Χρήστο αν και αργά ,καθ ότι δεν είμαι λάτρης του διαδικτύου,σε συγχαίρω για τις απόψεις σου.
  Συμπατριώτη πιστεύω ότι σε ζητήματα όπως τα δημοψηφήσματα ο λαός που καλείτε να αποφασίσει για το μέλλον του πρέπει αλλά και είναι υποχρεωμένος να ζητάει ενημέρωση ακριβή και όχι αμφισβητούμενη για τόσο σοβαρά θέματα.
  Επειδή βλέπω ότι είσαι ένας νέος επιστήμονας και θα πρότεινα, χωρίς να με παρεξηγήσεις, σε τέτοια θέματα που σύγουρα άπτονται της επιστήμης σου να βάλης σκοπό σου,μελλοντικά, να ενημερώνης την κοινή γνώμη,δηλ τους πολίτες που καλούνται να αποφασίζουν ξεκάθαρα τι επιπτώσεις θα έχει η αποφασή τους.
  Σκέψου ότι κληθείκαμε να αποφασίσουμε για ένα θέμα με τεράστιες επιπτώσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι επρόκειτο να συμβή εάν επικρατούσε η άποψη ότι είπαμε όχι στο ευρώ και προχωρούσαν οι διαδικασίες εξόδου.
  Ούτε ψύλος στον κόρφο μας ,που λέει ο λαός.
  Σου εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία.
  Θανάσης Γιαννέτας

Σχολιάστε