Ελληνικό: η ευκαιρία της Ελλάδας – Η διαμάχη του Καθηγητή Σπ. Πολλάλη με το ΤΑΙΠΕΔelin1Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη στην “Ελευθεροτυπία” 

Σήμερα, έπειτα από δυόμισι χρόνια από την προκήρυξη του προβληματικού διαγωνισμού για το Ελληνικό, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Η υπέρμετρη καθυστέρηση και η επιμονή σε ένα διαγωνισμό που ουσιαστικά δεν προσφέρει ανταγωνισμό προς όφελος του Δημοσίου ήταν καταστροφικές για την οικονομία της χώρας.

Τρεις πρωθυπουργοί είχαν υποσχεθεί ότι το Ελληνικό θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο, διπλάσιο από το Κεντρικό Πάρκο της Νέας Υόρκης. Δεν μας εξήγησαν όμως πού θα βρούν το χώμα, πού θα βρουν το νερό, ποιος θα αναλάβει τη φύλαξή του, πόσο ασφαλές θα είναι το βράδυ; Πόσος κόσμος θα μπορεί να το επισκέπτεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που υπάρχουν; Το μετρό δεν μπορεί να μεταφέρει πάνω από 40.000 επιβάτες τη μέρα. Πόσοι επισκέπτες θα είναι κάθε μέρα σε κάθε στρέμμα του πάρκου; Πόσοι φύλακες και κηπουροί; Ποιος θα το πληρώνει; Ποιες είναι οι εμπειρίες μας από το Πάρκο Τρίτση και το Πεδίον του Αρεως;

elin3Η Ελληνικόν Α.Ε.

Η Ελληνικόν Α.Ε. συστήθηκε για να προετοιμάσει την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η εταιρεία, κάτω από την καθοδήγηση του Σπύρου Πολλάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, ανέλυσε τις προηγούμενες μελέτες και τις προτεινόμενες χρήσεις γης, ετοίμασε το τοπογραφικό της έκτασης, ανέθεσε περιβαλλοντολογική ανάλυση, έκανε αποτύπωση των χρηστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και υπολόγισε το κόστος μετεγκετάστασης, έκανε εξώσεις σε καταπατητές, ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξης του χώρου και ετοίμασε το νόμο 4062/12 για τους όρους πολεοδόμησης. Ετοίμασε ένα πολεοδομικό σχέδιο και την οικονομική του ανάλυση. Το σχέδιο της Ελληνικόν Α.Ε. δόθηκε στους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να κρίνουμε τις πολεοδομικές και οικονομικές προσφορές. Βάζει τον πήχυ ψηλά και δίνει τη δυνατότητα συγκρίσεων, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Τον Απρίλιο 2013, το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας, απομάκρυνε από τη θέση του τον Σπ. Πολλάλη. Οταν συστήθηκε η Ελληνικόν Α.Ε. δεν υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ. Από τα μεγαλύτερα σφάλματα ήταν η εκχώρηση της Ελληνικόν Α.Ε. στο ΤΑΙΠΕΔ: το έργο είναι αναπτυξιακό, δεν είναι έργο αποκρατικοποίησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο καθηγητής δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού που ακολουθείται δεν φέρνει τα αναμενόμενα οφέλη. Ο δημοσιογράφος του CNN πρόσθεσε «και η κυβέρνηση διαφωνεί».

Πέρα από το πολεοδομικό σχέδιο, η διαφορά προσέγγισης στη διαχείριση της ανάπτυξης του Ελληνικού, μεταξύ του καθηγητή Πολλάλη και του ΤΑΙΠΕΔ, είναι γνωστή, καθότι ο καθηγητής είχε κάνει γνωστές τις απόψεις του όταν ήταν πρόεδρος. Ο πίνακας Α τις συνοψίζει.

Η προσέγγιση και τα σχέδια του Σπύρου Πολλάλη παρουσιάζονται λεπτομερώς στο www.pollalis-hellinikon.com. Οι προτεραιότητες είναι:

1Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Υψηλόμισθες θέσεις εργασίας γιατρών, μηχανικών, οικονομολόγων, επιχειρηματιών, δικηγόρων.

2Ανταγωνιστικότητα της Αθήνας σε επιχειρηματικότητα και προσέλκυση επισκεπτών.

3Βελτίωση ποιότητας ζωής των Αθηναίων.

4Πραγματική αειφόρος ανάπτυξη.

5Κοινωνική αποδοχή.

elin2Το ΤΑΙΠΕΔ, στην κεντρική ιστοσελίδα του, δηλώνει ότι «αποκλειστική αποστολή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι να μεγιστοποιήσει την αξία που θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του». Μέχρι τώρα έχει αποδείξει παντελή αδυναμία να το κάνει. Αν κρίνουμε λοιπόν από τις προηγούμενες ελάχιστες και προκλητικές πωλήσεις που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε; Τι τιμή περιμένουμε; Ο “Αστέρας” πουλήθηκε 500 εκατομμύρια ευρώ. Το Ελληνικό είναι 20 φορές μεγαλύτερο, μόνο το παραλιακό του μέτωπο είναι 3 φορές μεγαλύτερο από τον “Αστέρα”. Ο “Αστέρας” είναι ιδανικός για τουριστικές εγκαταστάσεις και πολυτελείς κατοικίες. Το Ελληνικό είναι η ευκαιρία της Αθήνας και της Ελλάδας για επιχειρηματικότητα και υψηλόμισθες θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι η αξία του είναι πολλαπλάσια του “Αστέρα”.

Οταν θα ακούσουμε τις προσφορές θα προσέξουμε να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ α) των εσόδων του Δημοσίου και β) της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του αγοραστή. Επίσης θα προσέξουμε τη χρήση του προεξοφλητικού τόκου στον υπολογισμό των εσόδων. Για παράδειγμα: 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο για 100 χρόνια δεν είναι 500 εκατομμύρια σημερινά. Με 9% προεξοφλητικό τόκο είναι μόνο 55 εκατομμύρια! Το ένα δέκατο!

Χρονολόγιο

Μάρτιος 2011: Συστήνεται η Ελληνικόν Α.Ε.

Σεπτέμβριος 2011: Οι μετοχές της Ελληνικόν Α.Ε. μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δεκέμβριος 2011: Το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να πουλήσει 70% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. για 99 χρόνια και προσκαλεί σε υποβολή ενδιαφέροντος, χωρίς δέσμευση. Μόνον η οικονομική προσφορά θα ληφθεί υπόψη, όχι το πολεοδομικό σχέδιο και η πρόταση ανάπτυξης.

Μάρτιος 2012: Ενώ η έκταση είναι εκτός σχεδίου, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Ελληνικόν Α.Ε. καταθέτουν το νόμο 4062/12 που εγκρίνεται από τη Βουλή.

Απρίλιος 2012: Εννέα υποβολές ένδειξης ενδιαφέροντος.

Σεπτέμβριος 2012: Προκρίνονται τέσσερις (Lamda Development, London Regional, Elbit, Qatari DIAR).

Νοέμβριος 2012: Το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να πουλήσει το 100% των μετοχών.

Ιανουάριος 2014: Το ΤΑΙΠΕΔ στέλνει στους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές τη συμφωνία για να υποβάλουν προσφορά την 27η Φεβρουαρίου 2014. Φημολογείται ότι είναι διαφορετική από την αρχική προκήρυξη ενδιαφέροντος του Δεκεμβρίου 2011. Το κείμενο είναι απόρρητο και το ΤΑΙΠΕΔ δεν το δημοσιεύει και δεν το δίνει σε ενδιαφερόμενους πολίτες.

Προβλήματα στη σημερινή διαδικασία

* Δεν υπάρχει αγοραστής στον κόσμο που να μπορεί να αναλάβει το μέγεθος του έργου.

* Η διαδικασία έχει κλειδώσει για δυόμισι χρόνια και δεν έχει στοιχεία ανταγωνισμού για το δημόσιο συμφέρον.

* Το Ελληνικό δεν αντιμετωπίζεται ως αναπτυξιακό έργο.

* Δεν αξιολογείται η πολεοδομική πρόταση, παρ’ όλο που το Ελληνικό είναι έργο για τη ζωή των Αθηναίων.

* Η πώληση μετοχών υποκρύπτει παραχώρηση γης.

* Με την πώληση μετοχών, δεν υπάρχει αντιμετώπιση αν ο αγοραστής δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

* Το Δημόσιο χάνει οφέλη για το μέλλον: οικονομικά και στρατηγικής ανάπτυξης.

* Το Δημόσιο παραχωρεί δικαιώματα που τώρα έχουν μηδενική οικονομική αξία λόγω των μεγάλων επιτοκίων και της έλλειψης αγοράς ακινήτων.

* Δεν θα εξυπηρετηθεί άμεσα το δημόσιο χρέος (περιμένουμε ελάχιστη τιμή που θα καταβληθεί σε βάθος πολλών ετών).

* Ο ιδιώτης δεν μπορεί να αναπτύξει μόνος του την έκταση. Θα το μοιράσει σε υπεργολάβους. Ο ιδιώτης αντικαθιστά το Δημόσιο και εισπράττει την υπεραξία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία 24/2

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ανδρέας Ν. says:

    Η διαπλοκή συνθλίβει τους άριστους και τις προτάσεις τους. Εύγε στον κο Πολλάλη, Έλληνα και παγκόσμιας κλάσης επιστήμονα, ίσως την κορυφαία επιλογή για Περιφερειάρχη Αττικής (τουλάχιστον), μία πρόταση που δεν έγινε από κανέναν.

  2. Τάσος Γκούμας says:

    Θάθελα όμως να ξέρω τις μελέτες και προτάσεις του Ε.Μ.Π. για το Ελληνικό, ποιος τις αξιολόγησε και τι συμπέρασμα έβγαλε;
    Δεν βλέπω να δημοσιοποιούνται ευρέως για να εκφράσουν γνώμη οι τα πάντα γνωρίζοντες και κρίνοντες.

Σχολιάστε