“Λάθος έργο για την Τροιζηνία οι ανεμογεννήτριες”Ο συμπολίτης μας Τάσσος Γκούμας, μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

“Κε Διευθυντά,

Πολύ θετική η φιλοξενία στο ηλεκτρονικό σας φύλλο εναυσμάτων για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες.
Εξ άλλου η αποστροφή ότι ‘’μερικοί γκρινιάζουν’’ αφορά και εμένα, αλλά με την σωστή διατύπωση ότι, ‘’έχω προβληματισμούς’’ που με οδηγούν στο ότι ήταν λάθος για την Τροιζηνία αυτό το έργο.
Το έργο αυτό ίσως να ‘ναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στην Τροιζηνία κατά γενική και υποκειμενική εκτίμηση.
Το υποκειμενικό εξηγείται από το ότι δεν ξέρουμε, τουλάχιστον εγώ, το συνολικό κόστος του έργου.
Αν δε λάβουμε υπ’ όψιν ότι, σύμφωνα με κατά καιρούς ανακοινώσεις, η επιδότηση των τέτοιων έργων ανέρχεται στο 35-55% προκύπτει, ότι ο κύριος μέτοχος είμαστε εμείς, ο φορολογούμενος Λαός, ο οποίος όμως δεν ξέρει πόσα και σε ποιους διαθέτει το ποσό που πληρώνει στη Εφορία, όχι μόνο χωρίς τόκους αλλά και χωρίς επιστροφή του κεφαλαίου.
Αφού τα χρήματα μας περισσεύουν, τα χαρίζουμε.
Δεν θα το έλεγα έξυπνο εκ μέρους μας.
Δεδομένου όμως ότι τέτοιας σημασίας και μεγέθους έργα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσωπικά κριτήρια ή εγωισμό ή πάθη, αλλά με  ψυχραιμία, αντικειμενικότητα κατά το δυνατόν, και ενδιαφέρον για το διαχρονικό συμφέρον και όχι για το άντε να τελειώνουμε-τι μας ‘’συμφέρει’’ σήμερα, νομίζω ότι η διεξαγωγή ενός διαλόγου που να ενημερώνει για όσα ‘’αντικειμενικά’’ στοιχεία και απόψεις υπάρχουν και βέβαια και για τις προσωπικές απόψεις που τις σέβομαι εκ προοιμίου, θα ήταν ωφέλιμος. Ιδιαίτερα δε επειδή το θέμα έχει σχέση με την ποιότητα του Περιβάλλοντος, την Βιωσιμότητα, και την Αειφορία, είναι φυσικό να υπάρχουν και ιδεολογικές τοποθετήσεις που επίσης είναι σεβαστές.
Το ερώτημα αν είναι κάποιος υπέρ η κατά των Α.Π.Ε. είναι υποβολιμιαίο και ύποπτης πρόθεσης να απλουστεύσει τα πράγματα και αναγάγει το θέμα σε θέμα Αρχής και μόνο. Δεν γνωρίζω κάποιον που να είναι κατά.
Η δική μου θέση είναι ότι, είμαι κατά της τοποθέτησης αυτών των συγκεκριμένων Α/Γ στο συγκεκριμένο βουνό. Αν δηλαδή έχει κάποιος άλλη γνώμη, θα πρέπει να υποστηρίξει ότι αυτές οι συγκεκριμένες Α/Γ πρέπει να τοποθετηθούν στις Αδέρες και όχι αλλού, για τους λόγους που θα αναπτύσσει.

Ας δούμε λοιπόν αποφάσεις για το γενικότερο θέμα, που έχουν πάρει θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και ιδρύματα.

1. Το Σ.τ.Ε. (Συμβούλιο της Επικρατείας) που έχει κρίνει οριστικώς και αμετακλήτως ότι τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται επί ή πλησίον ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως βουνών, ακτών, νησιών κλπ. (Πηγή: www.environ-sustain.gr/seminarA.html)
2. Ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας σημειώνει:
Από νομική άποψη,  ‘’η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έ π ε τ α ι της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθρο 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων’’.
(Σημ. δική μας: Η ύπαρξη πολυτίμου φυσικού κεφαλαίου της Τροιζηνίας επικυρώνεται από την νομοθετική ρύθμιση του 1979, με την έκδοση νόμου ΦΕΚ 849/25-Σεπτ-1979, και υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Δημ. Νιάνια).
Για όσους δεν θυμούνται: Δημήτριος Γ. Νιάνιας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Οξφόρδη, Αθήνα), ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Λογικής και Ιστορίας των Πολιτισμών, διετέλεσε μεταξύ άλλων: Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Υφυπουργός Τύπου, Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Βουλευτής (1974-1989), Ευρωβουλευτής (1989-1994), Αντιπρόεδρος του «Συναγερμού των Ευρωπαίων Δημοκρατών» (1989-1994), Πρόεδρος της Επιτροπής Eξωτερικών Σχέσεων Ε/Κ και Xωρών Μέσης Ανατολής (Mασρέκ). Κάτοχος του Μεταλλίου «Ευρωπαϊκής Αξίας».
3. Μελέτη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και του ΚΑΠΕ (ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) είναι το εθνικό κέντρο για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE), διαθέτει 120 και πλέον επιστήμονες, έμπειρους και εξειδικευμένους στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς και του ΣΕΒ -Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του ΕΒΕΑ -Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η μελέτη αυτή, εκτός των άλλων, σημειώνει ότι οι βασικές κατευθύνσεις μεταξύ των άλλων στην έρευνα για το σχεδιασμό των σύγχρονων Ανεμογεννητριών είναι:
• Μείωση της στάθμης του παραγόμενου θορύβου με έμφαση στην τονικότητα
• Μείωση της οπτικής όχλησης
• Υπεράκτιες εφαρμογές
Δέχεται δηλ. η μελέτη τα προβλήματα θορύβου, οπτικής όχλησης, και βλέπει σαν κατεύθυνση τα πλωτά Αιολικά πάρκα.
Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα:
http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=61105
                                          ——————————–

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε θέσεις ξένων επιφανών αξιωματούχων για το σχετικό θέμα όπως:

·    Με υπότιτλο ‘’Επενδύσεις στην Ελλάδα’’ στην ‘’Ε’’ το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 γράφεται:
‘’Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, μετέφερε το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «βλέπουν» μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ, στα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα’’.
·    Σόιμπλε (ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας): Η Ελλάδα να εξάγει τον… ήλιο της
(Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011)
·    «Η Ελλάδα έχει κατ’ αναλογίαν πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ετησίως απ’ ό,τι η Γερμανία και θα μπορούσε την ενέργεια αυτή να την εξάγει σε εμάς. Η ελληνική οικονομία έχει έτσι ένα πολύ δυναμικό και ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν».
Ανταπόκριση από την Γερμανία για τα ηλιακά:
·    Περίσσευμα ηλιακής ενέργειας ρίχνει τις ενεργειακές τιμές στη Γερμανία
enet.gr, 12:56 Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
‘’Η ηλιακή ενέργεια σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος στην Γερμανία…’’
‘’Η ισχύς των εργοστασίων που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης θα αυξηθεί σε 18.000 μεγαβάτ από 9.786 μεγαβάτ σύμφωνα με προβλέψεις του Μπλούμπεργκ.
Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν πρόκειται να αυξηθεί τόσο γρήγορα, δήλωσε η UBS AG.
“Αυτό που είναι καινούργιο και ξεχωριστό στη Γερμανία φέτος είναι η διαβολική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας” δήλωσε ο Sigurd Lie, κεντρικός αναλυτής στη μονάδα Imarex της νορβηγικής ερευνητικής εταιρίας ASA Nema σε ενεργειακά θέματα. ‘’Το γεγονός αυτό μείωσε τις τιμές παρά την αύξηση της ζήτησης’’.
                        ————————————————————-
Η προηγηθείσα αναφορά μου, του υπογραφόμενου, σε θέσεις θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας και σε ιδρύματα με μεγάλη Εθνική και Διεθνή καταξίωση έχει διπλό νόημα.
·    Πρώτον, ότι ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης εγκατάστασης δεν έχει υποκειμενικό, ως προς τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον προσδιορισμό, αλλά έχει απασχολήσει θεσμοθετημένα  όργανα της Πολιτείας, που επανειλημμένως ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στων οποίων οργάνων τις αποφάσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να συμμορφώνεται η εκάστοτε κυβέρνηση,
·    και δεύτερον να επισημάνει τον, προς το συμφέρον του Λαού και των ασθενέστερων στρωμάτων, οφειλόμενο σεβασμό στους θεσμούς.
Το τελευταίο αποδεικνύεται και από το ότι, κυβερνήσεις μη εκλεγμένες, όπου η λαϊκή βούληση δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, το πρώτο μέλημά τους είναι να αναστείλουν τους θεσμούς.
Το ίδιο συμβαίνει και με κυβερνήσεις αυταρχικές, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία τους παρακάμπτουν.
Είναι προσδιοριστικό ότι σε κοινωνίες με χαρακτηριστικά διαφθοράς, διαπλοκών κ.λ.π. ο σεβασμός προς τους θεσμούς είναι μειωμένος.
Η εμπειρία μετά την εγκατάσταση και λειτουργία των πάνω από το Λεμονοδάσος Α/Γ είναι ότι ο θόρυβος από τη λειτουργεία τους ακούγεται ευδιάκριτος μέχρι την Άρτιμο δηλ. σε απόσταση 2-2,5χλμ.
Με σεβασμό σε κάθε αντίθετη άποψη,

Τάσσος Γκούμας.”
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. παπαδατου says:

  OLES OI APOPSEIS EINAI SEBASTES. ALLA APO KRATIKODIAITOYS ARXOSXOLOYS POY MIA ZOH APLA PLHRONONTOYSAN DEN MPORO NA DEXTO TIPOTA.

 2. Άρις Αντάνης says:

  Οι απόψεις του κ. Τάσου Γκούμα είναι εμπεριστατωμένες και βασισμένες σε ντοκουμέντα. Οι θέσεις του, διόλου ακραίες ή εμπρηστικές, αλλά ευγενικές, ευπρεπείς και χωρίς φανατισμό. Έτσι πρέπει να συζητάνε οι άνθρωποι και δη δημόσια. Αντίθετα ποιους υπονοεί, με τόσο απόλυτη και … “δημοκρατική”, σύμφωνα με το δημόσιο δίκαιο, σιγουριά ως “κρατικοδίαιτους που πληρώνονται μια ζωή”, η αξιότιμη αλλά άγνωστή μου Κυρία Παπαδάκου, με τα…”γκρίκλις” στοιχεία της; Εμείς οι αναγνώστες θα θέλαμε να ξέρουμε. Μάλλον όμως δεν θα πάρουμε απάντηση, με ονόματα. Αλλά αυτό είναι το “εφιαλτικό” χαρακτηριστικό κάποιων ανθρώπων: Να πετάνε μια λασπομπαρούφα χωρίς επιχειρήματα και να αφήνουν τον κόσμο να υποπτεύεται τους πάντες, ανώ θα πρέπει να υποπτεύεται μόνον αυτόν που δεν έχει τα επειχειρήματα και χρησιμοποιεί για λόγους άγνωστους τέτοιες προσβλητικές εκφράσεις και υπεκφυγές. Κρίμα! Ας μη ξεχνάμε ότι τέτοιοι άνθρωποι ψηφίζουν κιόλας και επηρεάζουν τη ζωή μας.
  Γιατί, καλή μας Κυρία, δεν λέτε κόσμια τη γνώμη σας; Μπορεί να είναι και σωστή. Έτσι, κι επειδή δεν υπάρχει άλλος αντίλογος, μας οδηγείτε να κλίνουμε υπέρ της άποψης του κ. Γκούμα.
  Κι αν θέλετε και τη δική μας,τη λέμε με ένα ερώτημα: Με τις ανεμογεννήτριες οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν άραγε φθηνότερο ρεύμα; Γιατί σήμερα δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει τους λογαριασμούς και βέβαια αυτό δεν μπορεί να μη το ξέρετε.
  Και κάτι ακόμα: πριν, αλλά και μέχρι να τοποθετηθούν όλες οι ανεμογεννήτριες δεν θα έπρεπε, από τα κρατικά κανάλια, αλλά και από τα ιδιωτικά των επιχειρηματιών που ανέλαβαν το έργο, να ενημερώνεται συνεχώς ο λαός για τις θετικές συνέπειες του νέου μέτρου; Δεν το έχει αυτο το δικαίωμα ο λαός;
  Θα πάρουμε άραγε καμία απάντηση, εν προκειμένω, ή θα μπούμε κι εμείς στην “κατηγορία”- με την ευρεία έννοια της λέξης- των κρατικοδίαιτων;
  Με τιμή, Άρις Αντάνης

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Άρι,

  Παρότι διαφωνώ με τον κύριο Γκούμα, παρότι ήταν πράγματι δημόσιος υπάλληλος (συνταξιούχος πλέον αν θυμάμαι καλά), δεν μπορώ και εγώ να διαφωνήσω με την κυρία Παπαδάτου για τον τρόπο της.

  Παρότι πράγματι το ποιος είναι ο συγγραφέας αντικατροπτίζει σε μεγάλο βαθμό και τις απόψεις του, παρόλα αυτά δεν μπορεί να είναι γενικός κανόνας και επιχείρημα για να αντικρούσει κανείς τις απόψεις του.

  Αγαπητέ Άρι,
  Πράγματι έχεις δίκιο για το θέμα της ενημέρωσης των θετικών επιπτώσεων των ανεμογεννήτριων. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο πωλείτε το ρεύμα τους στον ΔΕΣΜΗΕ (που είναι σε αντίστοιχο κόστος με αυτό της ΔΕΗ), καθώς και δεν γνωρίζει ότι ο φόρος Διοξειδίου του Άνθρακα που θα πληρώσει η χώρα μας σε περίπτωση που δεν φτάσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια το 20% της παραγωγής μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε ο φόρος αυτός θα ανεβάσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που συμφέρει τον ΔΕΣΜΗΕ να αγοράζει ακριβότερα ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά (ως έμμεση επιχορήγηση). Αυτά θα τα ακούσετε σε λίγες εκπομπές, όχι στις ειδήσεις των 9, αλλά στα πρωινά ενημερωτικά κανάλια, καθώς και σε διάφορες οικολογικές εκπομπές.

  Οπότε ναι αγαπητέ Άρι, οι ανεμογεννήτριες φέρνουν φθηνότερο ρεύμα….

  Τώρα για τα γραφόμενα του κ. Γκούμα,

  Εχουν υπάρξει αν θυμάμαι καλά, αιτήσεις 4 διαφορετικών εταιρειών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Αδέρες. Όλες κόλλησαν στο ΣτΕ, αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρεται. Αυτές που μπήκαν ξεκίνησαν το 2003 από εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα, και μόλις πέρσι τελείωσαν με το ΣτΕ. Όπως και στις Αδέρες, έτσι και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια όπου υπάρχουν αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, υπάρχει και κόσμος που αντιτίθεται (καθώς στην Ελλάδα υπάρχει κόσμος που αντιτίθεται στα πάντα, σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης). Στο τέλος μετά από μακροχρόνια διαδικασία, το ΣτΕ συνήθως δικαιώνει τις εταιρείες, και παίρνουν άδεια για εγκατάσταση κατά συντριπτική πλειοψηφία σε κορυφογραμμές.

  Οπότε όσον αφορά το πρώτο σας λινκ, παρότι δεν βρήκα να γράφει κάπου κάτι σχετικό, φοβάμαι ότι έχετε συμπεράνει λάθος (ή σας έχουν μεταφέρει το λάθος) σχετικά με την εξίσωση των ανεμογεννητριών ως βιομηχανική εγκατάσταση και ως εκ τούτου την απαγόρευση εγκατάστασης τους σε κορυφογραμμές, καθότι όλες περνάνε (δυστυχώς) από το ΣτΕ, και όλες (σχεδόν) δικαιώνονται. Εκτός και αν οι Αδέρες απλά δεν είναι ευαίσθητο οικοσύστημα, οπότε δεν τίθεται θέμα. Βλέπεται δεν είναι όλα τα βουνά ευαίσθητα οικοσυστήματα, για παράδειγμα στις Αδέρες κατοικούν εδώ και δεκαετίες κυρίως κατσίκια, ζώο που καταστρέφει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το μόνο αξιοσημείωτο που θυμάμαι στις Αδέρες, ήταν παλαιότερα ένα ζεύγος Πετραετών, που ελπίζω να υπάρχει ακόμα.

  Το δεύτερο σημείο που αναφέρεται, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι χρησιμεύει. Οι Αδέρες δεν ανοίκουν σε μικρό νησί, αλλά στην Πελλοπόνησο, και ουδεμία σχέση έχουν με τον Πόρο ως οικοσύστημα.

  Στο τρίτο σημείο που αναγράφεται, δεν είδα κάποιο στοιχείο που να αναφέρει γιατί δεν πρέπει να μπουν οι ανεμογεννήτριες σε κορυφογραμμές. Υπάρχει μια σύντομη θεωρητική σύγκριση με επιχειρήματα μεταξύ θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των παραδοσιακών σε βουνοκορφές, και μια ποιο λεπτομερείς ανάλυση γιατί μπαίνουν όλο και μεγαλύτερες μονάδες. Το κυριότερο σημείο που αναφέρει είναι η «ισορροπία του συστήματος», δηλαδή η απόδοση ως προς το κόστος υλοποίησης. Και μην ξεχνάτε ότι εδώ δεν είμαστε Δανία για να βγαίνεις μακριά από την ακτή στον ωκεανό και να έχεις λίγες δεκάδες μέτρα βάθος. Εδώ βγαίνεις στο ανοιχτό πέλαγος και έχεις εκατοντάδες μέτρα, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος εγκατάστασης, άρα περιορίζει τα οικονομικά οφέλη του εγχειρήματος. Να είστε σίγουρος ότι αν θα ήταν οικονομικά επωφελέστερη η υπεράκτια εγκατάσταση τους, τότε αρκετοί επιχειρηματίες θα φρόντιζαν να την εκμεταλλευτούν.

  Κάντε μια βόλτα με το google earth να δείτε αρκετές δεκάδες μίλια βόρεια της Ολλανδίας, δυτικά της Δανίας, αλλά και ανατολικά, και θα δείτε ότι το βάθος σπάνια περνάει τα 30 μέτρα. Στον Πόρο μόνο και μόνο έχουμε πολύ βαθύτερα νερά….

  Τέλος σχετικά με τις δηλώσεις ξένων πολιτικών, ναι, η ηλιοφάνεια στην Ελλάδα (1450 W μέση ετήσια παραγωγή ανα εγκαταστημένο Watt) είναι πολύ μεγαλύτερη από την Γερμανική (850W) και γενικά από ότι υπάρχει στην βόρεια Ευρώπη, και ναι, οι Γερμανοί, Αμερικάνοι, Κινέζοι, Κορεάτες, εξάγουν σαν τρελοί φωτοβολταϊκά πανέλα στην Ελλάδα και θέλουν να συνεχίσουν να εξάγουν…

  Πλην όμως αν εξισωθούν οι τιμές της παραγώμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με αυτές τις υπόλοιπης αγοράς (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, άνθρακας) λόγο της υπερπροσφοράς, τότε θα εγκαταληφθεί επιχειρησιακά, τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα (μικρά πάρκα), και θα οδηγηθούμε σε τεράστια πάρκα των 5 και 10 MW τουλάχιστον, που θα καταλαμβάνουν εκατοντάδες στρέμματα, και είμαι σίγουρος ότι σε τέτοια περίπτωση (φανταστείτε το κτήμα Γρόμαν ως μια τεράστια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) εσείς ο ίδιος θα διαμαρτυρηθείτε όχι μόνο για την αισθητική επίπτωση αλλά ακόμα και για οικολογική.

  Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο να μην θέλει κανένας τα “σκουπίδια” του στην πίσω αυλή του, αλλά στην αυλή του γείτονα. Έτσι δεν θέλουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες, “να φύγουν να πάνε αλλού” λέει ο κόσμος, χωρίς να τους ενδιαφέρει ποιος θα τις φορτωθεί. Το ίδιο και με τις χωματερές μας, μέχρι που έφτασε ο Πόρος να εξάγει σκουπίδια στα Λιόσια, τώρα αν όλος ο Πόρος έκανε πραγματική ανακύκλωση ο όγκος των μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών θα έπεφτε κατά 80%, που μεταφράζεται σε λιγότερα έξοδα για τον Δήμο, λιγότερη μόλυνση για εμάς. Το ίδιο γίνεται με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να φύγει ο καρκίνος από τα σπίτια μας λένε, κρατώντας το κινητό στο χέρι, και αγνοώντας ότι όσο ποιο μακριά η κεραία, τόσο ποιο πολύ “καρκίνο” βγάζει το μαραφέτι που κρατάνε στο χέρι τους. Έτσι και οι ανεμογεννήτριες, θέλουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά όχι στην αυλή μας, ας πάνε και αυτές στην αυλή του γείτονα.

  Αγαπητέ κύριε Γκούμα για τα παραπάνω διαφωνώ μαζί σας, Θεωρώ λάθος το επιχείρημα περί βιομηχανικής εγκατάστασης και ΣτΕ, γιατί έχουν κριθεί επανειλημμένα. Θεωρώ λάθος (τουλάχιστον με τις σημερινής συνθήκες) τα περί υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε μια χώρα με μεγάλα βυθίσματα και έντονη ναυτική κίνηση, και τέλος θεωρώ ανέφικτη την εγκατάλειψη των ανεμογεννητριών υπέρ των φωτοβολταϊκών για λόγους οικονομικής ισορροπία και βιωσιμότητας.

  Ως πολίτης με οικολογικές ευαισθησίες, αλλά και οπαδός της ανάπτυξης, θεωρώ ότι σωστά τοποθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες στις Αδέρες.

  Τέλος να πω ότι έχω συχνά απολαύσει πετώντας την κορυφογραμμή στις Αδέρες όσο ελάχιστοι άλλοι συμπολίτες μας, και στην απόλαυση αυτή οι ανεμογεννήτριες είναι ένα εμπόδιο αλλά όχι αξεπέραστο.

 4. Πάνος Θεοχάρης says:

  Μετά από αρκετές μέρες βρήκα μία πολύ ωραία γελοιογραφία που δείχνει με σαφήνεια το πρόβλημα των ανεμογεννητριών :

  http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/313439_10150327388936165_651226164_8042752_125831732_n.jpg

  [img]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/313439_10150327388936165_651226164_8042752_125831732_n.jpg[/img]

Σχολιάστε