Όταν το αυτονόητο γίνεται ουτοπία, τότε ο κυνισμός είναι αναπόφευκτοςΤο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πόρου, σχολιάζεται τις τελευταίες ημέρες ποικιλοτρόπως από τους ποριώτες. Τόσο η πλειοψηφία όσο και η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, με ανακοινώσεις τους, έχουν εκφραστεί επίσημα κατά της ιδιωτικοποίησης, ωστόσο, οι απόψεις των δημοτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διίστανται. Μεγάλη μερίδα του κόσμου εκφράζει την αγανάκτηση του για το «ξεπούλημα» του λιμανιού, στο πλαίσιο που επιχειρείται από τον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό.
Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί, που έχουν αγανακτήσει με τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια και που βλέπουν με καλό μάτι την ιδιωτικοποίηση.
Φυσικά το αυτονόητο είναι να παραμείνει το λιμάνι στους ποριώτες και να επενδύονται τα έσοδα, στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς όμως, αυτό το «αυτονόητο» έχει αναχθεί σε ουτοπία και οι ποριώτες έχουν αναπόφευκτα οδηγηθεί στον κυνισμό.
Η απογοήτευση από την ανικανότητα στη διαχείριση, η διαπλοκή και η υποβάθμιση του λιμανιού του Πόρου, έχει οδηγήσει πολλούς ποριώτες στο – λάθος κατά τη γνώμη μου – συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού – που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από το Υπουργείο Οικονομικών- θα βάλει κάποια τάξη στο νησί, θα αναβαθμίσει κάποιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως, όλοι όσοι εκμεταλλεύονται με τον ένα ή άλλο τρόπο την παραλία, θα τύχουν ίσης αντιμετώπισης.
Σε «πηγαδάκια» του νησιού που συζητιέται το θέμα, υπάρχει η άποψη ότι το λιμάνι εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε «ομηρία» της εκάστοτε τοπικής εξουσίας και κύκλου επιχειρηματικών συμφερόντων. Πολλοί ποριώτες θεωρούν, ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του νησιού, απότυχαν παταγωδώς στη σωστή διαχείριση του νησιού και χρησιμοποιούσαν το λιμάνι για να «ψαρεύουν» ψήφους εκτός από σπάρους και κεφάλους. «Δεν είδαμε τίποτα καλό τόσα χρόνια από τα χρήματα που κέρδιζε ο Δήμος από το λιμάνι» μου είπε ένας φίλος «Το μόνο που είδαμε ήταν να υπεξαιρούνται αυτά τα χρήματα και να μη γνωρίζουμε σε ποιες τσέπες πήγαν».
Μια φίλη σχολίασε «Θα ξεπουληθεί το λιμάνι; Αυτό έχει ξεπουληθεί εδώ και χρόνια».
Χωρίς να προεξοφλούν την επιτυχία του εγχειρήματος, αρκετοί ποριώτες που συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση, πιστεύουν ότι προκειμένου να έχει κέρδη ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει στον λιμάνι του Πόρου, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες, με σκοπό να προσελκύσει μεγαλύτερο κομμάτι του θαλασσίου τουρισμού στον Σαρωνικό.
Φυσικά εκφράζονται και οι φόβοι για το εγχείρημα. Πολλοί φοβούνται ότι θα αυξηθούν τα λιμενικά τέλη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα εισιτήρια, τόσο στις τοπικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και στη σύνδεση με τον Πειραιά.
Οι ποριώτες έχουν πολλά ερωτήματα για την προβλεπόμενη ιδιωτικοποίηση και αναλύουν πολλά πιθανά σενάρια. Από τη χωροταξία στην παραλία του Πόρου, μέχρι και τη χρέωση στο παρκάρισμα. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που ακούστηκε σε μια συζήτηση, είναι για τη σύγκρουση των συμφερόντων στο νησί. Αν υποθέσουμε ότι ο επενδυτής στο λιμάνι επιδιώξει τουριστική ανάπτυξη, αυτό δεν θα τον φέρει σε σύγκρουση με αυτούς που επιδιώκουν την βιομηχανοποίηση της περιοχής; Εκτός βέβαια αν γεμίσουμε με φορτηγά και γκαζάδικα…
Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, που πιθανότατα θα συζητηθεί το θέμα. Ιδιωτικοποιούνται στο σύνολο τους οι ακτές του νησιού, και εμείς δεν ξέρουμε τι μας γίνεται…
Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Όχι ο επενδυτής – ιδιώτης δεν θα επιδιώξει την βιομηχανική ανάπτυξη του μέρους. Είναι ήδη τουριστικό και θα κοιτάξει να <> την κατάσταση προς όφελός του. Ας την <> εμείς για μια φορά και μετά ας διεκδικήσουμε και το λιμάνι μας.
  Και άλλη φορά όταν κάποιος υπόσχεται να ξεπουλήσει τα πάντα, να τον πιστεύουν μερικοί και να μην νομίζουν πως αν τον ψηφίσουν θα πράξει ανάποδα.

 2. ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ, Η ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ “ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ” ( THE EYE OF THE BEHOLDER), ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ “ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ”. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:
  ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ,
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ.
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ.
  ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΛΛΟΣ ΜΕ … ΕΞΥΠΝΑΚΙΔΊΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΑΠΑΘΕΙΑ, Κ.Ο.Κ.
  ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΓΩ, (ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΒΑΛΤΕ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ … ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ Η ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΣ Η ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ, Η ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΣ, Η ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΧΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ) ΤΟ ΒΛΕΠΩ Η ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ: ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΟΔΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ, ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ, ΜΕ ΚΥΤΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ, ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ, ΜΕ ΣΗΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ, ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ , ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑ, ΜΙΚΡΟ Η ΜΕΓΑΛΟ, ΜΕ ΝΟΙΑΞΙΜΟ, ΜΕ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ

 3. Παν. Χατζηπέρος says:

  Είναι ΤΡΑΓΙΚΟ να φέρουν τους ξένους να βάλουν τάξη στο σπίτι μας. ΟΧΙ βέβαια με το …..αζημίωτο.
  Βέβαια για την συγκεκριμένη επιλογή δεν φταίνε οι ΠΟΡΙΩΤΕΣ απολκλειστικα, είναι μέσα στο πλαίσιο του, από χρόνια σχεδιασμένου, ΓΕΝΙΚΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
  Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να μείνουμε με σταυρομένα τα χέρια και να μην αντιδράσουμε.
  Γιατί τότε θα ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

 4. Πάνος Θεοχάρης says:

  Πάντως το “αυτονόητο” ειναι και λιγο Ελληνική πατέντα….

  Στις “δυτικές” κυριως χωρες οι περισσότερες μαρινες ειναι ιδιωτικές, ενω τα λιμάνια ειναι ανωνυμες εταιρείες που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικά/επιχειρηματικά,κριτήρια.

  Το κρατος δεν ειναι ο μεγάλος εργοδότης όπως εδω, και τα πράγματα λειτουργούν μια χαρά.

  Ακόμα και εδω, το Πασαλιμάνι αναβαθμιστηκε πολύ από την ημέρα που το πήρε ο ιιδιωτης, ενω στον Φλοισβο που πήρε και την παράκτια ζωνη έκανε ένα στολιδι.

  Τον Δήμο βραχυπρόθεσμα σιγουρα δεν τον συμφέρει, για μας όμως δεν έχω κατασταλάξει καθότι αυτό εξαρτάται από το “πως”.

  Α, και για την “βιομηχανική” χρήση, δεν έχουμε βυθισματα, υποδομές, δρόμους, ούτε και εμπορεύματα τοπικά να μεταφέρουν, οπότε τέτοιος κινδυνος για την ωρα δεν υπάρχει…

Σχολιάστε