Ψύχραιμη ψήφος υπέρ της ΔημοκρατίαςΓράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης – Ο δικομματισμός τιμωρήθηκε σε πρώτο στάδιο στις 6 Μαΐου. Την Κυριακή, ο λαός ξαναπαίρνει τη σκυτάλη για να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε στις προηγούμενες εκλογές. Να βγάλει δηλαδή από τη μέση τα δυο μεγάλα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα, σε οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική κατρακύλα.
Η ψήφος την Κυριακή θα πρέπει να είναι πατριωτική. Προσοχή όμως! Μακριά από τους πατριδοκάπηλους! Η λέξη «Πατρίδα» πουλάει πολύ αυτό τον καιρό.
Ο πατριωτισμός των Ελλήνων θα πρέπει να εκφραστεί ενάντια στον ξενόφερτο τρόπο ζωής που έχει εδώ και χρόνια υιοθετηθεί από την ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να στραφεί κατά όλων αυτών που μας αλλοτρίωσαν, τόσα χρόνια, από την υπόσταση μας.

Ο πατριωτισμός δεν είναι μια ταμπέλα για να την χρησιμοποιούν, όσοι γουστάρουν κατά το δοκούν. Ο πατριωτισμός είναι στάση ζωής κι όχι αποπροσανατολιστικές κραυγές.
Με τον αποπροσανατολισμό, ο πατριωτισμός των Ελλήνων, βάλλεται εκ των έσω. Η πατριωτική ρητορική, αν δεν καταφέρνει να καταδείξει τον πραγματικό εχθρό της πατρίδας, τότε παύει να είναι πατριωτική και παίζει το ρόλο του Δούρειου Ίππου στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πατριωτισμός του Έλληνα, δεν θα πρέπει να εκφραστεί μοναχά εναντίον των εξαθλιωμένων μεταναστών. Αυτός ο δρόμος, μας αποπροσανατολίζει από τον αληθινό «εχθρό» και μας οδηγεί, ντουγρού, σε πολιτισμική παρακμή. Φυσικά το μεταναστευτικό είναι σοβαρό πρόβλημα, που μπορεί μονάχα να αντιμετωπιστεί με συγκροτημένη πολιτική κι όχι με ιαχές θυμού και εκδίκησης εναντίον ενός εξαθλιωμένου ανθρώπου. Αυτό είναι που δεν τιμά τον πολιτισμό μας.
Και ας μη ξεχνάμε, πως για να είσαι πραγματικός πατριώτης, δεν αρκεί να μιλάς για τον πλούτο της πατρίδας, αν δεν τον επικαλείσαι προς όφελος του Ελληνικού Λαού. Ας το σκεφτούμε σοβαρά…
Ο Ελληνικός λαός, στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, θα πρέπει να ψηφίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Το ζητούμενο όμως είναι να ψηφίσει, πάνω απ’ όλα, με ψυχραιμία. Να μην επηρεαστεί από τον θυμό και την κινδυνολογία. Να ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του και τη ζωή του. Να ψηφίσει υπέρ της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης.
Όμως, σε καμία περίπτωση ο λαός δεν θα πρέπει να εφησυχάσει αλλά να κινητοποιηθεί και μετά τις εκλογές. Μπορεί η πρώτη μάχη να κερδηθεί στις κάλπες, αλλά ο «πόλεμος» θα κερδηθεί από τον αγώνα του Ελληνικού Λαού, μετά τις εκλογές.
“Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο
Μη λες πως θαν’ καλύτερος ο νυν από τον τέως
Πως θα ‘ναι το λυκόπουλο καλύτερο απ’ τον λύκο
Τότε μονάχα να χαρείς: αν θα ‘ναι ο τελευταίος….”

Κ. Βάρναλης
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  O δικομματισμός απέθανε, ζήτω ο δικομματισμός !!!

 2. Άρις Αντάνης says:

  Αγαπητέ κύριε Κανατσίδη,

  1.Το άρθρο.
  Το άρθρο σας είναι τόσο καλογραμμένο και εμπεριστατωμένο που με εξαίρεση κάποιες εντελώς ακραίες και άκρως φανατικές θέσεις, ταιριάζει- νομίζω σε κάθε μια από τις επιλογές του κάθε πολίτη, για να δώσει την ψήφο του όπου αυτός κρίνει σκόπιμο.
  Άρα εδώ μιλάμε για ένα καλογραμμένο και δημοκρατικό κείμενο. Ο δε στίχος του Βάρναλη έρχεται σαν κατακλείδα να επισφραγίσει τις αμερόληπτες θέσεις σας. Δεν χρειάζεται να ερευνήσει κανείς σε βάθος για να ανακαλύψει αν υποκρύπτεται και κάποια παρότρυνση προς συγκεκριμένη παράταξη. Αυτό ειλικρινά και θεμιτό είναι και δεν ενδιαφέρει κανένα.
  Όμως οι εκλογές πέρασαν, οι πολίτες- όχι ο λαός, ας μη μας υποτιμούν πια, αυτοί που μας αποκαλούν “λαό” λες και εκείνοι είναι οι άρχοντες! – αποφάσισαν. και έχει ήδη σχηματισθεί μια -όποια- Κυβέρνηση.
  Και ρωτάω: είναι σωστό να μην κρατάνε οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ούτε τα προσχήματα; Μοιάζουν να παρακαλάνε να καταστραφεί εντελώς η χώρα και να πεθάνουν οι κάτοικοι για να … δικαιωθούν οι προβλέψεις τους. Αυτές δεν είναι προβλέψεις. Είναι ΚΑΤΑΡΕΣ εναντίον όλων μας. Αυτός είναι “πατριωτισμός” άραγε; Έχουνε μυαλό, κύριε Κανατσίδη;

  2.Το άσμα.
  Η αυθόρμητη γνώμη μου στα λεγόμενά σας πιο πάνω- καθώς και του κυρίου Δρίτσα, σε άλλη στήλη σας- πηγάζει από ένα λαϊκό άσμα, ένα υπέροχο χασάπικο, που μου αρέσει όχι μόνο να παίζω στην κιθάρα μου και να τραγουδάω σε κάθε ευκαιρία με τους φίλους, αλλά και να το χορεύω με τους συνομήλικούς μου στον Πόρο. Πρόκειται για ένα κομμάτι μαγικό και αντιπροσωπευτικό μιας νοοτροπίας, η οποία επέτρεψε σε ανθρώπους με ένα σωρό συμπλέγματα να ηγούνται όλων των πολιτών μιας πανέμορφης και ιστορικής πατρίδας, να μας ποδηγετούν με θαυμαστή ευκολία και να μας φέρουν στην άθλια σημερινή κατάσταση. Αν μεταλλάσσαμε αυτά τα λόγια σε… αυτογνωσία, δεν θα τα κατάφερναν. Κανένας κερατάς δεν θα μας έκανε όπως ήθελε.
  Μουσική Μάνος Λοίζος, στίχος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ερμηνεία Δημήτρης Ευσταθίου και τίτλος:
  Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ.

  Εκτός από το λεβέντικο μοτίβο, σας παρακαλώ να θυμηθείτε τα 2 κουπλέ και το ρεφρέν και, αν το κρίνετε σκόπιμο, να τα αναρτήσετε, ΕΣΕΙΣ, κι όχι εγώ, για να τα θυμηθούμε όλοι εμείς οι αναγνώστες σας.
  Με εξαίρετη τιμή και ευχαριστίες,
  Άρις Αντάνης
  Δημότης Πόρου

Σχολιάστε