Χειµερινός τουρισµός στον Πόρο1464660_251331775025334_196010780_nΓράφει ο Κώστας Δόσκαρης* –

Το τριήµερο της 28ης Οκτωβρίου σε συνδυασµό µε τον καλό καιρό, έδωσε στους κατοίκους της Αθήνας την ευκαιρία να πραγµατοποιήσουν αποδράσεις σε κοντινούς προορισµούς, ανάµεσα στους οποίους και ο Πόρος.
Το τριήµερο ήταν για τους επιχειρηµατίες του νησιού µία απαραίτητη τονωτική ένεση. ∆εν χρειάζεται όµως να είναι και η µοναδική µέχρι την επόµενη αργία ή µέχρι την έναρξη της επόµενης τουριστικής σεζόν. Μπορούµε να δηµιουργήσουµε όλοι µαζί τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση της οικονοµίας του νησιού µας.
Η στρατηγική ανάπτυξης χειµερινού τουρισµού πρέπει να έχει δύο σκέλη:
Πρώτο, την προσέλκυση µη οργανωµένων εκδροµέων από το λεκανοπέδιο. Κλειδί για αυτό είναι η αντίληψη όλης της Τροιζηνίας ως ενιαίου τουριστικού προϊόντος. Σε αντίθεση µε το καλοκαίρι, που οι επισκέπτες αναζητούν παραλίες και υποδοµές στις οποίες βρίσκουν τη βολή τους αποφεύγοντας τις µετακινήσεις, το χειµώνα, αυτό που αναζητούν είναι προορισµοί που µπορούν να γεµίζουν τις µέρες τους µε διαφορετικά σηµεία ενδιαφέροντος.
Σκεφθείτε τους δηµοφιλείς χειµερινούς προορισµούς: Αράχοβα, Πήλιο, Καλάβρυτα, Βυτίνα κ.α. Όλοι συνδέονται µε ένα δελεαστικό «πακέτο» κοντινών εκδροµών γύρω από ένα κέντρο. Ένα αντίστοιχο κέντρο για όλη την Τροιζηνία θα µπορούσε, λόγω του πλεονεκτήµατός του σε υποδοµές διαµονής, να αποτελέσει και ο Πόρος, διευρύνοντας γεωγραφικά το προσφερόµενο τουριστικό του προϊόν από την Επίδαυρο µέχρι την Ερµιόνη και τονώνοντας παράλληλα και την κίνηση των περιοχών αυτών.
∆εύτερο σκέλος, η ανάπτυξη οργανωµένων µορφών εναλλακτικού τουρισµού: φυσιολατρικός τουρισµός, πεζοπορία, ποδηλασία κ.α. για τα οποία το φυσικό κάλλος του Πόρου µπορεί να αποτελέσει ιδανικό σκηνικό.
Επίσης, ο θαλάσσιος τουρισµός, µε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως το ψάρεµα, το σκι, η κωπηλασία (παρεµπιπτόντως, στο προηγούµενο άρθρο µου έκανα εκ παραδροµής λόγο για «έναν» εξαιρετικό ναυταθλητικό όµιλο, αντί για δύο, που βέβαια είναι το ακριβές), η ιστιοπλοΐα κ.α. Και τέλος, ο αθλητικός τουρισµός, που περιλαµβάνει την προετοιµασία οµάδων και αθλητών αλλά και δρώµενα, για τη διοργάνωση των οποίων -όπως ανέφερα και σε προηγούµενο άρθρο µου- τα γεωµορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά.
∆εν χρειάζεται λοιπόν να περιµένουµε την επόµενη ευκαιρία που δεν ξέρουµε πότε θα έρθει. Χρειάζεται απλά να συνεργαστούµε – ∆ήµοι, φορείς, κάτοικοι – και να την δηµιουργήσουµε.

*Ο Κώστας Δόσκαρης είναι Οικονοµολόγος, λογιστής και Δημοτικός Σύμβουλος με την δημοτική παράταξη “Αλλαγή Πορείας” 

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/11/tefxos5.pdf

 

 

 

 

 

 
Σχολιάστε