Χαμένες ιστορικές ευκαιρίεςΣτη συνέντευξη που παραχώρησε στη Λένα Παπαϊωάννου του Saronic Magazine ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης δήλωσε «Στην περιοχή μας, για να ήταν ο δήμος βιώσιμος και για να είχε από γενέσεως του αναπτυξιακή δυναμική, θα έπρεπε να περιελάμβανε και το Δήμο Πόρου. Οι φόβοι για υποβάθμιση του Πόρου είναι – πιστέψτε με- ανυπόστατοι. Αντίθετα, ο Πόρος θα αναβαθμιζόταν ως έδρα ενός μεγάλου δήμου».
Έχω την εντύπωση, πως εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος Τροιζηνίας, μάλλον δικαιώνεται για την άποψή του, υπέρ ενός Δήμου Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων.
Ιδιαιτέρα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και μετά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε, τον Δήμο Πόρου, αντιλαμβανόμαστε πως πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν είχε θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος Δήμος στην Τροιζηνία, με την έλευση του «Καλλικράτη».
Πιο συγκεκριμένα: Με τη δημιουργία ενός ενιαίου δήμου, πιθανώς να είχαν μπει εγκαίρως σε λειτουργία διαφορετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακόμη περισσότερο πιθανό να είχε αποφευχθεί ή έστω περιοριστεί η ζημιά από την υπεξαίρεση μαμούθ από τα ταμεία του Δήμου Πόρου, την περασμένη άνοιξη.
Στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών όπου και οι δυο περιοχές έχουν κηρυχτεί ως ΠΟΑΥ, οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Στο Πόρο η πλειοψηφούσα παράταξη Στρατηγού (παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης) ακολουθεί από τον Αύγουστο πολιτική παραχωρήσεων υπέρ των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας, κατά παρέκκλιση των αποφάσεων του Δ.Σ. Πόρου. Αντιθέτως, στο Δήμο Τροιζηνίας, αντιδρούν στο «πραξικόπημα της τσιπούρας» συμμετέχοντας στην πανελλήνια κινητοποίηση δήμων και φορέων που θίγονται από την καταστροφική ΚΥΑ, όπως θα έκανε άλλωστε και κάθε δήμος που σέβεται τον εαυτό του.
Η στάση του Στρατηγού στο παραπάνω θέμα, είναι τόσο πραξικοπηματική όσο και η «αμαρτωλή» ΚΥΑ. Σε έναν ενιαίο δήμο Τροιζηνίας με τον Πόρο, οι κωμικοτραγικές ήξεις αφίξεις του Στρατηγού δεν θα έβρισκαν έδαφος, σε δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ανθρώπων από την ολόκληρη την Τροιζηνία και τα Μέθανα.

Μέσα από μια συνένωση Πόρου-Τροιζηνίας- Μεθάνων, η περιοχή θα γύριζε σελίδα αφού θα άφηνε πίσω της, τις παλαιοκομματικές, πελατειακές αντιλήψεις που αναπαράγουν άνθρωποι χωρίς ικανότητες και φαντασία και κρατάνε την περιοχή δέσμια, μακριά από την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αναμφίβολα, όπως πολύ σωστά τονίζει ο Γιάννης Σαμπάνης, ο Πόρος θα αναβαθμιζόταν ως έδρα ενός μεγαλύτερου δήμου.

Το κριτήριο των ψηφοφόρων θα ήταν διαφορετικό απ’ ότι σήμερα, αφού σε έναν ευρύτερο δήμο, οι επιχειρηματικοί και οικογενειακοί κύκλοι, θα έχαναν σημαντικό κομμάτι της δύναμης και της επιρροής τους με τη δύναμη αυτή να περνάει απευθείας στους ψηφοφόρους δημότες.
Θα εξετάζονταν διαφορετικά και πιθανώς να αντιμετωπίζονταν κοινά προβλήματα που χρονίζουν και απασχολούν τον τόπο. Προβλήματα όπως οι μεταφορές, η τουριστική ανάπτυξη, η αλιεία, η γεωργία, η λειτουργία και η κοινή συντήρηση του ΒιοΚα, τα σκουπίδια, η υγεία, η πυρασφάλεια, το Λεμονοδάσος, τα αιολικά πάρκα, οι ιχθυοκαλλιέργειες και πολλά άλλα, που αν ψάξεις λίγο μπορείς να τα εντοπίσεις.
Τελικά οι προσπάθειες μερικών ανθρώπων να γαντζωθούν στην εξουσία, είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η συνένωση των δήμων της περιοχής. Τους ανθρώπους που εμπόδισαν αυτή την προοπτική, θα τους κρίνει η ιστορία.
Μαζί όμως με τη διατήρηση του Δήμου Πόρου, μου δίνεται η εντύπωση πως διατηρήθηκαν και ένα σωρό παθογένειες που κρατάνε το νησί πίσω και το βουλιάζουν όλο και περισσότερο στο μαρασμό. Οι οικογενειακοί και οικονομικοί κύκλοι του νησιού, έχουν πάρει τη μορφή μιας ιδιότυπης ολιγαρχίας, που αν δεν πας με τα νερά της, μαύρο φίδι που σε έφαγε… Ευτυχώς το γεγονός αυτό, γίνεται πλέον αντιληπτό ταχύτερα και ευκολότερα σε περισσότερο κόσμο και ο καιρός που θα φέρει τις απαραίτητες αλλαγές προς το καλύτερο- όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη χώρα- δεν θα αργήσει.
Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Η Τροιζηνία και ο Πόρος μαζί;

  Με καινούργια πρόσωπα ναι.

  Όχι με αυτούς που τσιμεντώσαν επί χρόνια την παρακμή της Τροιζηνίας.

  Η προόδος θέλει καινούργιους άνθρωπους με ιδανικά και όχι άνθρωποι που τώρα στην κρίση τρώνε κάθε μήνα 5000 Ευρώ μισθός όταν ο κόσμος υποφέρνει και φοβάται να χάσει τις δουλειές του.

  Ο Πόρος καλά κάνει που δεν είναι ακόμα μαζί με την Τροιζηνία.

  Κάποτε στο μέλλον μπορεί να πάει μαζί με την Τροιζήνα.

  Τώρα αποκλειέται.

Σχολιάστε