Φθινόπωρο στα νησιά: Ο Σαρωνικός γιορτάζει κι ο Πόρος… νυστάζειΤην ώρα που εμείς στον Πόρο, ακόμη «ψαχνόμαστε» για να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν του νησιού, τα γειτονικά νησιά καθιερώνουν, τα τελευταία χρόνια, έξυπνες και καλοοργανωμένες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, στους «ουδέτερους» μήνες του φθινοπώρου, προκειμένου να δώσουν μια ώθηση στον τουρισμό του νησιού τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Στην περιοχή μας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις, τόσο στον Πόρο, όσο και στο Γαλατά και τα Μέθανα, ωστόσο η έλλειψη συντονισμού και ενότητας των φορέων που τις διοργάνωσαν – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών και των τοπικών ΜΜΕ που προσπάθησαν να τις αναδείξουν – περιόρισαν αυτές τις εκδηλώσεις στα στενά όρια του τοπικού ενδιαφέροντoς, χωρίς να καταφέρουν να προωθήσουν όσο θα έπρεπε το τουριστικό προϊόν των περιοχών του Πόρου και της Τροιζηνίας και να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.
Από την άλλη, η καθιερωμένη διεθνής έκθεση τουριστικών σκαφών, παρά τη διεθνή προβολή του νησιού, απευθύνεται σε αυστηρώς εξειδικευμένο κοινό, και χωρίς παράλληλες εκδηλώσεις δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει σε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο θα ενίσχυε οικονομικά την τοπική αγορά.
Για το «καλό παράδειγμα» λοιπόν, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Εντοπίζεται στα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού. Για αντίστοιχες εκδηλώσεις, όπως αυτές του Φεστιβάλ Φιστικιού και του Μαραθωνίου Σπετσών, χρειάζονται δημοτικοί άρχοντες αλλά και δημότες με όραμα και ιδέες.
Και ιδέες υπάρχουν και εφαρμόζονται (βλ. X-Poros).
Αν δεν ευαισθητοποιηθούν άμεσα οι φορείς και οι δημότες των περιοχών μας και δεν συντονίσουν τις προσπάθειες τους. Αν δεν ξυπνήσουν οι δημοτικοί άρχοντες των δυο δήμων, για να στηρίξουν τις προσπάθειες των δημοτών και των φορέων, οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά, τότε και τα επόμενα χρόνια, οι Ποριώτες, οι Τροιζήνιοι και οι Μεθανίτες, θα «ψάχνονται» ακόμα, βλέποντας τις προσπάθειες των γειτόνων τους, να διαφημίζονται από τα μεγάλα κανάλια και τα πανελλήνια ΜΜΕ.


Σεπτέμβριος στην Αίγινα με το Fistiki Fest
Στην Αίγινα, εδώ και μερικές μέρες, όλοι κινούνται γύρω από το Aegina Fistiki Fest. Η γιορτή του φιστικιού, που διαφημίζει το νησί μέσα από μια ντουζίνα χορηγών επικοινωνίας.
Και οι τρεις Γιορτές Φιστικιού που έγιναν μέχρι σήμερα στέφθηκαν από επιτυχία. Η συνδρομή δεκάδων ανθρώπων σε εθελοντική βάση ήταν το κλειδί για αυτή την επιτυχία. Η μαζική προσέλευση του κόσμου στο Aegina Fistiki Fest, η μεγάλη εμπορική και οικονομική σημασία του Θεσμού και η σύνθεσή με τα πρωτότυπα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται ταυτόχρονα, έδωσαν χαρακτήρα μοναδικότητας στο Fistiki Fest.
Φέτος η Γιορτή είναι και πάλι λαμπερή. Η μουσική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, η μεγάλη συμμετοχή εκθετών στην εμπορική έκθεση, οι δεκάδες εικαστικές εκθέσεις που απλώνονται σε όλη την πόλη, τα μικρά και μεγάλα θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, δίνουν τον τόνο και εγγυώνται την επιτυχία.
Μια επιτυχία για την οποία εγγυώνται και οι περισσότεροι από 500 άνθρωποι που αναμιγνύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και κυρίως, οι εθελοντές. Αυτός ο «γίγαντας» που μπορεί να κινήσει βουνά όταν βρίσκει έμπνευση και έναν στόχο.
Το μήνυμα της προέδρου του Φεστιβάλ Φλώρας Αλυφαντή είναι κατατοπιστικό «Το Aegina Fistiki Fest ήταν το όνειρο μιας ομάδας ανθρώπων, που πίστεψαν ότι η φιστικιά, ο καρπός της και οι καλλιεργητές της μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν την αναγνώριση που τους αρμόζει για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αίγινας.
Αυτό το όνειρο «αγκαλιάστηκε» από μια πλειάδα εθελοντών κι έγινε δυνατή η πραγματοποίηση της Γιορτής του Φιστικιού που φέτος διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά, μιας διοργάνωσης που η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε εμπορικό, καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό επίπεδο.
Το Aegina Fistiki Fest καθιερώθηκε ως θεσμός και διοργανώνεται από το Δήμο της Αίγινας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού. Με τη συνεργασία των καλλιεργητών και άλλων παραγωγικών τάξεων, με τη συνδρομή των καλλιτεχνών, των εθελοντών, αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής, είναι βέβαιο ότι το Aegina Fistiki Fest 2012 θα αποτελέσει και φέτος το κορυφαίο γεγονός του Σαρωνικού»!

Στις 12 Οκτωβρίου οι τριήμερες εκδηλώσεις του 2ου Spetses Mini Marathon

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών διεξάγεται από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού ο 2ος Spetses mini Marathon εντασσόμενος σε πλούσιο αθλητικό και πολιτιστικό τριήμερο.
Πρόκειται για μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει:
Τον πρώτο κολυμβητικό αγώνα Διάπλου Σπετσών (Κόστα-Σπέτσες), το Σάββατο 13 Οκτωβρίου.
Οι κολυμβητές θα έχουν την δυνατότητα να κολυμπήσουν είτε 2.5 χλμ. (αρχίζοντας από την Κόστα και τερματίζοντας στην προβλήτα της Πλατείας Ποσειδωνίου) είτε 5 χλμ αρχίζοντας από την Πλατεία του Ποσειδωνίου και γυρνώντας πίσω.
Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν καΐκια του συλλόγου «Αγαμέμνων» (παραδοσιακός σύλλογος καραβομαραγκών Σπετσών), σήμανση με σημαδούρες και ομάδα της Lifeguard Hellas για την ασφάλεια των κολυμβητών.
Τερματίζοντας οι κολυμβητές αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες του αθλητικού τριημέρου θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν πίτες από τα χέρια ντόπιων νοικοκυρών που θα αναλάβουν την γιορτή των Σπετσιώτικων Κερασμάτων στην πλατεία Ποσειδωνίου.
Παιδικό αγώνα 1.000 μέτρων για παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 θα διεξαχθούν οι αγώνες δρόμου σε δύο διαδρομές, των 5 και 26 χλμ. που απευθύνονται τόσο σε έμπειρους όσο και σε ερασιτέχνες δρομείς που θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε μια διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους θα γίνουν και άλλες δραστηριότητες.
Η διαδρομή των 26 χλμ. αφορά στον γύρο του νησιού όπου οι δρομείς τρέχουν δίπλα στην θάλασσα και ανάμεσα στα πεύκα, ενώ αυτή των 5 χλμ. περνάει μέσα από την Ντάπια και το Παλιό Λιμάνι, τερματίζοντας μπροστά στο Poseidonion Grand Hotel που όπως και πέρσι θα αποτελέσει το επίκεντρο των μη αθλητικών δραστηριοτήτων.
Χρυσός χορηγός του Spetses mini Marathon, όπως θα είναι η ING. Telecoms Provider η WIND που μας προτρέπει για μία ακόμη φορά να συμμετέχουμε σε έναν «Αγώνα για Όλους» και χορηγός φιλοξενίας το εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών, Poseidonion Grand Hotel.

Πηγή: iefimerida.gr , neaepohi.gr
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Xrhstos says:

  Sinithos de grafw, alla parakoloutho me prosoxi ta nea tou nhsiou mas. Tha ksekiniso me kati, kai tha to eksigiso. Kai psistepste me, an mporousa auti ti stigmi na kanw kati, tha to ekana.

  O Poros einai PLOUSIOS alla einai kai FTOXOS.

  Giati einai PLOUSIOS?
  Einai plousios apo topia. Einai plousios apo thalassa. Einai plousios apo omorfia, filoxenia kai exei mia FOVERI ipodomi. Ipodomi pou alla merh tis Elladas tha kanane ta panta na tin exoun.

  Giati einai FTOXOS?
  Den einai FTOXOS logou oikonomikou. Alla apo logiki, skepsi kai aplotita

  Vlepoume oti i Aigina, i Spetses kai i Ydra – 3 parallila nisia pou kseroun na kratane ton kosmo, kai kseroun pos na feroun ton kosmo. Kseroun pos na kinithoun mesa se autes tis diskoles epoxes.

  Ti tha proteina?
  Giati de mazeuete o APLOS kosmos – o kosmos pou thelei na paei mprosta to nisi mas? Den milaw gia ton “a” magazatora pou exei sto mialo to diko tou simferon panw ap olous. Milaw gia ton APLO kosmos/politi pou me xara kai agapi thelei na dei to nisaki mas na epanelthei stis palies epoxes.

  Giati de mazeuete o kosmos na kanei ena simboulio na dosei kai na dimiourgisei idees? Apo tin mia mikri idea, bgainei to oneiro, o stoxos, to dimiourgima kai i thelisi na balei to nisi mas pali ston xarti. Septembris kai Oktobris – idanikoi mines na fereis ton Ellina (kai ton mi-Ellina) na dei ti mporei pragmatika na prosferei to PLOUSIO nisi mas. Oxi i FTOXI skepsi mas.

 2. Πάνος Θεοχάρης says:

  Είχα διαβάσει το άρθρο πριν το X-Poros

  Είχα διαβάσει και το καλό σχόλιο του Χρήστου παραπάνω (και ναι Χρήστο, υπάρχει κάτι στο μοτίβο που λες που ξεκινάει να οργανώνεται).

  Αναρωτιόμουν τι παραπάνω έχει το 2ο Spetses Mini Marathon από το δικό μας (7o αν θυμάμαι καλά) X-Poros.

  Ρώτησα γνωστούς λάτρεις τέτοιων sports, δεν θα γράψω τι μου είπαν για το Spetses Mini Marathon, αλλά θα αναφέρω μόνο ότι για το X-Poros ότι θεωρείτε ίσως ο καλύτερος και δυσκολότερος αγώνας του είδους στην Ελλάδα.

  Οπότε πήγα μαζί με τον Δημήτρη Συξέρη και παρακολουθήσαμε τον διοργάνωση, κάτσαμε σε 2-3 σημεία στροφής βοηθώντας την διοργάνωση, πήγαμε και στην γραμμή του τερματισμού (στο κτίριο Συγγρού) να χειροκροτήσουμε τους συμμετέχοντες.

  Ε, μαζί με την Ισμήνη Μπουρδαχά (που διαγωνιζόταν), παίζει να ήμασταν οι μοναδικοί Ποριώτες…..

  Το συμπέρασμα μου από αυτό το καλοκαίρι είναι ότι είμαστε καλοί μόνο για γκρίνια και κριτική στην παραλία. Από τους απλούς πολίτες μέχρι τα ΜΜΕ.

  Αγαπητό Porosnews, τίποτα παραπάνω δεν έχει το 2ο Spetses Mini Marathon, εκτός από τα τοπικά ΜΜΕ και την τοπική κοινωνία δίπλα τους, κάτι που δεν συμβαίνει στον Πόρο.

  Τα περιμένουμε ΟΛΑ από τους τοπικούς άρχοντες και φορείς, ενώ εμείς οι απλοί πολίτες απολαμβάνουμε τα καφεδάκια μας στην παραλία κρίνοντας όλους εκτός από την καμπούρα μας.

  Αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία, δεν αρχίσουμε να πράτουμε οι ίδιοι, να “υπακούμε” στους νόμους και τις αρχές του τόπου μας (ναι βρε πατριώτες, μπορούμε να περπατήσουμε και 50 μέτρα, δεν χρειάζεται να παρκάρουμε το μηχανάκι μας μπροστά στην καρέκλα που πίνουμε καφέ, ή στο μαγαζί μας), κανένας δήμαρχος, κανένας φορέας, κανένας δεν θα μπορέσει να “σώσει” τον τόπο μας από εμάς τους ίδιους…

Σχολιάστε