Το μήνυμα του Δημάρχου Πόρουf3_31plat-628x418

Δημοσιεύουμε το μήνυμα του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, από το τελευταίο τεύχος του ενημερωτικού έντυπου του Δήμου Πόρου “Τα Νέα του Πόρου”

“Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής μας αρχής και στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε στη μέση ακριβώς της πενταετούς θητείας μας. Το διάστημα που πέρασε ήταν κυρίως χρόνος νοικοκυρέματος, σχεδιασμού και δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υλοποίηση του σημαντικού έργου που χρειάζεται ο τόπος μας.

Η δουλειά που έχει γίνει τα δύο αυτά χρόνια έχει αρχίσει πλέον να αποδίδει και το διάστημα από εδώ και στο εξής θα είναι διάστημα αποτελεσμάτων και μεγάλων έργων. Ήδη δημοπρατήθηκε το έργο της πλατείας του Αγ. Κωνσταντίνου, έγινε ο διαγωνισμός για την αγορά mini bus που θα εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις στην Σφαιρία, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη εργολαβία των 600.000€ για τις αποκαταστάσεις των ζημιών από τις πλημμύρες, στην οποία εντάσσεται η πλήρης ανακατασκευή του γεφυριού στον Συνοικισμό, η αντικατάσταση της στέγης του Α’ Δημοτικού, ασφαλτοστρώσεις κ.ά.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την δημοπράτηση τα έργα της αντικατάστασης του αποχετευτικού δικτύου στην Σφαιρία, η αποκατάσταση του Λιμανιού, το στέγαστρο στο Νέο Λιμάνι και η δεύτερη εργολαβία για ανακατασκευές γεφυριών και ασφαλτοστρώσεις.

Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται, με την ανάθεση των αντίστοιχων Μελετών, ένα τρίτο «πακέτο» έργων, στο οποίο εντάσσονται οι αποκαταστάσεις του Βιολογικού στην Καλαυρία (δίκτυο και μονάδα), οι αναπλάσεις της Πούντας, του περιβάλλοντος χώρου του Ρολογιού, της πλατείας Χριστού και όλων των κοινόχρηστων χώρων του Αγ. Στεφάνου, ενώ θα ακολουθήσουν η οδός Δημοσθένους, Ατα δημοτικά κτίρια και οι παραλιακοί πεζόδρομοι προς Ασκέλι και Νεώριο. Αντίστοιχη πρόοδος υπάρχει, δε, και σε ό,τι αφορά αναγκαία έργα στα δίκτυα ύδρευσης και του ηλεκτροφωτισμού.

Επίσης, στον τομέα της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ο οποίος απαιτεί ειδική προσοχή, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, γίνονται μεθοδικές ενέργειες για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου σε Πολυδύναμο, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες όλο το 24ωρο, δημιουργείται Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο και συνεχίζονται οι δράσεις ιατρικής ενημέρωσης, δωρεάν εξετάσεων και αιμοδοσίας, καθώς και οι δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων (όπως κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, θα διανεμηθούν και φέτος τρόφιμα συνολικής αξίας 3.000€ σε περισσότερους από 100 δικαιούχους, με κάλυψη του κόστους από τον Δήμο και από εμένα προσωπικά).

Τέλος, ο Δήμος έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του Τουρισμού και Πολιτισμού, όπου οι δράσεις που διενεργούνται ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο και κάθε παράδειγμα Δήμων αντίστοιχου μεγέθους. Παράλληλα, με την ένταξη στον Δήμο των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των Νομικών Προσώπων που κατήργησε η δημοτική μας αρχή (ΔΗΚΕΠ και Παιδικός Σταθμός), ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεσθεί σε διοικητικό επίπεδο στον Δήμο μας.

Στο πλαίσιο αυτής, θα τροποποιηθεί η δομή του Δήμου και θα γίνουν ριζικές αλλαγές καθηκόντων πολλών στελεχών του, οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση που ήμουν σε θέση να κάνω στα δύο χρόνια που πέρασαν, ζώντας τη λειτουργία του Δήμου εκ των έσω. Αντίστοιχα, στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνουν και ορισμένες αλλαγές αρμοδιοτήτων μελών της δημοτικής αρχής, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και την διαθεσιμότητα που έχουν επιδείξει έως σήμερα.

Έτσι, μετά από όλες αυτές τις διεργασίες, η λειτουργία του Δήμου θα είναι μέχρι το Πάσχα ακριβώς εκείνη που αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της διοίκησής μας και εμένα προσωπικά ως Δημάρχου.

Από την άλλη, υπενθυμίζω τις μεγάλες αντιξοότητες που δυσκολεύουν το έργο μας: (1) οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται στους Δήμους όλο και λιγοστεύουν, σε αντίθεση με τις αρμοδιότητες, οι οποίες όλο και αυξάνονται, (2) το προσωπικό είναι περίπου 20% λιγότερο από εκείνο που απαιτείται και κάθε διαδικασία πρόσληψης είναι κολλημένη, (3) η συνεργασία με τους κεντρικούς φορείς είναι κατά κύριο λόγο απογοητευτική, ενώ η γραφειοκρατία, αντί να περιορίζεται, όλο και αυξάνεται, (4) τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι θεμελιώδη και αφορούν κάθε σημαντικό τομέα (ενδεικτικά αναφέρω τα προβλήματα σε όλα τα μεγάλα έργα της προηγούμενης δεκαετίας, το γεγονός ότι κανένα κτήριο και καμία λιμενική υποδομή του Δήμου δεν έχει κατασκευαστεί νόμιμα, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οικονομικοί απολογισμοί και ισολογισμοί για τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο σε βάθος πενταετίας, τις μεγάλες νομικές εκκρεμότητες που αφορούν οικονομικές διεκδικήσεις έναντι του Δήμου, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ κ.ά.) και (5) η «αντιπολίτευση – σαμποτέρ» που έχουμε απέναντί μας, η οποία, αντί να υποβάλει προτάσεις, ενοχλεί και καταγγέλλει κάθε δράση αντιμετώπισης των ανωτέρω προβλημάτων (για τα οποία κατά ειρωνικό τρόπο ευθύνεται η ίδια), ενθαρρύνει πολιτικά προσωπικές επιθέσεις και καταγγελίες κατά των μελών της δημοτικής αρχής και περιορίζει το ενδιαφέρον της σε 2-3 θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά συμφέροντα των μελών της.

Οι αντιξοότητες αυτές οπωσδήποτε προκαλούν σημαντική καθυστέρηση στο έργο μας, ωστόσο καταφέρνουμε να τις ξεπερνάμε και να τις αντιμετωπίζουμε ως ένα μέρος της δουλειάς που οφείλουμε να κάνουμε.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία, και να εκφράσω την ελπίδα ότι η χώρα μας θα καταφέρει να ξεφύγει από τη δίνη οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης στην οποία είναι εγκλωβισμένη.

Ο Δήμαρχος Πόρου”
Σχολιάστε