Το λαβράκι είναι οφσάιντ…Άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη για το “Saronic Magazine”
Έχει αρχίσει να κουράζει τους Ποριώτες η ιστορία των ιχθυοκαλλιεργειών που εδώ και χρόνια, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Πόρου.
Τους εκνευρίζει, να βλέπουν τις εταιρίες, να καταπατούν τους νόμους και να υποβαθμίζουν το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού.

Τους αηδιάζει η στάση ερετών, που απροκάλυπτα δίνουν τον αγώνα τους, για τη διατήρηση ενός στάτους κβο που θέλει το νησί όμηρο, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Τους προκαλεί το αδιάφορο σφύριγμα των δημοσίων λειτουργών και των αρχών, μπροστά στις εξόφθαλμες παρανομίες των εταιριών.
Τα παίρνουν στο κρανίο όταν τους αποκαλούν ειρωνικά “δήθεν οικολόγους” που παίζουν βρώμικα εναντίων “ευεργετών” που έχουν ως στόχο τη σίτιση του πλανήτη.
Νιώθουν εγκλωβισμένοι, σε μια ιστορία για την οποία, κανείς δεν τους προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και το περιβάλλον.
Οι μάσκες έχουν πέσει, όμως, εδώ και καιρό. Οι Ποριώτες καταλαβαίνουν σιγά-σιγά ποιο είναι το συμφέρον τους.
Αντιλαμβάνονται ότι οι γονείς τους, τα παιδιά και τα αδέρφια τους, ζουν από τον τουρισμό. Απολαμβάνουν όλα όσα απέκτησαν από τις υπηρεσίες που προσέφεραν, όλα αυτά τα χρόνια, στους επισκέπτες.
Γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι το δάσος και η θάλασσα είναι ο πλούτος που τους χάρισε απλόχερα η φύση και δεν τον αγγίζει καμιά οικονομική κρίση.
Αυτό τον πλούτο θα διεκδικήσουν ξανά στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους υποψηφίους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Όσο για τα διλήμματα που τους πλασάρουν, τελευταία, οι επικοινωνιολόγοι των εταιριών, τα αντιμετωπίζουν με το χαρακτηριστικό Ποριώτικο χιούμορ και χαβαλέ:
“Βλέπεις μεγάλε;” λέει ένας φίλος, “Στον Πειραιά παίζουν καλή μπάλα οι γαύροι, στον Πόρο όμως οι τσιπούρες και τα λαβράκια βγαίνουν πάντα οφσάιντ…”
Σχολιάστε