Τουρισµός: το Α και το Ω της οικονοµίας του νησιού µας


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Χ. Τσούκας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Χ. Τσούκας

Γράφει ο Μπάμπης Τσούκας *-

Όλα τα επαγγέλµατα συνδέονται σ’ αυτό το δέντρο που λέγεται Τουρισµός και δρουν όπως τα φύλλα στα κλαριά του.

∆ηλαδή φύλλα, κλαριά και κορµός είναι τόσο αλληλοεξαρτώµενα ώστε αν λείψει κάποιο από τα τρία, το δέντρο παύει να υπάρχει και επέρχεται ο µαρασµός και η ερήµωση.

Οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις ΠΡΟ του αεροδροµίου «Ελ. Βενιζέλος» απλά έβλεπαν τους επαγγελµατίες να µαζεύουν τους ζουµερούς καρπούς του δέντρου και εισέπρατταν τέλη παρεπιδηµούντων χωρίς καν να διανοούνται ότι είναι ανταποδοτικά. Μετά την κατασκευή του αεροδροµίου διαπιστώσαµε ότι αυτό λειτουργεί παρασιτικά στο δέντρο µας αφαιρώντας του το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Αποτέλεσµα; Τα φύλλα κιτρίνισαν και άρχισαν να πέφτουν. Το δέντρο µας (ο Τουρισµός) πεθαίνει.

Οι Τ.Α. (οι κηπουροί και οι γεωπόνοι) συνεχίζουν να ζητούν τα τέλη χωρίς να δείχνουν διάθεση ανταποδοτικότητας µέσα από τη διάγνωση των αιτιών και την προσπάθεια θεραπείας. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Πού πρέπει να εναποθέσουµε τις ελπίδες µας;

Κατά πρώτον θα πρέπει να κρατήσουµε το δέντρο ζωντανό δηµιουργώντας έστω και µικρές ποσότητες οξυγόνου για τα φύλλα του και θρεπτικά συστατικά για τις ρίζες του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αγωνιζόµαστε για αλλαγή της οικονοµικής πολιτικής του «Ελ. Βενιζέλος» ή τη δηµιουργία ενός περιφερειακού αεροδροµίου για την ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού. Η δηµιουργία οξυγόνου µπορεί και επιβάλλεται να επιτευχθεί µε πολλούς τρόπους. Όλη η πολιτική των Τ.Α. θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την αναζωογόνηση του δέντρου για να µην κινδυνεύει να ξεριζωθεί µε το παραµικρό αεράκι. Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι έως τώρα Τ.Α. απέτυχαν. Απέτυχαν όχι γιατί δεν ήξεραν, αλλά γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν. Ενδιαφέρθηκαν για άλλα πράγµατα εκτός από την αναζωογόνηση του δέντρου µας. Καιρός λοιπόν να τους αλλάξουµε.

Στο χέρι µας είναι. Σ’ αυτό το σηµείο πρέπει να λάβουµε υπόψη µας ότι κατά καιρούς έχουν δηµιουργηθεί πολλές επιτροπές τουρισµού µε µοναδικό σκοπό να διαλυθούν ξανά εντέχνως από τις Τ.Α. οι οποίες ενώ υιοθετούσαν τις προτάσεις και µάλιστα µε αποφάσεις ∆Σ, δεν εφάρµοζαν παρά ελάχιστες (και αυτές κατά το δοκούν).

Χρειάζεται λοιπόν άµεσα αλλαγή. ∆ηλαδή Τ.Α. που να θέλουν και να µπορούν να θεραπεύσουν το δέντρο µας. Καταρχάς, δηµιουργία οµάδας που θα ασχολείται αποκλειστικά µε τον Τουρισµό (κάτι ανάλογο µε το υπουργείο Τουρισµού σε τοπικό επίπεδο). Σκοπός της οµάδας αυτής θα είναι η οργάνωση και ο συντονισµός των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος.

 

1) Αναδιοργάνωση του νησιού µας έτσι ώστε οι εν δυνάµει επισκέπτες να το προτιµούν και να είναι οι καλύτεροι διαφηµιστές µας όταν φύγουν.

2) Οργάνωση επιµορφωτικών σεµιναρίων για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών.

3) Η οµάδα θα αναλαµβάνει τις επαφές µε σχολεία, εταιρείες, αθλητικά σωµατεία κ.α., προτείνοντας το νησί µας για εκδροµές και παρουσιάζοντας τις παροχές που προσφέρουµε.

4) Αρµοδιότητα της οµάδας θα είναι και η εξεύρεση τρόπων µεταφοράς των εν δυνάµει επισκεπτών προς και από το νησί µας κατά τους µήνες αιχµής και όχι µόνο.

5) Οργάνωση και πρόσληψη τοπικού εργατικού δυναµικού του τοµέα ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ σε όλο το νησί.

6) Οργάνωση πάρκινγκ σε διάφορα σηµεία του νησιού αξιοποιώντας το ατού µας (τη διά ξηράς πρόσβαση).

7) Ρύθµιση του κυκλοφοριακού στη Σφαιρία µε τρόπο που θα αναδεικνύει το νησιωτικό χαρακτήρα, την αίσθηση ασφάλειας και την ευχαρίστηση που προέρχεται από έναν περίπατο και την ησυχία του νησιού.

8) Οργάνωση και νοµιµοποίηση όλων των παραλιών έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαµβάνουν τις καλύτερες παροχές υπηρεσιών.

9) Οργάνωση όλων των εναλλακτικών µορφών τουρισµού (Περιπατητικός, Πολιτιστικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Θαλάσσιος κ.α.) για να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η τουριστική περίοδος.

10) Συµµετοχή σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις για τη σωστή προβολή του προϊόντος µας.

11) Συνεργασία µε τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια για οποιαδήποτε βοήθεια µπορούν να µας προσφέρουν.

12) Είναι αδιανόητο να εξαρτόµαστε από τον Τουρισµό και να µην επικεντρωνόµαστε στην εξυγίανσή του. Περνάµε κάθε χρόνο προϋπολογισµό περίπου 4,5 εκατοµµυρίων ευρώ και για τον τουρισµό δεν δίνουµε ΤΙΠΟΤΑ. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό και να αποφασιστεί ένα σταθερό ποσοστό που θα διατίθεται για τον σκοπό αυτό κάθε χρόνο.

13) Θα πρέπει να παραβλέψουµε την οικονοµική κρίση και να κάνουµε ότι µπορούµε για να γίνουµε µια ΟΑΣΗ ξεκούρασης, µια ΟΑΣΗ διασκέδασης για τον επισκέπτη µας. Καλές παροχές υπηρεσιών λοιπόν στην καλύτερη δυνατή τιµή. Να το οργανώσουµε και να το φωνάξουµε για να το µάθουν όλοι. ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. Είµαστε ένα πανέµορφο νησί. Είµαστε κοντά στην Αθήνα. Είµαστε καθαροί. Είµαστε φθηνοί µε καλές παροχές υπηρεσιών. Μπορείτε να µας επισκεφθείτε µε το αυτοκίνητό σας σε λιγότερο από δύο ώρες, µε συµβατικό πλοίο ή µε τα ιπτάµενα δελφίνια. Έχουµε πανέµορφες, γραφικές παραλίες και απίθανα λιµανάκια. Είµαστε φιλόξενοι και έτοιµοι να σας προσφέρουµε καταφύγιο για να ξεφύγετε από τα προβλήµατά σας και να γεµίσετε τις µπαταρίες σας, αναπνέοντας το οξυγόνο που σας προσφέρουν τα πευκόφυτα δάση µας και το ιώδιο της πεντακάθαρης θάλασσάς µας. Είµαστε το κέντρο του Σαρωνικού και µπορούµε να γίνουµε το ορµητήριό σας για µονοήµερες αποδράσεις σε Επίδαυρο, Μυκήνες, Ερµιόνη, Ναύπλιο και όλα τα νησάκια του Αργοσαρωνικού.

14) Η οµάδα θα µας µάθει κατά κάποιο τρόπο να λειτουργούµε σαν οικογένεια. Μια φιλόξενη οικογένεια.

15) Η οµάδα θα οργανώσει όλους τους φορείς και συλλόγους έτσι ώστε να λειτουργούν συντονισµένα µε στόχο την αναζωογόνηση του δέντρου µας.

Θα µπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για το πως θα έπρεπε να λειτουργούµε. Εδώ, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο Σύλλογο Πολιτών και Καταναλωτών για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης µε στόχο την παράθεση ιδεών για το τι πρέπει να κάνουµε για τον Τουρισµό µας.

Νοµίζω ότι είναι καιρός να σβήσουµε τις µαύρες σελίδες απραξίας και λαθών ανοίγοντας νέες και να αρχίσουµε να γράφουµε όλοι µαζί την ιστορία µας, την παρακαταθήκη που θα αφήσουµε στα παιδιά µας.Όλοι µαζί λοιπόν, σαν µια οικογένεια, οφείλουµε να κάνουµε τα πάντα για να ξαναδώσουµε ζωντάνια στο δέντρο που µας δίνει ζωή, τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ µας.

*Ο Μπάµπης Τσούκας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πόρου- Γαλατά και ανεξάρτητος δηµοτικός σύµβουλος

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2014/01/neatouporou7.pdf

 
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Καίτη says:

  Αγαπητέ κ. Τσούκα μιας που εσείς είστε πρόεδρος του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πόρου- Γαλατά” (όπως αναφέρεται στο τέλος του άρθρου σας) εδώ και πολλά χρόνια, βλέπω να κάνετε κριτική διαρκώς, βλέπω πολλά λόγια, αλλά από ουσία τίποτα….

 2. Μπάμπης Τσούκας says:

  Αγαπητή κα Καίτη όπως είπατε είμαι πρόεδρος ιδιοκτητων ενοικιαζομενων δωματιων ,δεν είμαι δήμαρχος.Παρ όλα αυτά σαν σύλλογος 100 περίπου μελών έχουμε κάνει αρκετα πράγματα για το νησί.Έχουμε φτιάξει τυπώσει και επανεκτυπώσει διαφημιστικα φυλλάδια για το νησί που χρησιμοποιήθηκαν σε εκθέσεις διότι ο δήμος δεν είχε .Σε μια περίπτωση μάλιστα μας ενίσχυσε και ο δήμος να επανεκδώσουμε γιατί δεν είχε δικά του.Έχουμε κατασκευάσει interactive (διαδραστικό πρωτοποριακό)DVD και το εχουμε και αυτό μοιράσει σε εκθέσεις.Αυτό το DVD Έχει κατ επανάληψη διανεμηθεί σε εκθέσεις από τον Δήμο και το ίδιο DVD πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο δήμος μας στην έκθεση του Βερολίνου σε λίγες ημέρες διότι δεν έχει κάτι άλλο (πλην μερικών φυλλαδίων της περιφέρειας).Στην έκθεση της Ουτρέχτης λάβαμε μέρος μέσω της γραμματέως του συλλόγου μας κας Σακελλίου εκτυπώνοντας και μοιράζοντας πάνω από 3000 έντυπα διαφημίζοντας το νησί μας .Δεδομένου ότι ο σύλλογός μας όπως άλλωστε οι περισσότεροι έχουν συνδικαλιστικό σκοπό δηλαδή να αγωνίζονται και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους μπορώ αν θέλετε να σας εκθέσω και πολλά άλλα τα οποία με αγώνες έχουμε πετύχει.Συγγνώμη αν σας κούρασα όποτε θέλετε, όλοι στο νησί με ξέρουν και θα μπορούσαμε να τα πούμε και από κοντά ,να ακούσω τις απόψεις σας και τις ιδέες σας και στα πλαίσια του δυνατού να κάνουμε το καλύτερο.Ευχαριστώ.

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Κάτσε βρε Μπάμπη,

  Είσαι καμιά 10αριά χρόνια πρόεδρος από ότι θυμάμαι, και το μόνο που έχετε κάνει είναι ένα φυλλάδιο και ένα DVD ?

  Kαι αυτά τα μοιράζει ο δήμος στις εκθέσεις που πάει (έστω στις λίγες και έχει πάει) και γκρινιάζεις και από πάνω ?

  Έτσι αγωνίζεστε και υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των μελών ?

  Θα ήθελα να σε παραπέμψω στον τίτλο της εκδήλωσης που έκανε ο Σπύρος Μπορμπαντωνάκης, αλλά δεν θέλω να παρεξηγηθούμε 😛

 4. Μπάμπης Τσούκας says:

  Φίλε Πάνο το αν αγωνίζομαι για τα συμφέροντα των μελών του συλλόγου μας ασε να το κρίνουν τα μέλη καλύτερα .Εκ του αποτελέσματος ,το ότι εκλέγομαι από τα μέλη πρόεδρος νομίζω απαντά μόνο του.Επίσης δεν είπα ότι έχουμε κάνει μόνο αυτά ,απλά ανέφερα δύο πράγματα .Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ και το ΔΣ μας το ίδιο.Το ότι δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο κάθε τόσο για προσωπική προβολή και το facebook δεν σημαίνει οτι δεν κάνουμε τίποτα.Θα πω και σε σένα ότι ξέρεις που θα με βρείς αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να συζητήσουμε για το τι έχει κάνει ο σύλλογός μας αυτά τα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις γνώμη.Όσο για την γκρίνια ,αν το παιδί δεν κλάψει δεν καταλαβαίνει η μάνα ότι η πεινάει η πονάει.Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας δεχόμαστε πως και πεινάμε και πονάμε.Αλλά έχω και μια απορία….δέχεσαι ότι όλες οι τελευταίες αυτοδιοικήσεις δεν έχουν κάνει παρά ελάχιστα για τον τουρισμό?
  (δεν θέλω απάντηση εδώ έλα να συζητήσουμε από κοντά.Δεν μου αρέσει να κάνω chat και αν το κάνω το κάνω μόνο και μόνο σαν απάντηση σε ερωτήσεις και σε ότι άλλο με αφορά).Καλή σου μέρα

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Εγώ σε ρώτησα τι έχεις κάνει και εσύ μου λες δεν θες να περιαυτολογήσεις….

  Μου μιλάς για φυλλάδιο και dvd, λες και έχεις μείνει στην δεκαετία του ’90.

  Αν δεν σου αρέσει ο δημόσιος διάλογος, μην αρθρογραφείς.

Σχολιάστε