Σωτήριο Έτος 2014…Γράφει ο Μάρκος Γαβαλάς –

Η τόπος μας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση,  απόρια της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Μοναδικό όπλο μας για την αντιμετώπιση της κρίσης η επικέντρωση μας στην ανάπτυξη του τουρισμού, ένας τομέας στον οποίο ο Πόρος κάποτε ήταν πρωτοπόρος. Δυστυχώς όμως, αντί να κάνουμε βήματα-άλματα προς τα εμπρός, εμείς κατά έναν περίεργο τρόπο επιλέγουμε να πάμε πίσω. Και η αφορμή για αυτό το άρθρο, βρίσκεται στο (θα έπρεπε να είναι) τεράστιο θέμα με τις παραλίες στο νησί μας. Δεν θέλω να πω πολλά, απλά να παραθέσω κάποιες φωτογραφίες και κάποιες σκέψεις, οι οποίες καλό θα ήταν  να γίνουν αντικείμενο προβληματισμού. Και αυτό διότι τελικά, μάλλον στραβά αρμενίζουμε εμείς, και δεν είναι στραβός ο γιαλός……

paralia1

paralia2

paralia3

 

Είναι μόνο 3 παραδείγματα (από τα εκατοντάδες) για το τι επικρατεί σε μέρη της Ελλάδας που πραγματικά έχουν όραμα και διάθεση να αναπτυχθούν τουριστικά. Στον αντίποδα, στο νησί μας, στο οποίο παρεμπιπτόντως οι παραλίες προς εκμετάλλευση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ΕΝΟΣ χεριού, η Δημοτική Αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά και δέχεται  αδιαμαρτύρητα ότι προστάζουν οι Υπηρεσίες που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με τον τουρισμό, και που μας κρατάνε δέσμιους σε μια Ελλάδα του χτες. (βλέπε ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ). Και δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση να σταματήσουμε  αποφάσεις που μας γυρίζουν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ πίσω. Θέλετε να δείτε τι επικρατεί στο νησί μας και τι μας αναγκάζουν  να έχουμε για να υποδεχόμαστε τους τουρίστες..???

kantina1

kantina2

 

Η Κτηματική Υπηρεσία, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία (σε κάποιες περιπτώσεις), ορίζουν και θέλουν, εν έτη 2014, οι παραλίες του νησιού μας να θυμίζουν καταυλισμό ΡΟΜΑ..!!!! Και η Δημοτική Αρχή συναινεί..!!!!

Αυτό είναι το τουριστικό όραμα για το νησί μας….!!!!!!  Έτσι θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες ..!!!!!

Νομίζω ότι οι εικόνες μιλούν από μόνες τους… Η κατάντια μας σε όλο της το μεγαλείο…

Μάλλον  είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

 

Τι συμβαίνει με τις παραλίες

Τα εμπόδια που έχουν υψωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν φέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου σε απόγνωση. Συγκεκριμένα όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πόρου κ. Στρατηγός στο Δ.Σ. της 8ης Απριλίου, λόγω των κωλυμάτων που έχουν παρουσιαστεί, έχει αναβληθεί η δημοπρασία για τις πλαζ στη Βαγιωνιά και το Λιμανάκι της Αγάπης.  Για το Λιμανάκι της Αγάπης, ο κ. Στρατηγός ενημέρωσε πως έγινε συμμόρφωση σε αυτά που ζητούσε η Κτηματική Υπηρεσία και προγραμματίστηκε να ακολουθήσει αυτοψία και φωτογράφιση από άνδρες του ΑΤ Πόρου και μηχανικούς του Δήμου, και τα αποτελέσματα της αυτοψίας θα σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Δυστυχώς η Βαγιωνιά δεν θα παραμείνει ο παράδεισος που θυμόμασταν με το πανέμορφο beach bar. Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Πόρου, τα πάντα πρέπει να ξηλωθούν από την παραλία, ώστε να ακολουθήσουν οι αυτοψίες  προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Η πλαζ της Βαγιωνιάς αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από την άλλη, για τον Ρώσικο Ναύσταθμο, βρισκόμαστε σε αναμονή της απόφασης από το Υπ. Πολιτισμού.

 
Comments (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. kostis says:

  Η αλήθεια είναι αλλού. ΟΛΑ αυτά που περιγράφεται είναι μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας του Δημητριάδη, που τα έκανε πλακάκια με την Αρχαιολογική και την Κτηματική (ίσως και να τους έκανε μήνυση) και δεν αφήνει τους επιχειρηματίες του κλάδου και το παρακλάδι των επιχειρηματιών να εδραιώσουν το μονοπώλιο και είναι σε απόγνωση πραγματική. Άντε στεναχωρείτε τα παιδιά Πασχαλιάτικα.

  Δεν το είπατε στον Magic S να το λύσει το θέμα ΠΡΙΝ τις εκλογές ;;; Γρήγορα να πάτε να του το πείτε να το βάλει στην τουριστική ανάπτυξη μη χάσουμε το τρένο.
  Που είναι η τααασσκκκςςς φφφοοορρρςςς όταν την θες;;;

  Συνεχίζω να επιμένω για το τελεφερίκ πάντως…

 2. Άκης says:

  Κύριε αρθρογράφε, δεν μας είπατε τίποτε όμως για τα σωτήρια έτη 2012, 2013 για παράδειγμα.

  Ήταν όλα μια χαρά όσο η “κατηγορούμενη” τώρα, από εσάς, Δημοτική Αρχή συναινούσε τότε; Ήταν μια χαρά όταν δεν έκανε διαγωνισμούς πέρυσι για τις αναφερθείσες παραλίες;
  Μήπως δεν δούλεψαν οι παραλίες πέρυσι και τις ενόχλησε κανείς;
  Ή μήπως αυτά που πρέπει να ξηλωθούν, όπως λέτε, είναι δημοτικά έργα και δεν το γνωρίζουμε;

  Λίγο μονόπλευρα μας τα λέτε. Και καλό θα ήταν να μας πείτε αναλυτικά ποια είναι τα κωλύματα που παρουσιάστηκαν και οι απαιτήσεις της Κτηματικής και Αρχαιολογίας που αναφέρετε στο άρθρο σας.

 3. evaggelia says:

  Και για τα τουνελ, και για τα τουνελ…..

 4. Μάρκος says:

  Το άρθρο δεν γράφτηκε με σκοπό να γίνει δημόσια αντιπαράθεση, αλλά να γίνει μια καταγραφή γεγονότων που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία (τουριστική) του νησιού μας. Σαφώς και τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και τα προγενέστερα έτη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει…. Για περισσότερες πληροφορίες (για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά και ΟΧΙ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες) και διευκρινήσεις επί του θέματος, είμαι στην διάθεση του καθενός (το άρθρο εξάλλου είναι επώνυμο). Ευχαριστώ.

 5. Dimdim says:

  quiz :

  1) Ποια δημοτική παράταξη πέρσι μίλαγε για νομιμότητα ?

  2) Πόσες καταγγελίες έχουν γίνει στην κτηματική υπηρεσία ?

  3) Ήταν τελικά αυθαίρετο κτίσμα στην Βαγιωνιά ή όχι ?

 6. kostis says:

  Dimdim πες μας και για Ασκέλι λίγο που τα ξέρεις καλά.
  ο Δημητριάδης φταίει ή εκείνος έκανε κι εκεί καταγγελία πέρσι; γιατί οι καταγγελίες είναι επώνυμες.
  Στη Βαγιωνιά τελικά δεν ήταν παράνομο;
  Εσύ πως το είδες όταν πήγες;

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Εγώ πάντως όποτε πήγα στην παραλία για μπάνιο, μπήκα σιγά σιγά στην θάλασσα, σαν τον κλέφτη, κοιτώντας αν θα έρθει η αρχαιολογία και η κτηματική να με συλλάβουν. Τελικά έφτασα πολύ βαθιά και δεν ήρθε κανείς. Η παραλία δούλευε μέχρι που με διώξανε για να ακουμπήσουν μια ξαπλώστρα ή να βάλουν μία περίφραξη για να μην ξαναπατήσω…..
  Ποιος είμαι εγώ που πάω να κάνω μπάνιο δωρεάν;

  Για να μην μπερδευτεί κανείς, δεν καταναλώνω λιγότερους καφέδες, μπύρες ή φαγητό επειδή δεν τα καταναλώνω στην παραλία. Λέω…. τι μπορεί να σκεφτεί κανείς….

 8. Dimdim says:

  https://www.porosnews.gr/elections/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BA/

  Να σου θυμίσω ότι πέρσι μετά την ανακοίνωση παραπάνω, κάποιος (οι φήμες λένε για απόστρατο του ΠΝ) πήρε τον Λαζαρίδη τηλέφωνο και την άλλη μέρα είχε άρθρο το http://www.mellon.gr, και εκεί τελείωσαν όλα για την παραλία όπως την ξέραμε.

 9. Όταν έχουμε να κάνουμε με άχρηστους και ανάξιους ανθρώπους, από τους οποίους δυστυχώς κρίνεται και η ζωή μας αυτά παθαίνουμε. Αλλά το χειρότερο είναι κάποιοι “νομοταγείς” πολίτες σαν τον σαν τον κ. Άκη Κάτι, οι οποίοι έχουν να πουν (χωρίς να ξέρουν) την εξυπνάδα τους. Πρώτα απ’ όλα ας σκεφτούν κάποιοι, αν ενδιαφέρονται οι τουρίστες ποιανού είναι το φταίξιμο για το χάλι των παραλιών μας. Και δεύτερο, αν φταίνε οι επιχειρηματίες που ο Δήμος τόσα χρόνια δεν κατάφερε να βάλει μια σειρά και μια τάξη στο θέμα των παραλιών.
  Και επειδή το θέμα είναι πολύ πιο μεγάλο από δύο σειρές που χωράνε σε αυτή την ιστοσελίδα, το μόνο που έχω να πω είναι, ντροπή μας για τα χάλια του νησιού μας. Το σημαντικότερο είναι ότι αντί των αντιπαραθέσεων ποιος έχει το “περισσότερο” δίκιο, να δούμε όλοι μαζί πως θα κάνουμε το νησί μας καλύτερο και ελκυστικότερο για τους επισκέπτες μας.

 10. Μπρεχτ says:

  Συστηματικέ λασπολόγε Πάνο Θεοχάρη,
  dimdim για όσους δεν το έχουν καταλάβει),

  μπορώ και εγώ να πω ότι «κάποιος» (φήμες λένε ότι είναι χοντρός και κυκλοφορεί με ένα σκυλάκι) είναι κλέφτης, απατεώνας, κτλ.
  Εσύ βάζεις τους όρους του διαλόγου και σε ακολουθούμε. Χυδαίε τύπε!

  Γράψε αν τολμάς με το όνομά του ποιον εννοείς και υπόγραψέ το. Αλλά είσαι κότα! Οπότε δώρο άλλη μία τουμπέκα!!!

  Φίλοι αναγνώστες, αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός της λάσπης!

  Υγ> Για να μην έχουμε πάλι Θεοχαρολογίες, τον όρο χυδαίε τον δανείζομαι από την κ. Μαντώ Θεοχάρη, η οποία σε άλλο άρθρο χαρακτήρισε ως χυδαιότητα, κάποιους άλλους όρους που εσύ υιοθέτησες πρώτος σε άλλο σου σχόλιο.

 11. evaggelia says:

  Τωρα ο Δοσκαρης τι κάνει; Φτυνει τον ουρανο; Τα δικα του τα χαλια τα ξεχασε;

 12. Dimdim says:

  Ρε συ Μπρεχτ, μπορείς να με αποκαλείς και Σπυρίδωνα, και ότι άλλο επίθετο δεν γουστάρεις, μπορείς να με αποκαλείς και Άδωνη Γεωργιάδη που τον πάω με χίλια.

  Τώρα κότα είμαι εγώ που δεν γράφω με το όνομα μου, μου το φορτώνεις εσύ που δεν είσαι.

  Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις την ικανότητα να αντιληφθείς την διαφορά να αποκαλείς ένα άρθρο/κείμενο ως χυδαίο, και του να αποκαλείς τον άλλο χυδαίο.

  Ευχαριστώ και για το “συστηματικέ λασπολόγε”, όταν ακούγεται από ένα troll που το μόνο που κάνει είναι να βρίζει όλους τους άλλους χωρίς καμία θέση, μάλλον για παράσημο μου κάνει.

  Οπότε σου εύχομαι καλή Ανάσταση !

 13. Μπρεχτ says:

  Παντως έχεις τρομερά αντανακλαστικά για κότα. Εύγε σου!

  Για θύμισέ μου ποιόν έχω βρίσει εσύ που θυμάσαι καλά.

  Ε τώρα το κότα μεταξύ μας είναι πταίσμα Πανούλη!

  Καλή Ανάσταση

 14. Άκης says:

  Κύριε Δόσκαρη Κάτι, Χριστός Ανέστη,

  Εσείς που τα γνωρίζετε καλά τα πράγματα και δεν γράφετε “εξυπνάδες” για δε μας λέτε και σε εμάς τους χαζούς να μάθουμε;;;

  Τον τουρίστα σαφώς και δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει και το άρθρο ουδόλως ενημερωτικό χαρακτήρα έχει μιας και όλοι μένουμε στον Πόρο και γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στις παραλίες και για φέτος. (δε νομίζω ότι το άρθρο αναφέρεται σε τουρίστες)

  Εσύ βέβαια καλά κάνεις και υπερασπίζεσαι τον φίλο σου το Μάρκο αλλά να τα λες και γενικά όχι μόνο για την Βαγιωνιά που σε καίει περισσότερο.

  Στο μυαλό λοιπόν του δημότη αν θες να ξέρεις το μισό φταίξιμο είναι και αυτών που μονοπωλούν τις παραλίες και τις κάνουν τσιφλίκι τους για να οικονομήσουν κάθε καλοκαίρι.

  Γιατί Δόσκαρη εάν θα πήγαινε κάποιος να στρώσει 20 ξαπλώστρες πέρυσι δίπλα σε αυτές στη Βαγιωνιά ή στο Λιμανάκι ή στο Ασκέλι θα γινόντουσαν καταγγελίες από αυτούς που ΠΑΡΑΝΟΜΑ έβγαζαν χρήμα πέρυσι και πρόπερσι, που θα μπορούσε ο ΚΑΘΕ Ποριώτης να βγάλει. Αλλά με την ανέχεια του Δήμου δούλεψαν πέρυσι το Λιμανάκι και η Βαγιωνιά.

  Και που ήταν ο αδελφός σου στο Δημοτικό συμβούλιο να εισηγηθεί την τάξη και την δημοπρασία ή την απόσυρση όλων και να μείνει ελεύθερη η παραλία;;

  Λοιπόν άσε τις κατηγορίες για τους “νομοταγείς” πολίτες σαν κι εμένα και κοιτάξτε να γίνετε πρώτα εσείς οι “επιχειρηματίες” νομοταγείς και κατοχυρωμένοι νομικά για αυτά που δουλεύετε κάθε καλοκαίρι εις βάρος άλλων που θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά και να βγάλουν και αυτοί λεφτά, γιατί εσείς τα δημιουργείτε όλα αυτά με την στέρηση του ανταγωνισμού, του καθαρού και του διαφανούς.

  Θελέστα και παθέστα λοιπόν, μην παραξενεύεστε τώρα…ήταν θέμα χρόνου να γίνει.

 15. century says:

  Επιπλεον, συμπληρωνοντας λιγο τα πολυ σωστα του “Ακη”, θα επρεπε στο ονομα της νομιμοτητας που ολοι την επικαλουνται οταν τους συμφερει, να ερωτηθουν οι κατοικοι της Βαγιωνιας εαν θέλουν ενα κεντρο διασκεδασης διπλα τους για να μην μπορουν να ησυχασουν νυχτα – μερα οταν εχει “δουλεια”.

 16. Μάρκος says:

  Προς κ. “Ακη”
  Επειδή πολλά γράφετε νομίζοντας οτι τα ξέρετε ΟΛΑ (αλλά στην ουσία δεν ξέρετε τι λέτε, αφού η ημιμάθεια σας είναι χειρότερη της αμάθειας) πριν καταπιαστείτε με το θέμα (και γενικά με τέτοια θέματα), καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πρώτα, και μετά να καθόσαστε μπροστά στο πληκτρολόγιο. Ξαφνικά εμφανιστήκατε προεκλογικά να γίνετε τιμητές των πάντων και να εκτοξεύετε κατηγορίες κρυμμένοι πίσω απο ένα ψευδώνυμο. Αλλά δυστυχώς οι καλοθελητές και οι ρουφιάνοι ποτέ δεν έλειψαν απο αυτό τον τόπο…

 17. Άκης says:

  @ Μάρκος

  Επειδή τελικά δεν έλειψαν οι καλοθελητές και οι ρουφιάνοι, θα σου πω οτι δεν έλειψαν και οι τσιφλικάδες και νταβατζήδες του νησιού που νομίζουν ότι εάν έχουν μπάρμπα, αδελφή, ξάδελφο και γνωστό στο Δήμο μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο νησί, να κατσικόνωνται στην παραλία για χρόνια, να χρωστούν νερό από τα μαγαζιά τους και δημοτικά τέλη κλπ “διευκολύνσεις”.

  δεν ζεις τελικά στην Ιερουσαλήμ, ζεις στον Πόρο.

  και το άρθρο σου με παραλίες τύπου Ταυλάνδης και εξωτικών προορισμών, δεν έχει και πολύ ενημερωτικό χαρακτήρα, όλοι γνωρίζουμε τί γίνεται.

  απλά σε πείραξε που φέτος τα ξηλώσανε από παντού και δεν θα τα βρείτε έτοιμα για του χρόνου, να δουλέψουν εις βάρος κάποιον άλλων που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο, που εσείς περυσι κάνατε ΤΣΑΜΠΑ με την ανέχεια κάποιων στο Δήμο και στο Λιμεναρχείο. Ή μήπως έχεις καμία τουριστική επιχείρηση ΕΣΥ και έφαγες πλήγμα από τον τουρισμό;;;

  Κι επειδή εγώ σχολιάζω αυτό που ΕΣΥ πρώτος έγραψες, εάν θες να θεωρείσαι γνώστης και αμερόληπτος κάτσε πρώτα ΕΣΥ να γράψεις την αλήθεια κι άσε εμένα που δεν τη γνωρίζω καλά να την μάθω από εσένα.

  Αλλά μάλλον θα θίξεις συμφέροντα και άτομα που δεν θες και δεν πρέπει προεκλογικά γι αυτό και οι γενικότητες και οι τύπου “Θεοχαρολογίες”.

  Πες μας λοιπόν ποιος σου χάλασε το γλυκό φέτος και ζοριστήκατε όλοι, και μετά άσε μας εμάς να κρίνουμε.

  Έχετε ανάγει την παραλία σε ιατρική επιστήμη στο Πόρο. Δεν ξέρουμε τίποτα εμείς και τα μάθατε ΟΛΑ εσείς στο βωμό της κονόμας και τα κρύβετε κάτω από το μαξιλάρι σας, μην μάθουμε τα μυστικά σας.
  Άντε γιατί πολλά μας τα πες.

Σχολιάστε