Συμπεράσματα από την συμμετοχή του Πόρου στην Τουριστική Έκθεση 2-4/6/142014-06-03 12.26.48Γράφει ο Αντώνης Ζέγκος* – 

Η συμμετοχή του Πόρου στην 5η Έκθεση Τουριστικών Προορισμών και Παράδοσης μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε όχι απλά τον Πόρο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Μέσα σε λίγες ημέρες διαδραματίστηκαν πράγματα και καταστάσεις οι οποίες μόνο αισιοδοξία και ελπίδα για το άμεσο μέλλον μας έδειξαν ότι μπορούμε να αναμένουμε! “Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται” και αυτό αποδεδείχθηκε περίτρανα στις λίγες ημέρες προ και κατά την διάρκεια της Έκθεσης.

2014-06-03 12.26.15Αν και αρχικά δεν προβλεπόταν να συμμετάσχει ο Αργοσαρωνικός, για διαφόρους λόγους, ενημερωθήκαμε πρώτοι, όχι τυχαία, ότι διατίθεται ένα μόλις Περίπτερο (από ακύρωση ) το όποιο θα το έκλεινε απλά όποιος προορισμός ανταποκρινόταν άμεσα. Εντος ελαχίστων ωρών είναι η πραγματική διάσταση του χρόνου. Ένας αγώνας δρόμου ξεκίνησε την Τέταρτη το πρωί (λίγο μετά τις 10:00 με deadline στις 20:00 ) προκειμένου να καταφέρουμε να είναι ο Πόρος και η Τροιζηνια στην Έκθεση αυτή. Ο βασικός μας ενδοιασμός δεν ήταν ούτε εάν θα ήθελαν, ούτε εάν μπορούσαν να αναλάβουν την οικονομική επιβάρυνση ενός Περιπτέρου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι και ήθελαν και μπορούσαν να καλύψουν το αντικειμενικά  χαμηλό οικονομικό τίμημα για Έκθεση τέτοιου  βεληνεκούς. Ο ενδοιασμός μας ήταν ο εξής: αφενός εάν υπήρχε ήδη έντυπο διαφημιστικό υλικό σε αφθονία, δεδομένου ότι δεν θα προλαβαίναμε να τυπώσουμε, και αφετέρου τον βαθμό ετοιμότητας, ελαστικότητας και ευπροσαρμοσης της ίδιας της τοπικής κοινωνίας του Πόρου και της Τροιζηνιας. Εντος λίγης ώρας, ενημερώθηκαν άμεσα οι άνθρωποι που έπρεπε, τους εξηγήσαμε τα δεδομένα και εκείνοι έπρεπε απλά να απαντήσουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά στην έκτακτη αυτή πρόσκληση-πρόκληση

Είχαμε εξ’ αρχής ξεκαθαρίσει ότι μη έγκαιρη απάντηση αυτομάτως θα συνιστούσε  εσκεμμένη άρνηση.

Ευτυχώς για τους κατοίκους και τους Επαγγελματίες  του Πόρου, η απάντηση των δυο Συλλόγων του Πόρου ήταν καταφατική και άμεση! Μας διαβεβαίωσαν ότι υπήρχε αρκετό διαφημιστικό υλικό το οποίο μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες της συγκεκριμένης Έκθεσης. Έτσι και έγινε. Το Περίπτερο του Πόρου σε καμία περίπτωση δεν ήταν “Υπερπαραγωγή” από άποψη εφέ, σκηνικών, διακόσμησης κτλ. Είχε όμως Υπόσταση, και αυτό είναι που μετράει. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας ο Πόρος ήταν εκεί, και δήλωνε ξεκάθαρα: “Αυτό το Καλοκαίρι σίγουρα θα επισκευθούμε τον Πόρο!

2014-06-03 09.32.12“Σαφέστατα, η συνολική προβολή ενός τόσο όμορφου τόπου δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσω ενός έντυπου, όσο ποιοτικό και εάν είναι αυτό. Την ολική απουσία Χαρτών κάλυψε μερικώς ο ισότοπος www.porosrooms.com . H παρουσία του Πόρου στην συγκεκριμένη

Έκθεση αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και για τους ίδιους τους Ποριώτες, δεδομένου του εκτάκτου τρόπου συμμετοχής. Ουσιαστικά, στην Έκθεση αυτή αναδέχθηκαν πρωτίστως οι Άνθρωποι του Πόρου και δευτερεύοντος τα τοπία του. Δεν θα ξεχάσουμε την έκπληξη τους ερχόμενοι στον χώρο, την συγκίνηση τους, την τοπικιστική υπερηφάνεια που υπήρχε στα πρόσωπα τους! Χωρίς να ρωτήσουν τι, πως, ποιος, γιατί, μπήκαν μέσα στο Περίπτερο και μοίραζαν έντυπο υλικό της περιοχής τους, ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις ομορφιές της περιοχής όπως μόνο ένας ντόπιος μπορεί. Το θεώρησαν “υποχρέωση ” τους να το κάνουν αυτό, και ήταν. Οι επισκέπτες που έφευγαν από το Περίπτερο του Πόρου δεν κραταγαν απλά ένα ακόμη φυλλάδιο. κρατούσαν στα χέρια τους μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ από τους ντόπιους ότι” θα σας φιλοξενήσουμε”, με όλη την σημασία της λέξης! To λικερακι της “Ποριώτισσας” ήταν η αρχή..

2014-06-02 13.44.04Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε  πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους και Εταιρείες οι οποίοι έχουν πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗ για το τουριστικό Προϊόν και την Ανάπτυξη Προορισμών. Εκθέσαμε τις απόψεις μας στον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. και βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε δεκάδες Δημοσιογράφους από όλο τον Κόσμο  για τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασιών αναφορικά  με τον Τουρισμό.

Επίσης, καταστήσαμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση, ότι ο Πόρος και η Τροιζηνια δεν θα παρακολουθούν πλέον παθητικά τις εξελίξεις στον Τουρισμό αλλά θα έχουν έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο εφεξης.

2014-06-04 16.35.29Έτσι πρέπει να γίνει. Διαφορετικά, πως θα μπορέσουμε να κοιτάμε στα μάτια την νέα γενιά που επιθυμεί να παραμείνει στην περιοχή ; Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους Προέδρους των δυο Συλλόγων για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία τους στην υλοποίηση αυτής της Συμμετοχής στην Έκθεση αυτή.  Οι φωτογραφίες που επισυνάπτουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδώσουν την συνολική αίσθηση ικανοποίησης και επιτυχής εμπλοκής των ντόπιων με τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Και ναι, αυτό το Περίπτερο όπως λένε..”Δεν Υπάρχει ! ”

 Ζέγκος Αντώνιος. www.iceberg-net.com

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Oλα την τελευταία στιγμή. Συντονισμός κανένας.
  Συνέλθετε κύριοι εκπρόσωποι των φορέων.
  Οχι προεδριλίκια και υπεροπτικές τακτικές.
  Πού ήταν οι εκπρόσωποι και υπάλληλοι του Δήμου?
  Ωρισμένοι πληρώνονται κι όλας όλο τον χρόνο.
  Συνέλθετε κύριοι και κυρίες και βοηθήστε τον ευλογιμένο αυτό τόπο που σας φιλοξενεί.

Σχολιάστε