Σκέψεις για το κυκλοφοριακόIMGP1818Γράφει ο Παναγιώτης Μουστάκας

Αφορμή για την σημερινή μου παρέμβαση μου έδωσε η πολύ σωστή προτροπή του κ.Δημάρχου προς τους μαθητές να φορούν κράνη όταν επιβαίνουν δικύκλων.       

Το κυκλοφοριακό χάος το οποίο επικρατεί στο νησί το καλοκαίρι που πέρασε έφτασε στο αποκορύφωμά του. Ανεξέλεγκτη στάθμευση, υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση δικύκλων χωρίς άδεια οδήγησης, επιβαίνοντες σε δίκυκλα χωρίς κράνη, μετακίνηση ολόκληρης οικογένειας τριών και τεσσάρων ακόμη ατόμων πάνω σε ένα δίκυκλο κλπ. Τέλος η παγκόσμια, ίσως, πρωτοτυπία του μονόδρομου για τα αυτοκίνητα αλλά διπλής για τα δίκυκλα οδού. Νομίζω ότι εκ των πρώτων μελημάτων της νέας Δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι να τεθεί ένα τέρμα στην ασυδοσία και αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με την λήψη των ακολούθων μέτρων.

α-Καθορισμός χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και δίκυκλα και αυστηρή απαγόρευση στάθμευσης των μεν στους χώρους των δε όπως και εκτός των προκαθορισμένων χώρων στάθμευσης. Επισήμανση και διαγράμμιση των χώρων.

β.-Συνεχής και αυστηρός έλεγχος της τήρησης του ΚΟΚ από την ΕΛ.ΑΣ.Ο περιορισμένος αριθμός προσωπικού, δεν είναι κατά την γνώμη μου, επαρκής δικαιολογία για την μη αστυνόμευση, δεδομένου ότι αρκεί να διατίθενται καθημερινά δύο αστυφύλακες επί δίωρο(σε ακανόνιστες ώρες)

γ.-Εφαρμογή της μονοδρόμισης για όλα τα τροχοφόρα.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Η διαχείριση της κυκλοφορίας είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ δύσκολο. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν κάποιοι θα “ξεβολευτούν” αλλά μην πάμε να κάνουμε κάτι καλό και ταλαιπωρήσουμε αφάνταστα τους κατοίκους του νησιού. Γιατί οι απαγορεύσεις είναι εύκολες, οι σωστές λύσεις δύσκολες. Και φυσικά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα κάνουμε απαγόρευση της κυκλοφορίας από την παιδική χαρά έως το Σταυρό για όλα τα οχήματα γιατί είναι τουλάχιστον κουτό ένα τέτοιο μέτρο. Θα πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, ορισμένες μέρες και ώρες (αυτό θα το κρίνουν οι σχεδιαστές του όλου εγχειρήματος ) και σε πιο μικρή απόσταση. Επίσης μέσα στην ζώνη “απαγόρευσης” της κυκλοφορίας δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου σταθμευμένα οχήματα… Αυτή είναι μια προσωπική άποψη και όχι τεκμηριωμένη μελέτη.

  2. Παναγιώτης Μουστάκας says:

    Δεν προτείνω απαγορευση της κυκλοφορίας,όπως κάποιοι υπερβολικοί,αλλά το αυτονόητο,δηλαδή να μπεί τάξη στην στάθμευση και να εφαρμόζεται ο Κ.Ο.κ. δηλαδή ο νόμος.Αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς θα το επικροτήσει όμως η πλειοψηφία των κατοίκων και θα είναι και καλό για την τουριστική προβολή του τόπου

  3. Γιάννης Γκούμας says:

    Δεν είναι απλό να λύσεις το κυκλοφοριακό ενός τόπουμ ειδικά αν δεν λάβεις υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του πληθυσμού (ανάμεσά τους, των μετακινούμενων, των πεζών, αυτών που επιδιώκουν την αναψυχή, αυτών που πάνε στη δουλειά τους, κλπ)

    Πρέπει να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες στο ζήτημα, αν θέλουν να βρεθεί λύση που να τους εξυπηρετεί όλους. Ζούμε όλοι σε αυτή την κοινωνία και τόπο. Καλό είναι να πάρουμε όλοι μαζί τέτοιες σοβαρές αποφάσεις και να μην τις αφήσουμε να παρθούν από μία μερίδα ή κατηγορία χρηστών ή πληθυσμού.

Σχολιάστε