Σαπίζει ο καπιταλισμός ή χρειάζεται ένα απλό …ρετούςΈνα φάντασμα πλανιέται πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη… Το φάντασμα των «αγανακτισμένων». Μετά την Ισπανία και την Ελλάδα. Μετά τους δρόμους της φωτιάς του Λονδίνου. Το κίνημα «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ», γίνεται τσίμπημα στη συνείδηση του μέσου Αμερικάνου, που σιγά – σιγά ξυπνάει και καταλαμβάνει τους δρόμους του «Μεγάλου Μήλου».
Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης τις τελευταίες μέρες, έχουν γίνει θέατρο αντιφάσεων, στην ιστορία της πόλης.
Από τη μια οι χιλιάδες γιάπηδες στον αγώνα του κέρδους και του ανταγωνισμού, κι απ’ την άλλη οι χιλιάδες ακτιβιστές με τα συνδικάτα, στον αγώνα για παιδεία, ισότητα και αλληλεγγύη.
Η συμμετοχή των ισχυρότερων εργατικών συνδικάτων της χώρας αυξάνει τόσο το μέγεθος όσο και την ένταση των κινητοποιήσεων και φοιτητές αρκετών πανεπιστημίων εγκαταλείπουν τις αίθουσες πανεπιστημίων σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση 5000 ακτιβιστές ενώθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με μέλη των εργατικών συνδικάτων και μέλη οργανώσεων των κατά τόπου κοινοτήτων σε μια μεγάλη πορεία προς τη Γουόλ Στριτ.

«Οι εργαζόμενοι μας είναι συνεπαρμένοι από την κίνηση αυτή” δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης δασκάλων Μάικλ Μάλγκριου στο πρακτορείο Ρόιτερς “η χώρα έρχεται τα πάνω κάτω. Πολεμάμε για τις οικογένειες και τα παιδιά”δήλωσε στο δρόμο περπατώντας δίπλα στην ένωση κοινοτικών και δημόσιων υπαλλήλων, το συνδικάτο εργαζομένων στις επικοινωνίες και την εθνική ένωση νοσοκόμων, με κεντρικά συνθήματα “Δουλειές όχι Περικοπές”, “Σταματήστε την Εταιρική Απληστία” και “Η Γουόλ Στριτ είναι δικός μας δρόμος”.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έβγαιναν από τις αίθουσες στο δρόμο και οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ σήκωναν πλακάτ που έγραφαν “Φάτε την ελίτ” και “Μπορούμε και καλύτερα από τον Καπιταλισμό”.

Στη Βοστόνη διαδήλωναν για το υψηλό κόστος εκπαίδευσης και το έλεγχο των εταιρειών στην κυβέρνηση, στο Σαν Φρανσίσκο περικύκλωσαν το οικονομικό κέντρο φωνάζοντας “Αυτούς τους διέσωσαν, εμάς μας ξεπούλησαν”, ενώ διαδηλώσεις έγιναν ακόμα στο Σικάγο, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφια, την Ουάσιγκτον, το Μιζούρι, το Οχάιο, τη Φλόριδα, ακόμα και το Λας Βέγκας.
Αρκετοί γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στις διαδηλώσεις, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι τις καταδίκασαν, ενώ κάποιοι τις χαρακτήρισαν “αντιαμερικανικές”. Χαρακτηριστικά ο Χέρμαν Κέιν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές “ζηλεύουν” και είναι “μη Αμερικανοί”, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις “ταξικό πόλεμο”.
Στις διαδηλώσεις της Νέας Υόρκης, είδαμε και συνθήματα γραμμένα στα ελληνικά (φωτό).
Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει η κινητοποίηση της 15ης Οκτώβριου.
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης θα βγουν στους δρόμους των πόλεων και θα διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους και για «αληθινή δημοκρατία». Από την Αμερική μέχρι την Ασία…
και από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη ο κόσμος ξεσηκώνεται και οργανώνεται διαδηλώνοντας ειρηνικά.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινήματος «ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή» οι εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας, αγνοώντας τη θέληση της πλειοψηφίας και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος που αυτή καλείται να πληρώσει.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Σχολιάστε