Πως θα την «δουν» οι Ποριώτες;Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης, από το περιοδικό Saronic Magazine Τεύχος Μαϊου.

Το θέμα των ημερών στον Πόρο είναι ένα και μοναδικό. Η επιλογή του κράτους να κάνει τον Πόρο ΠΟΑΥ. Το νησί, πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Η πολιορκία δεν είναι ημερών, μηνών ή χρόνων. Είναι πολιορκία τουλάχιστον 2 ,5 δεκαετιών. Απλά τώρα ήρθε η στιγμή της κατάληψης. Η απόφαση της πολιτείας, δείχνει να είναι οριστική και η αντίθεση των νησιωτών, όμως, το ίδιο.
Ωστόσο, μου προκαλεί εντύπωση η επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης των σχεδίων του ΥΠΕΚΑ. Γιατί ανακοινώθηκε στα μέσα Απριλίου; Τρεις εβδομάδες, δηλαδή, πριν το ναυτικό σαλόνι και δέκα μόλις μέρες πριν το Πάσχα; Γιατί ανακοινώθηκε στην αρχή της τουριστικής σεζόν;
Ένας από τους γνωστούς τρόπους αντιμετώπισης των πάσης φύσεως δυναμικών κοινωνικών αντιδράσεων, είναι ο “κοινωνικός αυτοματισμός”. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική που διαμορφώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κράτος δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οργισμένοι ή αγανακτισμένοι πολίτες να επιτίθενται εναντίον της μερίδας των πολιτών που διαμαρτύρονται.
Στην προκειμένη περίπτωση η Πολιτεία – υπογράφοντας την Κ.Υ.Α στα μέσα Ιουνίου – περιμένει από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (και που ως γνωστών αποτελούν την πλειοψηφία της παραγωγικής τάξης του νησιού), να στραφεί ενάντια σε κάθε μορφή δυναμικών κινητοποιήσεων, με το πρόσχημα της δυσφήμησης του νησιού στο πανελλήνιο.
Πραγματικά αναρωτιέμαι που θα οδηγηθεί το θέμα. Πως θα αντιμετωπίσουν άραγε οι Ποριώτες το ενδεχόμενο, να χαρακτηριστούν οι βόρειες ακτές τους ως βιομηχανική ζώνη;
Θα κλείσω με την πασίγνωστη ατάκα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ από την ταινία «Καζαμπλάνκα» ελαφρώς αλλαγμένη:
«Αν οι Ποριώτες δεχτούν με απάθεια, το χαρακτηρισμό των ακτών τους ως ΠΟΑΥ, θα το μετανιώσουν. Ίσως, όχι σήμερα. Ίσως όχι αύριο. Αλλά σύντομα… και για την υπόλοιπη ζωή τους…»
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ποια φωτεινα μυαλα και με τι κριτηρια επελεξαν το νησι μας να γινει Π.Ο.Α.Υ; Δεν βλεπουν οτι ο Πορος ειναι ενα αμιγως τουριστικο μερος και οτι ολες του οι υποδομες και επενδυσεις ειναι προς αυτον τον τομεα; Θα μπορουσε να ζησει αλλιως ο Πορος; Μηπως εχει γεωργια, κτηνοτροφια ”η κατι αλλο για να πορευτει; Τετοια μεγαλη επιρροη εχουν τα ”μεγαλα” συμφεροντα, που βαζουν στην ακρη ενα πανεμορφο νησι και τους κατοικους του; Θα τους αφησουμε να περασει το δικο τους; Χιλιες φορες ΟΧΙ!

Σχολιάστε