Πρώτα η πολιτική και μετά τα πρόσωπαeklogesΓράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης – 

Το 2014 φέρνει αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Σε εμάς τους   ψηφοφόρους, δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε για μια ακόμη φορά το κριτήριο μας. Από την άλλη, στους συμπολίτες  μας υποψήφιους, δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την βούληση μας σε μια πολύ δύσκολη – για τη χώρα και για τον τόπο – περίοδο.

Σίγουρα, το φορτίο που καλούνται να επωμιστούν οι αυριανοί πολιτικοί  μας εκπρόσωποι, είναι ιδιαίτερα βαρύ.  Τα κλισέ του τύπου «μας  περιμένουν προκλήσεις», αποκτούν ξεχωριστή σημασία για αυτούς που με  την αυριανή ψήφο μας, κληθούν να αναλάβουν τις τύχες του τόπου.

Οι προκλήσεις είναι όντως τεράστιες. Τα χρόνια προβλήματα (βιολογικός,   κυκλοφοριακό, υπο κατάρρευση υποδομές, τουριστική ανάπτυξη κλπ) έχουν συσσωρευτεί και σε αυτά, έχουν προστεθεί και νέα ( ιδιωτικοποίηση του  λιμανιού, συγκοινωνίες, υπεξαίρεση).

Όπως όλα δείχνουν, υποψήφιοι για την δημαρχεία στον Πόρο, θα είναι ο  Γιάννης Δημητριάδης και ο Σπύρος Σπυρίδων.

Από τους υποψήφιους των δημοτικών εκλογών, απαιτούνται ξεκάθαρες  θέσεις και σταράτες κουβέντες. Οι περγαμηνές και τα βιογραφικά δεν σημαίνουν και πολλά,  αν δεν συνοδεύονται από στρατηγικό πλάνο και  όραμα, πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εστιάσουν – ίσως για πρώτη φορά – στην πολιτική ατζέντα των δύο υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι καλούνται να προσδιορίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στις προκλήσεις που ήδη διαφαίνονται.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να θέσουν, με αποφασιστικότητα, στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου τα ζητήματα που θα επηρεάσουν το μέλλον του Πόρου.

Μακριά από στρουθοκαμηλισμούς και πολιτικώς ορθά ημίμετρα.

Για όλα τα παραπάνω, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι δύο: από τη μία η κομματική ιδιότητα του κ. Σπυρίδωνα και η στήριξή του στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της και από την άλλη οι πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού του Γιάννη Δημητριάδη .

Θέσεις σταθερές, που υποστήριξε και επικοινώνησε με συνέπεια η «Αλλαγή Πορείας», κατά την θητεία της ως αντιπολίτευση στο Δ.Σ. Πόρου. Για αυτές τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις, θα πρέπει να κριθεί από το εκλογικό σώμα.

Η άλλη πλευρά, μας κρατάει ακόμα σε αναμονή. Ο Σπύρος Σπυρίδων δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του, πόσο μάλλον τις  πολιτικές του θέσεις και το επιτελείο του.  Ωστόσο, η κομματική του ιδιότητα και το χρίσμα που ατύπως έχει λάβει από την Ν.Δ. , δεν του αφήνουν και πολλά περιθώρια για πειστική διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική σχετικά με κρίσιμα θέματα, όπως -κυρίως- η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.(σ.σ. Διαβάστε την απάντηση του κ. Σπυρίδωνα)
Αντίθετα, ο κ. Δημητριάδης, έχει ξεκάθαρα ταχτεί κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και είναι εκείνος που έχει πρωτοστατήσει στην ενημέρωση των πολιτών και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Πόρου σχετικά με το ζήτημα αυτό, μη διστάζοντας να συγκρουστεί ανοικτά με τις κυβερνητικές επιλογές.

Η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει επισήμως ακόμα.

Οψόμεθα…

Αργά ή γρήγορα όμως, μέσα από τον πολιτικό διάλογο, θα ενημερωθούμε  και για τις θέσεις και προτάσεις του πρώην δημάρχου Πόρου και μόλις γίνει αυτό, τότε θα έχουμε μπροστά μας την νοητή ζυγαριά των επιλογών.

Μέχρι τότε, η συζήτηση στα καφενεία και στα ιντερνετικά φόρα, θα  περιορίζεται στα πρόσωπα κι όχι στις πολιτικές.

Μόλις ολοκληρωθούν οι προεκλογικές ζυμώσεις, στη ζυγαριά των επιλογών θα πρέπει – πέρα από τους υποψήφιους δημάρχους -να βάλουμε  (με αμιγώς πολιτικά κριτήρια) και τα πρόσωπα των συνδυασμών.

Τους αυριανούς δημοτικούς σύμβουλους. Τη συνέπεια τους. Την ανιδιοτέλεια τους.  Το πολιτικό θάρρος που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα και που εγγυάται  το μέλλον.  Τις επιστημονικές γνώσεις τους και τέλος, το αδιάβλητο του χαρακτήρα τους. Είναι σημαντικό οι επόμενοι εκπρόσωποι μας να παραμείνουν απερίσπαστοι σε συμφέροντα που φρενάρουν την ανάπτυξη του τόπου.

Θέλουμε δραστήριους, κατασταλαγμένους πολιτικά σύμβουλους, οι οποίοι θα ψηφίζουν με γνώμονα τη συνείδηση τους. Δεν θέλουμε σύμβουλους…  γλάστρες. Θέλουμε ανθρώπους που θα υπερασπίζονται με συνέπεια τις πολιτικές τους θέσεις. Δεν θέλουμε πρωταθλητές πολιτικών κυβιστήσεων.

Όσοι έδωσαν αυτή την εντύπωση κατά τη θητεία τους, θα πρέπει να  απομονωθούν από το εκλογικό σώμα.
Για πρώτη φορά λοιπόν, βρισκόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, που θα επηρεάσουν το μέλλον του Πόρου για πολλές δεκαετίες.

Το μερίδιο της ευθύνης του εκλογικού σώματος θα είναι τεράστιο. Κάναμε λάθη στις επιλογές μας στο παρελθόν. Καιρός να ψηφίσουμε με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στον τόπο. Την υπέρβαση, για το καλό του τόπου, θα πρέπει να την κάνουμε εμείς…
Σχολιάστε