Προκήρυξη: Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Πόρου – Γαλατά – ΜεθάνωνΤο χρυσίο του Ξέρξου που μόλυνε τον Πόρο αρχίζει να μαγαρίζει και το Γαλατά! Το Κεφάλαιο κινείται σε κατεύθυνση με δύο τρόπους. Δημιουργεί είτε φιλικό μηχανισμό είτε στημένη αντιπολίτευση, που κάνει συνεχώς γκάφες και οδηγεί στην ήττα τον αγώνα.
Έχει ξεκινήσει ένας νομικός αγώνας στην Τροιζηνία με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστήρια για διάφορα θέματα πχ ανεμογεννήτριες και ιχθυοτροφεία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μακροχρόνιες δίκες με ή χωρίς αποτέλεσμα και ψυχολογική εξάντληση όσων πιστεύουν στην οικολογική δικαίωση. Ουσιαστικά η υπόθεση καταλήγει σε μια μακροχρόνια αντιδικία μεταξύ τμημάτων του μεγάλου και μεσαίου κεφαλαίου, δηλ όσων έχουν χρήματα για να συνεχίζουν τις ατελείωτες δίκες και διαδικασίες.
Πρέπει οι Δήμοι της περιοχής να γνωστοποιήσουν σε ποίους εργολάβους κι έναντι ποίου τιμήματος έχουν αναθέσει τα έργα. Επίσης, από ποιες τράπεζες έχουν δανειστεί και πόσο. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ή Νομαρχία και η Περιφέρεια. Ακόμα, να γίνει γνωστό ποια γραφεία έχουν αναλάβει τις πολεοδομικές μελέτες της περιοχής μας και ποιες είναι αυτές. Άλλοι σχεδιάζουν για μας για τα επόμενα δεκάδες χρόνια χωρίς εμείς να ξέρουμε τίποτα. Λίγοι γνωρίζουν τα σχέδια για τη χρήση της Γης στην περιοχή μας. Εκεί ποντάρουν, γι αυτή τη χρήση Γης στήνονται παιχνίδια κι επιλέγουν την υποτιθέμενη “τοπική Αυτοδιοίκηση” όσοι θέλουν να υλοποιήσουν το σκοπό τους.
Ξαφνικά τεράστιες εκτάσεις γης δεσμεύονται με το πρόσχημα της Αρχαιολογίας και του Δασαρχείου. Έτσι, η οικοδόμηση καταντά πολλές φορές μια περιπέτεια. Στα προηγούμενα προστίθεται και ο χαρακτηρισμός του Πόρου ως ¨παραδοσιακού οικισμού”, με σχέδια φτιαγμένα στο ποδάρι, που προκαλούν άλυτα προβλήματα. Κάποιοι χρησιμοποιώντας τις Κρατικές Υπηρεσίες έβαλαν φράγμα στην ανάπτυξη του Πόρου και της Τροιζηνίας γενικότερα. Άρα, το πρόβλημα είναι κρατικό, δηλαδή πολιτικό, κι εκεί βρίσκεται η λύση του. Στη ριζική ανατροπή των φορέων που δημιούργησαν την ασφυξία στην περιοχή μας. Όμως, αυτή την ανατροπή θα την κάνουν οι ίδιοι οι Τροιζήνιοι και όχι κάποια οικονομικά συμφέροντα που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν Δημάρχους – μαριονέτες, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν την ίδια επιζήμια για τον τόπο μας πολιτική.
Κάποιοι καλλιεργούν την ηττοπάθεια ότι όλα είναι στημένα, ότι δεν αλλάζει τίποτα. Όμως, η ιστορία άλλα έχει αποδείξει. Όπου υπάρχει μια φωτισμένη ομάδα που κινείται έξυπνα και συλλογικά, αλλάζει μετά από αγώνες η πορεία ενός τόπου. Άφες τους νεκρούς θάπτειν τους εαυτών νεκρούς!
Το νερό χάνεται από την Τροιζηνία! Η θάλασσα όσο πάει εισχωρεί βαθύτερα στον υδροφόρο ορίζοντα, που τον μολύνουν συνεχώς τα φυτοφάρμακα. Γίνεται υπεράντληση κι εξαγωγή νερού για λάτρα. Πλουτίζει μια οικογένεια και φτωχαίνει η περιοχή μας. Κι όμως, υπάρχει λύση! Η αφαλάτωση και δέσμευση των νερών του Αναβάλου που χάνονται άσκοπα στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσαν να υδροδοτήσουν την Αργολίδα, την Τροιζηνία και δεκάδες νησιά. Ειδικά η Αργολίδα και η Τροιζηνία πρέπει να πρωτοστατήσουν στην εκμετάλλευση των νερών του Ανάβαλου, στη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης και μικρών τεχνιτών λιμνών. Όμως, εδώ και τώρα, να σταματήσει αμέσως η εξαγωγή νερού από την περιοχή μας, γιατί πρόκειται για μεγάλο περιβαλλοντικό σκάνδαλο!
Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στον Πόρο είναι μια αμαρτωλή ιστορία. ΚΟΜΠΙΝΑ με εκατοντάδες θύματα που ψάχνουν ακόμη και σήμερα τα υποτιθέμενα οικόπεδα τους από τότε που τόσο δυσφημίστηκε το νησι μας. Τι γίνεται; Θα έχουμε πάλι την ίδια ιστορία με κάποιους αετονύχηδες ή αυτή τη φορά θα υπάρξουν σοβαροί επιχειρηματίες; Επειδή οι οικισμοί του νησιου πρέπει να επεκταθούν και να κατασκευαστούν νέες κατοικίες, ακούγονται πολλά σενάρια. ¨όλοι μαζί αντάμα: απατεώνες, τυχοδιώκτες, πολιτικοί και μη, επιχειρηματίες σοβαροί και ασοβάρευτοι, ποντάρουν “προσδοκώμενο μέλλον”, εκτός από τους ΠΟΡΙΩΤΕΣ που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
Αλήθεια, τι γίνεται με τους ιδιωτικούς πολεοδομικούς οικισμούς στη χερσαία περιοχή της Τροιζηνίας; Από το Μετόχι μέχρι το Βίδι, το Βαθύ και τον Καρατζά. Εκατό στρέμματα χρειάζονται για να μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό πολεοδομικό οικισμό.
Ενόψει της ελεύσεως του Κτηματολογίου, ποια παιχνίδια άραγε θα παιχτούν; Το Δημόσιο και οι Δήμοι είναι έτοιμοι να καταγράψουν και να δηλώσουν την κτηματική τους περιουσία ή τα τσακάλια, έχοντας πλάτες, θα εφορμήσουν, για να κατασπαράξουν ο,τι έχει απομείνει; Εξάλλου, επειδή μας έχουν εντάξει στην Αττική, χρειάζονται είκοσι στρέμματα για να χτίσει κανείς εκτός σχεδίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μόνο τέσσερα!
Ιχθυοτροφεία – Ανεμογεννήτριες. Οι ίδιες ιστορίες. Το Κεφάλαιο επένδυσε στα ιχθυοτροφεία. Το παρατράβηξε όμως! Καταστρατήγησε τις άδειες και δεν αρκέστηκε σε αυτά που του χορήγησε το Κράτος. Και όλα αυτά με την ανοχή κάποιων Δημάρχων και λιμενικών οργάνων. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη. Οι πολίτες με όλους τους τρόπους υπενθύμισαν στους παράνομους ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Θέλουμε την εφαρμογή του Νόμου για τα ιχθυοτροφεία, να ισχύσει ό, τι λένε οι άδειες που τους χορηγήθηκαν. Η περίοδος της ασυδοσίας και της καταστρατήγησης των Νόμων του Κράτους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κάποιοι κάνουν επίθεση και στα βουνά. Θέλουν να στήσουν ανεμογεννήτριες. Με ποιους όρους, όμως και με ποιες προϋποθέσεις; Που και πόσες θα στηθούν; Βεβαία, προχωρούν γιατί έχουν την κάλυψη της τοπικής αυτοδιοίκησης κι επίορκων κρατικών λειτουργών. Είδαμε την κατάντια πριν λίγες εβδομάδες στην τελεοραση. Ο κόσμος αγνοεί τα πάντα, ενώ κάποιοι κάτοικοι και μερικοί Σύλλογοι νομίζουν ότι με προσφυγές μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα σταματήσουν την επέκταση. Δηλαδή με λοκουμόσκονη θα πατήσουμε την Τριπολιτσά; Έχει ξεσπάσει άγριος πόλεμος από τους έχοντες τις ανεμογεννήτριες, για να μην αγοράζει η ΔΕΗ ρεύμα από φωτοβολταϊκες εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Πράσινη ανάπτυξη με όρους; ΝΑΙ! Πράσινα άλογα, φούμαρα και αρπαχτές; ΟΧΙ! Κανείς δεν βγήκε να μιλήσει υπεύθυνα για το ποια είναι τα σχεδία του κράτους για τους τρεις δήμους και για την Τροιζηνία ολόκληρη. Άλλη μια φορά πιαστήκαμε στον ύπνο, ενώ υπάρχουν και άλλες λύσεις για την αξιοποίηση των βουνών!
Η περιοχή στη Πελοπόννησο από την Πλάκα μέχρι το Μετόχι ανήκει στο Δήμο Πόρου ενώ το κάτω κομμάτι και το άνω στο Δήμο Τροιζήνας. Αυτό το θεϊκό μέρος έπεσε σε άχρηστα χέρια. Εκεί που έπρεπε να υπάρχουν ξενοδοχεία , μαρίνες και οικισμοί δεν υπάρχει τίποτα. Εκεί που έπρεπε να δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν λίγοι αλλοδαποί φύλακες σπιτιών. Δίπλα βρισκεται ο δραστηριος Δημος Ερμιονίδας. Μήπως είναι καλύτερα η περιοχή να υπαχθεί σε αυτόν; Γιατί το σκουπίδι έπνιξε την Πλάκα, το Λεμονοδάσος κι επέκεινα. Άλλα, τι να περιμένει κανείς από Δημάρχους που βγαίνουν σε αυτή τη δυσκολη περίοδο στις τηλεοράσεις και δυσφημούν τον αγώνα και τις απεργίες των εργαζομένων; Μήπως δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους για να καταλάβουν τι πάει να πει μεροκάματο, φτώχεια και ανεργία;

Ο Θησέας ξεκίνησε από την αρχαία Τροιζήνα και πέρασε δια πυρός και σιδήρου έως ότου καταλήξει στην Αθήνα. Εκεί ένωσε δέκα κωμοπόλεις σε ένα Δήμο. Το Δήμο των Αθηναίων. Ο Θησέας, είναι ο πατέρας της Δημοκρατίας, μας έδειξε το δρόμο. ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ – ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ. Αυτό είναι το αίτημα του Λαού μας. Καλό είναι να μην το παραβλέπουν ΜΕΡΙΚΟΙ μικροκομματάρχες και πολιτικάντηδες. Διότι “έστιν δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά”, υπάρχει το μάτι της δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα, αποφασίζει και δικάζει. ΕΜΠΡΟΣ στο δρόμο που χάραξε ο ΘΗΣΕΑΣ!
Τροιζήνα, πέτρα του Θησέα, 29 Μαΐου 2010
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δ.Ν Πάνου, Ε.Χ Πάνου, Ι.Β Πάνου
Σχολιάστε