Ποριωτόπουλο vs ΚόσμοςIMGP3031Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριακάκης –
Θυμάμαι ένα πολύ μικρό ποριωτόπουλο, που η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ για τα πάντα ήταν πολύ μεγάλη.
Προτού ξεκινήσει τις σπουδές, του φαινόταν ξεκάθαρο ότι “ένας είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός.” Γιγάντιες θεωρίες συνωμοσίας απλώνονταν γύρω από το φοβισμένο ποριωτόπουλο που θα γκρέμιζε τους “εκμεταλλευτές της υπεραξίας του λαού.”
Άλλωστε τα πάντα γύρω το διαβεβαίωναν ότι “Όλοι είναι εναντίον μας και θέλουν να τραφούν από τα σαρκία μας.”
Έτσι πως να εμπιστευτείς τους άλλους; “Λένε ότι τον Αράπη κι αν το πλένεις…” “Κι αυτοί οι άτιμοι οι βορειοευρωπαίοι μας φθονούν.” “Και ξέρεις τί λένε για τους Κρητικούς. Μη μπλέξεις, σε σφάζουν στο γόνατο.” “Γιατί οι Γαλατιώτες; Προσπαθούν να μας πάρουν ότι πολυτιμότερο έχουμε” (βλ. Λεμονοδάσσος). “Και οι τύποι εκεί στη Μπούντα, καμία σχέση με τους ευγενείς κατοίκους της Μπρίνιας” “Άσε ο γείτονας!”
Μα τί αγώνες ήταν αυτοί εναντίον..! “Εναντίον της συνθήκης που πάνε να μας επιβάλλουν,” “Εναντίον της γείτονος,” “Εναντίον του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζουν,” “Εναντίον της ιδιωτικοποίησης,” “Εναντίον της ρύθμισής και εναντίον της αλλαγής,” “Εναντίον του καινούριου” και “Εναντίον όλων.” Και τελικά εναντίον μας! Και κάπως έτσι “μονάχοι εκλησθήκαμε από τον κόσμον έξω” διότι έχοντας τους όλους εναντίον, σπρώχνεις εαυτόν μακριά.
Η κρίση εμπιστοσύνης φούσκωσε και υπερχείλισε. Από την κρίση εμπιστοσύνης στο γείτονα, περάσαμε στη κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς, στις τράπεζες, στους επενδυτές και στον κόσμο όλο (είπαμε για τα σαρκία μας).
Το πρόβλημα είναι πως στη φύση ότι δεν ανανεώνεται παρακμάζει και ότι δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.
Οι επενδυτές στο λιμάνι πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι από τη Μπρίνια. Δεν θα είναι καν από τη Μπούντα.
Έτσι το ποριωτόπουλο θα διαβεβαίωνε ότι γυρεύουν σαρκία και προφανώς θα κάνουν εκτρωματικό τον Πόρο.
Το ίδιο ποριωτόπουλο θα αγανακτούσε πριν έναν αιώνα με “τον Παπαδόπουλο που χαλάει το τοπίο του Πόρου φτιάχνοντας αυτό το φράγκικο ρολόι” και πριν από 2-3 αιώνες διότι “Οι αλητες ξεριζώνουν τις ελιές στην Άρτιμο για να φυτέψουν λεμονιές, που δε ταιριάζουν στο τόπο μας.”
Το Ποριωτόπουλο είχε την τύχη να σπουδάσει και να ανοιχτεί πιό έξω από τη Μπρίνια. Διαπιστώνοντας ότι στη Μπούντα δεν είναι απαραιτήτως μονόφθαλμοι και ότι οι Κρητικοί δε σε σφάζουν (τουλάχιστον στο γόνατο) αμέσως, ωρίμασε…
Πριν κανά μήνα βρέθηκα σε εκδήλωση του Club Med (μεγάλη τουριστική εταιρία που αναβάθμισε μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς δίνοντας θέσεις εργασίας σε πολλούς ανθρώπους) και μίλησα με εκπρόσωπο της και κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στον Πόρο, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά παλιότερα και του ζήτησα να δει αν μπορεί να κάνει η εταιρία του ένα από τα θαύματα της εκεί, όπου ο κόσμος το έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Ο εκπρόσωπος σχεδόν τρομαγμένος μου είπε ότι δε θα έμπλεκε ποτέ σε μια τέτοια επένδυση. “Αν οι Ποριώτες μπορούσαν να πατήσουν pause θα ήταν ικανοποιημένοι.” Το πρόβλημα είναι ότι το ποριωτόπουλο που θα χαιρόταν με τα pause δεν υφίσταται πλέον. Φοβάμαι ότι πολλά ποριωτόπουλα δεν θα υφίστανται στον Πόρο σε λίγο για να γευτούν την εξασφάλιση τα αποτελεσμάτων του pause και θα ψάξουν να βρουν την τύχη τους εκεί που τώρα εντοπίζουν τους εχθρούς τους.
Το ποριωτόπουλο δεν ήξερε τι χάνει.

Κάθε φορά που περιγράφεις τη φρίκη της αλλαγής και το αδυσώπητο πρόσωπο των άλλων, πρόσεχε. Ένα ποριωτόπουλο ακούει. Και θα έρθει η στιγμή που θα τρομάξει και θα αναπαράγει το τρόμο. Και τελικά θα έρθει η στιγμή της συντριπτικής διαβεβαίωσης του λάθους σου.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΑΥΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ!!!!! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕΙΣ “ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ”
  ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ “ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ” ΔΗΛΑΔΗ:
  >EINAI ΣYNTOMO
  >ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ
  >ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  >ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
  >ΘΙΓΕΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ “ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ”, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ
  >ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΤΟ ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ -ΠΛΗΝ ΣΑΦΗΣ- ΔΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΟ ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ.
  ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ.
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ

 2. Angela Makri Dekoulou says:

  Συγχαρητήρια στον κο Κυριακάκη!!!!

 3. Αλέξανδρος Κυριακάκης says:

  Σας ευχαριστώ κ. Αντάνη και κα. Μακρή για την συμφωνία σας. Θα ήταν ενδιαφέρουσα κάποια διαφωνία βεβαίως έχουσα ουσιαστικά επιχειρήματα.
  Θέλω να διασαφηνίσω ότι πιστεύω πως ο Πόρος (όπως και η Ελλάδα) πρέπει να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλους τουριστικούς προορισμούς στα ίσα. Αυτό χρειάζεται τεχνογνωσία και πολύ πολύ καλή οργάνωση.
  Δυστυχώς ο ελληνικός δημόσιος τομέας (και ειδικά ο εκάστοτε επικεφαλής σε Δήμους) δε φημίζεται για τις ικανότητες του.
  Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και εντυπωσιάζει.
  Ας το πιστέψουμε γιατί είναι αλήθεια.
  Ίσως οι Ποριώτες που ενδιαφέρονται να μπορούσαν να γνωστοποιήσουν την ιδιωτικοποίηση σε όσες μεγάλες εταιρείες είναι δυνατόν για να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός και μια εξαιρετική εταιρία να αναλάβει να φέρει τουρισμό στον Πόρο, ώστε να βγούν όλοι κερδισμένοι.

Σχολιάστε