Ο Σάββας Αθανασίου για ακτοπλοϊκό και ποδηλατικούς αγώνες


o Σάββας Αθανασίου

o Σάββας Αθανασίου

Γράφει ο Σάββας Αθανασίου –
Με συνεχείς επαφές μου με τον πρόεδρο και τα άλλα διευθυντικά στελέχη, καθώς και με μετόχους της Hellenic Seaways προσπαθώ με διάφορα επιχειρήματα να τους πείσω να αυξήσουν τα δρομολόγια των πλοίων της εταιρείας προς τα Μέθανα και τον Πόρο. Μου επικαλέστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της γραμμής που πράγματι δεν είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την μείωση των δρομολογίων προς τον Πόρο και την απόσυρση των συμβατικών από τα Μέθανα, μέχρι τον Απρίλιο.

Θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου, μαζί με συνεργάτες και φίλους της περιοχής ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα με υδροπτέρυγο στη γραμμή Πειραιάς – Μεθάνων και να αυξήσουν τα δρομολόγια με συμβατικό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς – Μέθανα – Πόρος, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα επιστρέψει και το Απόλλων, όπως με διαβεβαίωσαν τον Ιούνιο, ως τρίτο πλοίο στον Αργοσαρωνικό. Πέραν όμως από τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν, από την αύξηση των καυσίμων, την μείωση της επιβατικής κίνησης και της αδυναμίας της Πολιτείας να παρέμβει, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε πλοία στα Μέθανα και στον Πόρο. Έχουμε διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις πως οι εταιρείες θα μειώσουν το κόστος των πλοίων τους, ενώ έχουμε επισκεφθεί το σύνολο των εταιρειών που ασχολούνται με την ακτοπλοία αναζητώντας πλοία για τη γραμμή Πειραιάς – Μέθανα – Πόρος.

Δυστυχώς, επειδή δεν έχουμε την ευθύνη των αποφάσεων δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Όμως, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις πιέσεις μας προς την HSW, αλλά και σε άλλες εταιρείες της ακτοπλοίας. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Hellenic Seaways για την χορηγική ενίσχυση του λαϊκού ποδηλατικού αγώνα Από το Διαβολογέφυρο στην Καμμένη Χώρα, που θα γίνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 με την συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος θα βιντεοσκοπήσει και τις ομορφιές της διαδρομής.
Επίσης, θέλω να απευθύνω ανοικτή πρόταση για συνδιοργάνωση με τον Πόρο τριήμερων ετήσιων ποδηλατικών αγώνων με στόχο την ανάδειξη της Τροιζηνίας και καλώ όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας για την υλοποίηση της πρότασης μας. Τέλος, δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε μέχρι το τέλος του έτους Ημερίδα για την προσέλκυση ακτοπλοϊκών εταιρειών, εταιρειών κρουαζιέρας και γιώτινγκ. Ήδη έχουμε αρχίσει τον προγραμματισμό και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιβεβαιωθούν οι συμμετοχές των εταιρειών. Η γκρίνια και η μιζέρια δεν οδηγεί πουθενά, ούτε το ανάθεμα.
Απαιτείται σχεδιασμός, επιμονή και ευρύτερες συνεργασίες. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις ώστε να δώσουν ώθηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ορισμένοι αναλαμβάνουν σοβαρές πρωτοβουλίες. Δεν αρκεί όμως αυτό. Επιβάλλεται, από τους ανθρώπους που δύνανται να συνδιαμορφώσουν ένα νέο όραμα στην περιοχή να συναντηθούν και να συζητήσουν μεταξύ τους. Εκείνοι που είναι προσηλωμένοι στον μικρόκοσμο τους δεν μας αφορούν. Δοκιμάσθηκαν και βρέθηκαν ελλειποβαρείς. Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε το τοπικό προϊόν. Πήραμε πρωτοβουλία οργανώντας τις εκθέσεις τοπικών προίόντων με τίτλο “Ελιά, λεμόνι, ρίγανη”. Καταγράψαμε τα μονοπάτια και θέσαμε τις βάσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν και άλλες ιδέες. Ελάτε να τις συζητήσουμε και να υλοποιήσουμε τις επόμενες κινήσεις. Για να μην παρεξηγηθώ διευκρινίζω ότι η πρόταση μου δεν έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές, αλλά είναι έξω από αυτές τις διεργασίες. Με άλλα λόγια προτείνω αυτονόμηση πρωτοβουλιών και ενεργή συμμετοχή σε φορείς και επιχειρησιακά σχήματα που θα είναι αποτελεσματικά”.
Σχολιάστε