Ο Πόρος αγκάλιασε την “POROSEA” [φωτογραφίες]Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έζησα την πρώτη διοργάνωση του αγώνα τριάθλου POROSEA με την ιδιότητα του εθελοντή.

Γράφει ο Μπάμπης Κανατσίδης

Άφησα στο σπίτι τα εργαλεία της δουλειάς μου (φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, μαγνητόφωνο) και αφοσιώθηκα στις ανάγκες της διοργάνωσης με σκοπό, αφενός  να βοηθήσω όπου χρειαστεί και αφετέρου να καταγράψω την εμπειρία με βιωματικό τρόπο.

«Ως εθελοντής, βρέθηκα στην καρδιά της διοργάνωσης. Βοήθησα με μεράκι και χαμόγελο. Έγινα αποδέκτης εντυπώσεων και παρατηρήσεων. «Υπέκλεψα» συζητήσεις και σχόλια αθλητών. Ήρθα αντιμέτωπος με τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Ένιωσα άβολα, αλλά έδειξα κατανόηση προς τους παραπονούμενους. Κατέγραψα τα προβλήματα, τα μετέφερα στους διοργανωτές και είμαι πλέον, ως εθελοντής, έτοιμος για του χρόνου. Έζησα την ένταση των αγώνων και αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για την επόμενη φορά».

Η παραπάνω παράγραφος θεωρώ πως συνοψίζει την εμπειρία όλων όσων ζήσαμε την POROSEA και διαθέσαμε εθελοντικά,  χρόνο και ενέργεια, για να πετύχει η διοργάνωση.

Φωτογραφία: Κατερίνα Χρόνη

Οι θετικές εντυπώσεις πολλές, το ίδιο και τα παράπονα. Παράπονα κυρίως για την διοργάνωση και το  «γραφειοκρατικό» κομμάτι που αναπόφευκτα κουβαλάει. Πράγματι η διοργάνωση αντιμετώπισε προβλήματα. Σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία, η τετραήμερη απεργία της ΠΝΟ, προκάλεσε αρκετά θέματα στις μεταφορές υλικών και έμψυχου δυναμικού. Υπήρξαν εγγραφές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αποσυντόνισαν την προσπάθεια από τον αρχικό της προγραμματισμό.

Σαφέστατα η εταιρεία που ανάλαβε τη διοργάνωση θα πρέπει να προβληματιστεί για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και να δουλέψει επιστάμενα, ώστε να μην επαναληφθούν.

Όσοι όμως βίωσαν αυτή τη διοργάνωση είτε ως αθλητές, είτε ως εθελοντές «αποζημιώθηκαν» από το ίδιο το νησί. Όλοι κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα:

«Ο Πόρος είναι «φτιαγμένος» για μια τέτοια διοργάνωση. Συνδυάζει υψόμετρο και θάλασσα. Πράσινο και γαλάζιο. Βλάστηση και πέτρα!»

Φωτογραφία Κατερίνα Χρόνη

Οι αθλητές που ταξίδεψαν στο νησί μας για το POROSEA ήρθαν «αντιμέτωποι» με χαμογελαστούς και ευγενικούς ανθρώπους. Είδαν στα μάτια τους την σιγουριά για την φυσική ομορφιά του νησιού τους.

Οι επισκέπτες διέκριναν στο πρόσωπο των εθελοντών, το μεράκι και την θέληση τους να βοηθήσουν την διοργάνωση να πετύχει. Έγιναν αποδέχτες μιας ζεστής αγκαλιάς.

Μιας ζεστής αγκαλιάς, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, όπου οι λιλιπούτιοι «εθελοντές» καλλιτέχνες, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους στο ΚΔΑΠ Πόρου, συμμετείχαν σε ένα πολύχρωμο εικαστικό δρώμενο, στα βραχάκια του γκρεμισμένου λιμανιού, ζωγραφίζοντας το τρίαθλο του Πόρου.

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι ποριώτες εθελοντές βοηθούσαν στη γραμματεία των αγώνων. Το πρωί του Σαββάτου, οι εθελοντές της θάλασσας ξεκίνησαν να δημιουργούν τον θαλάσσιο στίβο και την σήμανση της διαδρομής. Εθελοντές από τον ΝΟΠΤ και επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, έστησαν τα μπαλόνια για τη διαδρομή. Επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, τοποθέτησαν τις σκάλες για τους κολυμβητές στην παραλία του Πόρου.

Το σημείο αφετηρίας του κολυμβητικού αγώνα στο Μεγάλο Νεώριο, θύμιζε γιορτή. Οι αθλητές μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πόρου στο Νεώριο, με βάρκες που είχε ναυλώσει ο Ε.Ε.Σ.Π.

To απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός αγώνας, με μεγάλη επιτυχία. Πολλά χαμόγελα από τους ποδηλάτες, και κολακευτικά σχόλια για την υπέροχη διαδρομή. Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στο τρέξιμο. Οι διαδρομές του αγώνα, ήταν οι ίδιες με εκείνες της ποδηλασίας.

Σε όλα τα αγωνίσματα, περίμεναν τους αθλητές, θρεπτικά, ντόπια γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία Βεσσαλά και Γλύκισμα, χορηγία του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου.

Στις επάλξεις βρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων και τα σώματα ασφαλείας του νησιού. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Α.Τ. Πόρου και του Λιμεναρχείου Πόρου, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και συνεργάστηκαν με μεθοδικότητα, ευσυνειδησία και ευγένεια στην αστυνόμευση των αγώνων και την προστασία των αθλητών.  Σημαντική ήταν και η συμβολή του Κ.Ε. Πόρος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοικητές.

Στο πλευρό της διοργάνωσης οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και οι Έλληνες Ναυαγοσώστες. Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των χορηγών.

Η POROSEA είναι μια απαιτητική διοργάνωση αγώνων τριάθλου, που όταν φτάσει στο επιθυμητό οργανωτικό επίπεδο, θα απογειώσει το νησί μας.

Η πρώτη διοργάνωση πέρασε στην ιστορία με τα καλά και τα κακά της και αποτελεί πλέον τον πιλότο για εκείνες που θα ακολουθήσουν. Πολλοί έμπειροι αθλητές, παρότρυναν (εμάς τους εθελοντές) με τα σχόλια τους. Άλλωστε όλοι όσοι έχουν εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις, γνωρίζουν πως την πρώτη φορά, θα υπάρχουν λάθη και παραλήψεις.

Τα λάθη και οι παραλήψεις καταγράφηκαν και θα διορθωθούν. Το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό θα βοηθήσει στην καλύτερη προβολή της επόμενης διοργάνωσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 1η Porosea μας δίδαξε πράγματα. Μας ενθουσίασε ως ιδέα και δεν βλέπουμε την ώρα να το επαναλάβουμε με λιγότερα λάθη και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη.

Άντε και του χρόνου καλύτερα…

Υ.Γ. Τις ελάχιστες υστερίες και γκρίνιες για την διακοπή της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των αγώνων, τις θεωρώ ανάξιες σχολιασμού.

Υ.Γ. 2.  Βρισκόμαστε σε αναμονή για τις επίσημες φωτογραφίες του Event. Kάποιες από τις φωτογραφίες που αναρτούμε, ανήκουν σε αναγνώστες και φίλους που απαθανάτισαν εικόνες του POROSEA και ανάρτησαν τις φωτογραφίες τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Φωτο Γιάννης Λαζάρου

Φωτό Γιάννης Λαζάρου

Φωτο Γιάννης Λαζάρου

Φωτο Γιάννης Λαζάρου

Φωτό Γιάννης Λαζάρου

Φωτο Γιάννης Λαζάρου

Φωτό LIve Bio

Φωτογραφία: Κατερίνα Χρόνη

Φωτογραφία Κατερίνα Χρόνη

Φωτο Κατερίνα Χρόνη

 
Σχολιάστε