Ο Γιάννης Δημητριάδης γράφει για το τοπίο που φαίνεται να διαµορφώνεται εν όψει των δηµοτικών εκλογώνDIMITRIADIS-009830Άρθρο του Γιάννη Δημητριάδη στην εφημερίδα της παράταξης «Αλλαγή Πορείας»:

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι η δηµοτική αρχή Στρατηγού είναι µια αποτυχηµένη δηµοτική αρχή. Πρόκειται  για ένα αντικειµενικό δεδοµένο, για το οποίο µπορεί ο καθένας να δώσει διαφορετική εξήγηση. ∆εν θα αναλύσω στην παρούσα φάση την εξήγηση που δίνω εγώ, αλλά θα πάω κατευθείαν στο «δια ταύτα». Και το «δια ταύτα» είναι ότι ο Πόρος σήµερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται καταρχήν διοίκηση και τάξη και κατά δεύτερον έργα υποδοµής και ανάπτυξης που θα βασίζονται σε συγκεκριµένο όραµα και στρατηγική.

Τα παραπάνω συνοψίζονται στο καίριο ερώτηµα: «Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;»

Το µόνο εύκολο θα ήταν να απαντούσα στο ερώτηµα αυτό λέγοντας «εµείς και γι΄ αυτό ψηφίστε µας».  Η απάντηση όµως έχει µεγαλύτερο βάθος: όλα αυτά έχουν υποχρέωση να τα κάνουν όλοι όσοι έχουν ως κίνητρο το κοινό καλό και θέλουν να διαθέσουν τον εαυτό τους στα κοινά χωρίς να αποβλέπουν σε ανταλλάγµατα. Οι άνθρωποι αυτοί οφείλουν να συγκροτήσουν µια συλλογικότητα και να συνεργαστούν για το καλό του τόπου. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, είναι η ισότιµη συµµετοχή όλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και –εφόσον µιλάµε για µια δηµοτική παράταξη- στην στήριξη ενός υποψήφιου ∆ηµάρχου που µπορεί να τους ενώνει και να αξιοποιεί τις ικανότητες και τις γνώσεις τους. ∆ιαφορετικά, η επίκληση της ανάγκης για «συνεργασία» και «ενότητα» µπορεί να αποτελέσει µανδύα για να καλύψει τις προσωπικές φιλοδοξίες όσων την εξαγγέλλουν.

Η περίπτωση που ένας υποψήφιος ∆ήµαρχος καλεί ξεχωριστά εν κρυπτώ όσους θέλει να έχει υπό την ηγεσία του και τους ανακοινώνει ότι θα είναι αρχηγός µιας οµάδας που δεν υπάρχει ακόµα, η οποία θα επιδιώξει άγνωστους σκοπούς που µόνον ο ίδιος έχει αποφασίσει (υποσχόµενος παράλληλα σε όλους ότι θα είναι υπαρχηγοί και διάδοχοί του), δεν έχει καµία σχέση µε τις έννοιες της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα ηγεµονικού τύπου µοντέλο κοινωνικής κινητοποίησης, το οποίο κεντρίζει τα πλέον ιδιοτελή κίνητρα των αποδεκτών του και εφόσον αποκτήσει εξουσία, αυτή είναι ανεξέλεγκτη και αδιαφανής.

Είναι κάτι που έχει δοκιµαστεί και στο παρελθόν και που -κατά τη γνώµη µου- είναι αυτό ακριβώς που δεν χρειάζεται ο Πόρος αυτή τη στιγµή.

Όταν στα µέσα Αυγούστου προσκλήθηκα σε συνάντηση µε τον πρώην ∆ήµαρχο Πόρου κ. Σπ. Σπυρίδωνα, µού πρότεινε να συµµετέχω (προσωπικά) στο συνδυασµό που προτίθεται να συγκροτήσει «εφόσον αποφασίσει οριστικά ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη ∆ηµαρχία του Πόρου». Στο συνδυασµό αυτό, δε, αποκόµισα τη βεβαιότητα ότι ήδη έχουν συµφωνήσει να µετέχουν αρκετά στελέχη της παράταξης Στρατηγού. Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι είναι αντιφατικό να επιχειρηµατολογεί κανείς για το πόσο κακή και επικίνδυνη είναι µια δηµοτική αρχή και την ίδια στιγµή να επιδιώκει λίγο πολύ να τεθεί επικεφαλής της ίδιας παράταξης, αντί να στηρίζει (στη διάρκεια της θητείας της ή έστω εν όψει των επικείµενων εκλογών) την αντιπολίτευσή της. Φυσικά, δήλωσα ότι εγώ δεν έχω καµία θέση σε έναν τέτοιο συνδυασµό και αντιπρότεινα στον κ. Σπυρίδωνα να στηρίξει τη δική µας παράταξη, µε το πρόγραµµά, τις δεσµεύσεις και τα µέλη της. Εφόσον, δε, το να είναι εκείνος ο υποψήφιος ∆ήµαρχος, αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, τού δήλωσα ότι, για χάρη της ενότητας και του κοινού καλού, προθυµοποιούµαι να παραµερίσω ή ακόµα και να τεθώ εκτός συνδυασµού, ώστε να ηγηθεί εκείνος της παράταξης. Ο κ. Σπυρίδων δεν συζήτησε καν την πρότασή µου και, κλείνοντας τη συζήτηση, διατύπωσα το συµπέρασµα ότι θα είµαστε αντίπαλοι στις εκλογές.

Η «Αλλαγής Πορείας», από τις εκλογές του 2010 µέχρι σήµερα, επιζητεί πραγµατική συνεργασία και ενότητα, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για συνεργασία µε την παρούσα δηµοτική αρχή, αλλά και µε τον πρώην ∆ήµαρχο. Εν όψει δε των επερχόµενων εκλογών, έχει απευθύνει ανοικτό κάλεσµα προς όλους όσοι µπορούν να προσφέρουν στα κοινά, να συνεργαστούν µαζί της για το καλό του τόπου. Με την ίδια συνέπεια αντιµετωπίσαµε τις κρίσιµες αποφάσεις που έπρεπε να λάβουµε ενόψει των επερχόµενων δηµοτικών εκλογών. Θεωρούσα υποχρέωσή µου να σάς ενηµερώσω για τις αποφάσεις αυτές και να ξεκαθαρίσω ότι ο στόχος να δώσουµε τέλος στην παρακµή που γνωρίζει ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες είναι αδιαπραγµάτευτος.

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/10/taneatouporou-tefxos4.pdf
Σχολιάστε