Ο Γιάννης Δημητριάδης γράφει για την συναίνεσηDIMITRIADIS-009830Γράφει ο Γιάννης Δημητριάδης – 

Το τοπίο των επικείμενων δημοτικών εκλογών έχει πλέον ξεκαθαρίσει και πολύ λόγος γίνεται για την ανάγκη συναίνεσης και ενότητας «για το καλό του τόπου». Μια ανάγκη, την οποία όλοι επικαλούνται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά το δύσκολο είναι να αποδείξει κανείς έμπρακτα ότι την επιδιώκει πραγματικά και ότι δεν την επικαλείται απλώς και μόνο για να καλύψει τον απολυταρχισμό του.

 Τι σημαίνει όμως συναίνεση; Σημαίνει συγκατάθεση και αποδοχή ορισμένων μέσων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Ενός σκοπού που πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς και όχι με αοριστολογίες και ξύλινο λόγο. Η επίκληση της ανάγκης για «σωτηρία του Πόρου» γενικώς και αορίστως δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή βάση συναίνεσης, καθώς ο καθένας μπορεί να την επικαλείται ή να την αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Αντίθετα, η επίκληση ενός αναλυτικού πολιτικού προγράμματος, με διαμορφωμένες θέσεις και προτάσεις και η παρουσίαση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα τις εφαρμόσει, αποτελεί ειλικρινή βάση συναίνεσης.

 

Τέτοια ειλικρινής και ανιδιοτελής πρόταση για συναίνεση ήταν εκείνη που (όπως σάς είχα ενημερώσει από αυτή την στήλη) αρνήθηκε ο ανθυποψήφιός μου κ. Σπ. Σπυρίδωνας τον περασμένο Αύγουστο. Στην πρότασή του να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιό του για «να σώσουμε τον Πόρο», αντιπρότεινα να ηγηθεί εκείνος της παράταξής μου, δηλαδή της σημερινής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας το πρόγραμμά της και τα στελέχη της. Με τον τρόπο αυτό, προσδιόρισα επακριβώς τι εννοώ εγώ «σωτηρία του Πόρου» και έθεσα επί τάπητος τους πραγματικούς όρους μιας υποθετικής συστράτευσης.

 

Οι όροι αυτοί μπορούσαν να είναι μόνο οι εξής:

α) Καθαρές θέσεις και συμφωνία για όλα τα κρίσιμα ζητήματα: Όχι «θα λύσουμε το πρόβλημα του Βιολογικού», αλλά «θα το λύσουμε με τον Α τρόπο». Όχι «διαφωνώ με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», αλλά «θα κάνω τις Α,Β,Γ ενέργειες για να την αποτρέψω και, αν δεν την αποτρέψω, τότε θα κάνω τις Δ,Ε,Ζ, ενέργειες».

β) Αποστρατεία των αιρετών που ευθύνονται για την καταστροφική πολιτική των τελευταίων χρόνων (την οποία και ο ανθυποψήφιός μου επικαλείται, προκειμένου να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της επιστροφής του) και αξιοποίηση νέων στελεχών που δεν έχουν καμία εξάρτηση με το παλιό αποτυχημένο δυναμικό.

 

Προτείνοντας στον κ. Σπυρίδωνα να ηγηθεί της παράταξής μου, τού παρουσίασα ένα ανοικτό βιβλίο αναφορικά με τις θέσεις μου και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την επόμενη αιρετή διοίκηση. Δεν το πρότεινα επειδή θεωρώ ότι εκείνος μπορεί να προσφέρει στον τόπο περισσότερα από εμένα, ούτε επειδή τον θεωρώ ικανότερο, αλλά το έκανα επειδή όταν κανείς επιδιώκει πραγματική συναίνεση και ενότητα, οφείλει για χάρη της να υποτάσσει το ατομικό επίπεδο επιθυμιών και αξιολογήσεων. Αυτή λοιπόν ήταν η συναίνεση με την πραγματική της έννοια!

 

Το σημερινό κάλεσμα του κ. Σπυρίδωνα προς τους δημότες για «συναίνεση» σε μία λευκή επιταγή για ένα άγνωστο πρόγραμμα, με μοναδικό σημείο αναφοράς την αρχηγική του θέση, αποτελεί στην πραγματικότητα αιτία πόλωσης, δηλαδή το αντίθετο ακριβώς από αυτό που διακηρύττει. Επιπλέον, η συστράτευσή του με όλους τους πρωτεργάτες της καταστροφικής πολιτικής που υποτίθεται ότι σπεύδει να διακόψει, αποτελεί θεμελιώδη αντίφαση που αποδεικνύει ακόμα περισσότερο ότι το κάλεσμα αυτό ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της παθογένειας του παρελθόντος. Με την παθογένεια αυτή, το μόνο που οφείλουν να κάνουν όσοι επιθυμούν την αλλαγή πορείας του τόπου είναι να συγκρουστούν.

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2014/02/tefxos-8.pdf
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  O κ. Δημητριάδης έχει αρχίσει μια καταμέτωπο επίθεση εναντίων του κ. Σπυρίδωνα, και προσπαθεί να βγάλει σκάρτο ότι έχει κάνει ως δήμαρχος, και μιας που ο Σπυρίδωνας έκανε πολλά, έχει και πολλά να κατακρίνει, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα (πχ τα σχολεία).

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω, αφού φορτώνει τόσα πολλά στον κ. Σπυρίδωνα, πως του ζήτησε (αν του ζήτησε) να ηγηθεί της παράταξης του !?!?!??!?!?!?

  3 τα τινά, είτε η κίνηση του κ Δημητριάδη ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα,
  είτε ο κ. Δημητριάδης δεν συνειδητοποιεί τι λέει και τι γράφει,
  είτε απλά όλο αυτό που περιγράφει δεν έγινε ποτέ….

  Εγώ πάντως δεν μπορώ να δεχθώ την μια να του λες έλα μαζί μας και μάλιστα πρώτος, και την άλλη να του φορτώνεις ότι περπατάει και ότι κολυμπάει.

  Ήμαρτον !

 2. Κοράλλης Δημοσθένης says:

  Κ. Θεοχάρη,
  Με αφορμή το παρόν σας σχόλιο θα επιθυμούσα να μας παράσχετε ορισμένες διευκρινίσεις. Σε άλλα σας σχόλια αναφέρετε διάφορα σενάρια σχετικά με το ποιόν του κ. Δημητριάδη, την πολιτική του δραστηριότητα από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας όπως επίσης και την εικαζόμενη συμπεριφορά του από τη στιγμή που εκλεγεί Δήμαρχος του νησιού. Ένα από αυτά τα σενάρια που έχετε παρουσιάσει, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός φίλου σας, οι παρουσίες του κ. Δημητριάδη στο ΔΛΤ ήσαν μονοψήφιες και ότι στην ουσία ο κ. Δημητριάδης θα ανεβοκατεβαίνει στην Αθήνα και θα διοικεί ουσιαστικά ο κ. Αλιφέρης.
  Αυτά τα σενάρια αποτελούν προσωπικές προβλέψεις; Αν ναι, θεωρώ ότι θα πρέπει να προσφέρετε μεγαλύτερη αιτιολόγηση. Αν είναι πληροφορίες από φίλους, όπως εκείνη για τις παρουσίες του κ. Δημητριάδη στο ΔΛΤ, θα πρέπει να μας αναφέρετε τις πηγές σας για να γνωρίζουμε επαρκέστερα ποια είναι τα κίνητρα σας και ποιους υπερασπίζεστε ή ποιών τις ιδέες και σενάρια διαδίδετε.
  Τέλος, θα ήθελα να σας κάνω και μια πρόταση. Απ’ ότι έχω παρατηρήσει, πολλές φορές, κατακρίνετε το κ. Κανατσίδη που σας δίνει τη δυνατότητα να κοινολογείτε τις σκέψεις σας, ότι εν τοις πράγμασι μεροληπτεί υπέρ του κ. Δημητριάδη. Εφ’ όσον λοιπόν έχετε αυτή την άποψη για τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας από την πλευρά του κ. Κανατσίδη, τότε γιατί δεν δημιουργείτε εσείς ένα ενημερωτικό ιστότοπο σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Πόρο μιας και ασταμάτητα εδώ και τρία χρόνια, όπως έχετε δηλώσει εσείς, δεν φείδεσθε σχολίων και δημοσιολογίας;

 3. Bella Ciao says:

  “Προτείνοντας στον κ. Σπυρίδωνα να ηγηθεί της παράταξής μου, τού παρουσίασα ένα ανοικτό βιβλίο αναφορικά με τις θέσεις μου και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την επόμενη αιρετή διοίκηση. Δεν το πρότεινα επειδή θεωρώ ότι εκείνος μπορεί να προσφέρει στον τόπο περισσότερα από εμένα, ούτε επειδή τον θεωρώ ικανότερο, αλλά το έκανα επειδή όταν κανείς επιδιώκει πραγματική συναίνεση και ενότητα, οφείλει για χάρη της να υποτάσσει το ατομικό επίπεδο επιθυμιών και αξιολογήσεων. Αυτή λοιπόν ήταν η συναίνεση με την πραγματική της έννοια!”

  Συναίνεση σε στυλ Δημητριάδη: Έλα να συναινέσουμε,θα σε βάλω μπροστά να φαίνεσαι αλλά θα συναινέσεις σε αυτά που σου λέω ΕΓΩ οτι θέλω να συναινέσεις. Δεν θες να συναινέσεις σε αυτά; Άρα δεν είσαι ανοιχτός στην συναίνεση. Ωραίος…

Σχολιάστε