Ο Αντώνης Παυλής για την μετονομασία του Δήμου Τροιζηνίας – ΜεθάνωνMETHANAΓράφει ο Αντώνης Παυλής* – 

“ΣΑΛΠΙΣΑΤΕ ΝΟΜΗ”

Η “εισαγωγή των Μεθάνων στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας” και η “αναγραφή σε πάπυρο της μετονομασίας” χαιρετίστηκε και από τον κ. Σαμπάνη και τον κ. Αθανασίου ως σημαντική επιτυχία, ως νίκη και επιστέγασμα μακρόχρονων προσπαθειών, για την πατρότητα και αποτελεσματικότητα των οποίων ερίζουν οι προαναφερθέντες ηγέτες της τοπικής μας κοινωνίας.

Είναι αλήθεια επίσης ότι κ. Αθανασίου αναφέρεται και στο μείζον, στο ουσιαστικό αίτημα ανασύστασης του Δήμου ενώ αντίθετα ο κ. Σαμπάνης ποιεί την νήσσα για το ζήτημα. Οπωσδήποτε θα αποτελούσε έκπληξη να κάνει έστω και μια αναφορά γι’αυτό την στιγμή που αρνείται -δίκην απορρήτου- να κοινοποιήσει στους δημότες των Μεθάνων τα σχόλια που η κεντρική κυβέρνηση δια του υπουργού εσωτερικών κ. Στυλιανίδη του είχε ζητήσει με αφορμή την πορεία του Καλλικράτη.

Ας αποτιμήσουμε όμως την “επιτυχία” της μετονομασίας. Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενη επιστολή μου προς τον υπουργό εσωτερικών κ. Μιχελάκη, το αίτημα ανασύστασης προβάλλεται από την ανομοιογένεια στα ουσιαστικά χαρακτηριστικά μεταξύ της δημοτικής ενότητας Μεθάνων και του ευρύτερου Δήμου Τροιζηνίας, την ανάγκη βελτιστοποίησης της παροχής υπηρεσιών στους δημότες και την απαίτηση αποκατάστασης του ελλείμματος αποτελεσματικής αντιπροσώπευσης για τα Μέθανα εντος του Δήμου. Ποιο από τα παραπάνω ικανοποιεί η μετονομασία; ουδέν.

Η διθυραμβική παρουσίαση ως επιτυχίας της μετονομασίας, δυστυχώς, παραπέμπει σε άμβλυνση της πίεσης που δύναται να ασκήσει η τοπική κοινωνία για ικανοποίηση του ουσιαστικού αιτήματος της ανασύστασης. Στο σημείωμα του κ. Αθανασίου γράφεται ότι “αποκλείστηκε κάθε δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης”. Δηλαδή η αλλαγή της σφραγίδας του Δήμου με την προσθήκη των Μεθάνων θα αποτελέσει το μέγιστο έκταμμα της φιλοδοξίας μας;

Η παρουσίαση της μετονομασίας ως επιτυχίας, δυστυχώς, πιστοποιεί και τον βαθμό αντίληψης εκ μέρους των αρχόντων για τις πραγματικές ανάγκες των Μεθάνων. Ο Δήμος (και Μεθάνων) πλέον θα είναι αυτός που δεν θα έχει πόσιμο νερό-αποχέτευση-φωτισμό-συγκοινωνίες κλπ. στη χερσόνησο Μεθάνων. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι αυτή η κίνηση (της μετονομασίας) από την δωρεά φτηνών και άχρηστων δώρων στους ιθαγενείς από τους δυτικούς της αποικιοκρατίας; Που είναι η φωνή των αυτοδιοικητικών απέναντι στην κεντρική διοίκηση η οποία δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες τοπικής κοινωνίας εξαιτίας πολιτικών εξισορροπήσεων; Τι τους είπαν όταν δήλωσαν ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν περνά; Ποιο το ειδικό βάρος έναντι της κεντρικής διοίκησης; Φουσκώνουν ως γάλλοι εδώ, αλλά εκεί όπου πρέπει να απαιτήσουν, σιγή ή αναποτελεσματικότητα.

Ας μην είμαστε όμως μηδενιστές. Ας αρθούμε πάνω από την παλαιοπολιτική πρακτική της στρέβλωσης της αλήθειας που δυστυχώς εξυπηρετείται από τον υπερβολικό φωτισμό ανούσιου γεγονότος εκ μέρους των κκ Σαμπάνη και Αθανασίου.

Ας θεωρήσουμε ότι η μετονομασία αποτελεί βήμα προς την ανασύσταση και ας απαιτήσουμε εκείνα τα ουσιαστικά μέτρα που θα βγάλουν τα Μέθανα από την αδιαφορία και την σχετική εγκατάλειψη. Φυσικά αποτελεί ερώτημα για τον κάθε Μεθανίτη εάν η προώθηση τέτοιων ουσιαστικών μέτρων μπορεί να γίνει από πρόσωπα που ελάχιστα επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα. Η απάντηση στο ερώτημα πρέπει να δοθεί στις προσεχείς εκλογές.

*Ο κ. Αντώνης Παυλής είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων
Σχολιάστε