Ο Άρις Αντάνης για το ρεπορτάζ του CNNAris stone ship and volcano meth 001Καλημέρα σας αγαπητοί συμπατριώτες. Θα ήθελα να σχολιάσω τα ακόλουθα:

1/Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους μας,  αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που περνάει ο τόπος,   που ξαναζεί στιγμές κατοχής, κινδύνους εμφύλιου και  διχαστικών δεινών του παρελθόντος, να αφήσουμε τα  εύκολα  σχόλια και τις επιτάσεις μας πάνω  σε κάθε λέξη των αρμοδίων οργάνων.

2/Άκουσα κι εγώ τις 2 φράσεις, στην αγγλική γλώσσα  -γιατί δεν ήταν παραπάνω από δύο – που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του γνωστού  ανθέλληνα  Quest και του Δημάρχου του  Πόρου. Η ερμηνεία που μπορεί να δώσει ο καθένας,  αν επικεντρώσει την προσοχή του στα λεγόμενα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη δική του οπτική γωνία. (Το λεγόμενο «The eye of the beholder»,  που διδάσκεται σε όλα τα διεθνή  σεμινάρια Μάρκετινγκ και Μάνατζεμεντ).

3/Στις σκόπιμα βιαστικές  … βαρούφες που ρώταγε ο αμφιβόλου κύρους  και εμφανούς  προβληματικής και ψυχανώμαλης προσωπικότητας ρεπόρτερ  του CNN, με την κακεντρεχή,  εξυπναδίστικη,  σαρκαστική και παγιδευτική του σκοπιμότητα,   η άποψη του Δημάρχου προφανώς  κατά την ταπεινή μου γνώμη, πιο πολύ ήθελε να  αντιτάξει, ότι:

α/Μη νοιάζεσαι και τόσο πολύ για μας. Εμείς θα τα βολέψουμε ό,τι και να γίνει, ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας και

β/Να καθησυχάσει και τον κόσμο, ως όφειλε, να μη πανικοβάλλεται που ολόκληροCNN,  ασχολήθηκε  με το μικρό νησάκι μας, ενώ ο  περίεργος τυπάκος ήλθε για να περάσει λίγη ώρα στο πανέμορφο νησί μας, για το οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει αρνητικά ότι, παρά το ότι είναι τόσο κοντά από την Αθήνα, εν τούτοις χρειάζεται κανείς μία ολόκληρη ώρα για να φτάσει στον Πόρο.

Δεν είδα κανένα να σχολιάσει αυτή τη… βαρούφα.

4/Ας αναρωτηθούμε τι θα λέγαμε εμείς στη θέση του Δημάρχου, όταν μας έπιανε εξ απήνης ένας βαλτός τύπος. Εγώ ας πούμε, που έχω μεγάλη εμπειρία και έχω ακούσει του κόσμου τις προσβολές για τη χώρα μου, αλλά και το νησί μου τον Πόρο-όποιος δεν έχει τίποτα δικό του στον Πόρο, του ανήκει ολόκληρο το νησί– μπορεί να έλεγα, εναλλακτικά, αυτά που έχω πει πολλές φορές στην καριέρα μου,  σε τύπους σαν κι αυτόν:

α/Δυστυχώς  σήμερα δεν μπορώ να σας μιλήσω. Ελάτε από Δευτέρα, γιατί έχω πολλά προβλήματα που απασχολούν το Δήμο μου και τους Δημότες μου. Δεν έχω καθόλου χρόνο, ή

β/Σε ποια γλώσσα θα μιλήσουμε; Μπορώ να σας μιλήσω Ελληνικά. Γνωρίζετε την γλώσσα μας; Όχι; Πολύ κακό αυτό. Έπρεπε να την είχατε μάθει.

Αυτά μπορεί να έκανα εγώ, γιατί το έχω ξανακάνει. Άλλος μπορεί να είχε άλλες λύσεις.

Ο Δήμαρχος έδειξε ευγένεια και καλοσύνη, προβάλλοντας την γνωστή Ποριώτικη φιλοξενία. Ας μην  δίνουμε και τόσο μεγάλη βαρύτητα, πια. Για όνομα του Θεού. Δεν βλέπουμε τι γίνεται στην πατρίδα μας; Αυτά που είπαν οι άλλοι φίλοι Ποριώτες δεν τα σχολίασε κανείς. Ας μη τα ψειρίζουμε όλα.

Πάει πέρασε. Τώρα έχουμε άλλα. Σοβαρότατα ζητήματα!

Εμένα κλαίνε τα μάτια μου όταν βλέπω τον κάθε γεράκο και την κάθε γριούλα  στα ΑΤΜs να περιμένει να πάρει 120 ευρουλάκια. Πληγώνεται η καρδιά μου. Πονάει  η ψυχή μου. Κι όλα αυτά από τις δικές μας ευθύνες. Φυσικά δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά φταίμε που από το 1981 μέχρι και σήμερα ψηφίζουμε αυτούς που τους βλέπαμε  να τα τρώνε ασύστολα. Και εγώ δεν θα κάτσω στην ουρά  για να ζητιανέψω ένα 50άρι από αυτά που δούλεψα επί 40 χρόνια.

Απλώς περιμένω την Κυριακή να υπάρξει μια σωφροσύνη, από όλους.

Αν ψάξει κανείς το Porosnews,  μετά τις δεύτερες εκλογές  του 2012,  είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΤΕΤΙΑ, ΒΡΕΕΕΕ… (Αν θέλει το porosnews  ας το ξαναδημοσιεύσει). Ζητούσα, ερμηνεύοντας τη λαϊκή ψήφο,  να κυβερνήσουν όλοι μαζί–ή σχεδόν όλοι- μόνο για μια 4 ετία. Και μετά ας… ξαναφαγωνόντουσαν.

Αλλά ποιος μας ακούει εμάς! Και ποιος μας διαβάζει! Όλοι διαβάζουνε την  εφημερίδα που τους γράφει αυτά που αρέσκονται να ακούνε.

Αριστείδης ( όχι ο δίκαιος, αλλά ο… μη άδικος) Αντάνης.

Δημότης Πόρου
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nikos says:

  “Πάει πέρασε. Τώρα έχουμε άλλα. Σοβαρότατα ζητήματα!” με καλυψατε!

 2. Άρις Αντάνης says:

  Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, επιτρέψτε μου παρακαλώ να σχολιάσω το ίδιο μου το πιο πάνω σχόλιο:
  1. ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
  Δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα, sms και μηνύματα στο προσωπικό e-mail μου.
  α/Τα περισσότερα διαφωνούν και μάλιστα έντονα με τη θέση που πήρα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  β/Ένα μήνυμα από φίλο, που είναι πολύ καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας με μάλωσε που έγραψα “εξ απήνης” και όχι “εξαπίνης” που είναι το σωστό αρχαιοπρεπές επίρρημα, το οποίο σημαίνει “εντελώς ξαφνικά”, “απρόσμενα” κλπ.
  γ/Κάποιοι που με γνωρίζουν από νέο ως ένα σεβαστικό άτομο, με ήπιο χαρακτήρα και ευπρέπεια στη γλώσσα που χρησιμοποιούσα πάντα στις επαφές και στα κείμενά μου, απορούν που τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δεν ελέγχω απόλυτα το θυμικό μου, χάνω την ψυχραιμία μου και παρασύρομαι σε ακρότητες.
  2. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ
  Μετά από αυτά θα ήθελα να απαντήσω δημόσια.
  α/Η θέση μου είναι ότι, όπως άκουσα το Δήμαρχο να μιλάει στα αγγλικά, η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η πρόθεσή του ήταν ότι οι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς οι Ποριώτες αλληλοβοηθιόμαστε στις δύσκολες στιγμές. Και αυτό εγώ προσωπικά το έχω ζήσει στον Πόρο, επειδή όπως ξέρετε τα έχω τα χρονάκια μου και τα παιδικά μας μετακατοχικά χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Θυμάμαι τον πατέρα μου που στο τέλος του μηνός ερχόταν στο σπίτι με το 1/4 του μισθού του. Τα άλλα τα είχε …δανείσει καθ’ οδόν. Αλλά κι εμάς μας φέρνανε στο σπίτι, φίλοι, πότε λίγο γάλα, πότε αυγά, πότε μποστανικά κλπ Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά γιατί μας πάνε μακριά. Άρα εδώ εμμένω στην άποψή μου και παρακαλώ να είμαστε ενωμένοι όλοι οι Ποριώτες. ΟΛΟΙ… εξαιρώς μηδενομένου, που έλεγε και η Ελβίρα στην κωμωδία μου “Χοτέλ Βένους”
  β/Το σωστό πράγματι επίρρημα “εξαπίνης” δεν χρησιμοποιείται στη νεοελληνική γραπτή γλώσσα, γιατί έχει επικρατήσει τελικά το “εξ απήνης”. Τελικά όποιο και να βάλεις σωστό είναι, το ένα έπειδή είναι πράγματι το σωστό και το άλλο επειδή έτσι έχει επικρατήσει. Η γλώσσα δεν είναι κάτι στατικό.
  γ/ Στην τρίτη παρατήρηση ίσως έχουν δίκιο όσοι με γνωρίζουν,πως δεν πρέπει να μιλάμε έτσι για κανένα. Αλλά μερικές φορές παρασυρόμαστε μπρος σε τυχόν αδικίες και ζητήματα που κατά την γνώμη μας θίγουν τη νοημοσύνη μας και κυρίως την πατρίδα μας, ειδικά τώρα που συμβαίνουν τόσο σοβαρά πράγματα γύρω μας και βλέπουμε τον κόσμο να υποφέρει, να ζει στην αβεβαιότητα, να μην ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Κι όταν εσύ υποφέρεις και ο άλλος δεν δείχνει λίγο ζεστασιά, ε! τότε βγαίνεις καμιά φορά και από τα ρούχα σου. Δηλαδή ο Κος Quest, θα μπορούσε να πει κι αυτός μια καλή κουβέντα, να ευχαριστήσει για την υποδοχή και τη φιλοξενία, όπως κάνουμε εμείς πάντοτε.
  Πάντως ομολογώ πως η αντίδρασή μου ήταν μάλλον υπερβολική. Υποτίθεται ότι κι αυτός τη δουλειά του κάνει.
  Άρις Αντάνης

Σχολιάστε