Ορισµένες επισηµάνσεις για τα αίτια αποτυχίας του ΒΙΟΚΑkoralliΓράφει η Νάγια Κοράλλη – 

Με αφορµή τα όσα λέγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για το θέµα του Βιολογικού, θα ήθελα να κάνω ορισµένες επισηµάνσεις:

Αναφέρεται συχνά ο ισχυρισµός ότι η έννοια του «ισοδύναµου πληθυσµού» είναι άσχετη µε εκείνη του πραγµατικού πληθυσµού. Όµως, ο «ισοδύναµος πληθυσµός» αποτελεί την εκτίµηση για τη µέγιστη τιµή του πραγµατικού πληθυσµού (µόνιµων και εποχιακών κατοίκων) στην περίοδο αιχµής.

Οι µελέτες και χρηµατοδοτήσεις του Βιολογικού, βασίστηκαν σε υπεραισιόδοξες παραδοχές, σύµφωνα µε τις οποίες: α) ο µόνιµος πληθυσµός Πόρου – Γαλατά εκτιµήθηκε ότι από 5.875 κατοίκους το 1991, θα αυξηθεί σε 8.500 σε βάθος 40ετίας και β) η µέγιστη τιµή του εποχιακού πληθυσµού εκτιµήθηκε ότι από 15.000 το 1991, θα αυξανόταν σε περίπου 27.000 σε βάθος 40ετίας. Έτσι, το έργο σχεδιάστηκε για «ισοδύναµο πληθυσµό» 35.700 κατοίκων. Η υπερεκτίµηση αυτή οδήγησε σε  υπερδιαστασιολόγηση των µηχανικών εξαρτηµάτων του δικτύου (και φυσικά σε αύξηση του κόστους του έργου) και αποτελεί έναν από τους λόγους φθοράς τους, αφού λειτουργούν µε µικρότερες παροχές από αυτές για τις οποίες είναι σχεδιασµένα.

pluthΕπίσης, αναφέρεται συχνά ότι το πρόβληµα δεν είναι κατασκευαστικό, αλλά πληµµελούς συντήρησης. Είναι συνδυασµός!

∆εν είναι  κατασκευαστικό πρόβληµα -και κυρίως σχεδιαστικό- το ζήτηµα της υπερδιαστασιολόγησης; ∆εν είναι το ίδιο ο µη συνυπολογισµός του παντορροϊκού δικτύου αποχέτευσης της Σφαιρίας; Ήταν γνωστό ότι θα οδηγούνταν και τα όµβρια στο δίκτυο του ΒΙΟΚΑ, όµως δεν υπήρξε καµία πρόβλεψη για αντιµετώπιση στις σχετικές µελέτες. Η παράβλεψη αυτή αποτελεί την αιτία για πρόσθετες καταπονήσεις του δικτύου, εµφράξεις και διαβρώσεις.

Επιπλέον, στις µελέτες δεν προβλέπονταν ανοξείδωτα εξαρτήµατα, οµαλοί εκκινητές αντλιών, σχάρες στις εισόδους των αντλιοστασίων για να συγκρατούν τα φερτά υλικά και κεντρικές µονάδες απόσµισης.

Επιπλέον των ανωτέρω, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του έργου, δεν υπήρξε πρόνοια για τη στελέχωσή του µε το κατάλληλο προσωπικό, δεν υπήρξε πρόνοια για τη συντήρησή του και για το κόστος της, ούτε θεσπίστηκε κανονισµός αποχέτευσης, µε αποτέλεσµα οι συνδέσεις να γίνονται ανεξέλεγκτα.

Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, φτάνουµε µε µαθηµατική ακρίβεια στην σηµερινή δυσάρεστη κατάσταση…

 

*Παναγιώτα Κοράλλη είναι Μηχανολόγος Μηχανικός – Υποψήφια ∆ιδάκτωρ Ε.Μ.Π. και Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου 

http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2014/01/neatouporou7.pdf
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Μας τα έχετε πεθάνει με την υπερδιαστασιολόγηση και κάθε φορά τραβάω τα μαλλιά μου.

  Καταρχάς να ξεχωρίσουμε ότι το έργο του βιολογικού είναι σε 2 κύρια διαφορετικά μέρη. Το εργοστάσιο, και το δίκτυο.

  Το πρόβλημα λοιπόν είναι στο δίκτυο (αυτό ξεχειλίζει κάθε φορά και τρέχουν τα λύματα), και όχι στο εργοστάσιο (που πιθανών να υπάρχουν και εκεί προβλήματα, αλλά δεν τα βλέπουμε κάθε μέρα).

  Οπότε αναρωτιέμαι, ο βιολογικός που σχεδιάστηκε για 28,200 στην πρώτη φάση και παρέμεινε σε αυτήν (η δεύτερη φάση ήταν οι 35,700), αφορά το δίκτυο, το εργοστάσιο ή και τα δύο ?

  Και πάμε να ακολουθήσουμε την λογική της Κα Κοράλλη.

  “υπερδιαστασιολόγηση”

  Από τους 28,200 “ισοδύναμο πλυθησμό” που είναι το έργο, λειτουργεί με μέγιστο σημερινό πληθυσμό τους 21,000 κατοίκους (τα “Νέα του Πόρου” τεύχος 6-Δεκ13, σελίδα 8).

  Δηλαδή στο μέγιστο της λειτουργίας εξισώνοντας κατά την κα Κοράλλη τον “ισοδύναμο πλυθησμό” με τον απλό πληθυσμό, φτάνουμε στο ~75% της λειτουργίας του.

  Έτσι λόγο της “υπερδιαστασιολόγηση” το έργο δουλεύει στο 75% της δυναμικότητας του το καλοκαίρι. Άντε όταν δεν είμαστε στο φουλ σεζόν, το υπόλοιπο καλοκαίρι να είναι στο 60%, άντε 50%.

  Έτσι βλάβες τον Ιούλιο, τέλη Αυγούστου (νομίζω είχαμε φέτος) τον Σεπτέμβριο, οφείλονται στην “υπερδιαστασιολόγηση” κατά την κα Κοράλλη, γιατί το έργο δουλεύει στο 50%.

  Τον χειμώνα όμως που όλοι οι (διασυνδεδεμένοι) κάτοικοι Πόρου-Γαλατά είναι 5,000 άτομα, και το έργο δουλεύει κάτω από το 20% της δυναμικότητας του, γιατί δεν χαλάει καθημερινά τον χειμώνα ?

  Πως γίνεται τα προβλήματα να είναι κυρίως τους θερινούς μήνες που είναι στο 50% και άνω, και όχι στους χειμερινούς που είναι στο 20% και κάτω ?

  Η “υπερδιαστασιολόγηση” χτυπά το καλοκαίρι που είναι αναλογικά μικρότερη από ότι τον χειμώνα ?

  Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η λογική της, και θα ήθελα να μας την εξηγήσει όχι με πολιτικούς, αλλά με τεχνικούς όρους η κα Κοραλλή, καθότι ως Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ νομίζω ότι έχει αυτήν την ικανότητα, κι ας μην ανησυχεί, κάποιοι από εμάς έχουμε ένα μικρό τεχνικό υπόβαθρο να καταλάβουμε κάτι παραπάνω.

  Τέλος για τα ενδιαφέροντα που έγραψε για τα όμβρια ύδατα και για το “Επιπλέον, στις µελέτες δεν προβλέπονταν ανοξείδωτα εξαρτήµατα, οµαλοί εκκινητές αντλιών, σχάρες στις εισόδους των αντλιοστασίων για να συγκρατούν τα φερτά υλικά και κεντρικές µονάδες απόσµισης.”, Να θυμίσω στους αναγνώστες ότι και τα 2 που αναφέρει (όμβρια και ελλείψεις) υπάρχουν και στην δικαστική πραγματογνωμοσύνη που είχε γίνει, αλλά και στην “ΜΠΕ και ευρήματα για τον ΒΙΟΚΑ Πόρου”, που και τα δύο έγγραφα έχει αποφύγει να δημοσιεύσει εντελώς τυχαία το porosnews.

  Για τα όμβρια ύδατα όταν τα έγραφα εγώ, κάποιοι μου λέγατε ότι λέω βλακείες, μόνο που εγώ τα είχα διαβάσει και δεν τα είχα βγάλει από την κοιλιά μου. Μήπως να κάτσουμε να δούμε και σε ποιο κομμάτι είναι τα όμβρια ύδατα, και κατά πόσο ευθύνεται η σχεδίαση και η κατασκευή του υπάρχουν έργου, ή έπρεπε να είχε γίνει και άλλο έργο στην Σφαιρία που εντοπίζετε το πρόβλημα και δεν έγινε ποτέ ?

  Σκεφτείτε δε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η “υπερδιαστασιολόγηση” τι θα γινόταν όποτε έβρεχε καλά στον Πόρο… Μήπως θυμάται κανείς καπάκι να “ανατινάζεται” πλησίον του καναλιού από την πίεση του νερού ?

  Όσο αφορά τα άλλα θέματα, αυτά που περιγράφει η πραγματογνωμοσύνη και η ΜΠΕ, ναι, μάλλον είναι παραλείψεις στην κατασκευή του έργου, και αφού δεν υπάρχουν ούτε στις μελέτες, είναι μάλλον σχεδιαστικές παραλείψεις. Προφανώς οι μηχανικοί της νομαρχίας δεν ήξεραν/σκέφτηκαν/παρέλειψαν. Το θέμα είναι αν μπορούν να διορθωθούν και με πόσα χρήματα, και γιατί δεν επισκευάστηκαν/διορθώθηκαν μέχρι σήμερα. Γιατί από το “είναι σκάνδαλο και άχρηστος ο ΒΙΟΚΑ” μέχρι το χρειάζονται οι Χ και Υ επεμβάσεις στο υπάρχον έργο, έχει πολύ μεγάλη διαφορά….

  Σχετικά με το κανονισμό αποχέτευσης, την στελέχωση και το κόστος συντήρησης, ναι έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν, και δεν είδα να φωνάζει ούτε η αντιπολίτευση τόσο καιρό να γίνουν, μόνο για συνολική μελέτη που τελικά έγινε πραγματογνωμοσύνη φώναζαν… Γιατί βλέπεις στο νησί έχουμε φθηνό λαϊκισμό, και αν ήταν κακή η συμπολίτευση, η αντιπολίτευση την ανταγωνιζόταν…..

  Περιμένω κα Κοράλλη να μου εξηγήσετε γιατί το έργο χαλάει συχνά όταν δουλεύει κοντά στο μέγιστο της δυναμικότητας του (75%) και δεν χαλάει συχνά όταν είναι στο ελάχιστον (>20%)….

  Να μας εξηγήσετε γιατί οι όλοι οι τεχνικοί μιλάνε για ισοδύναμο πληθυσμό, και εσείς με πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ μιλάτε για απλό πληθυσμό.

  Μπας και καταλάβουμε και εμείς πως η “υπερδιαστασιολόγηση” κατά 35% φταίει για όλα….

 2. Νάγια Κοράλλη says:

  Νομίζω ότι στο άρθρο μου είμαι ξεκάθαρη για το θέμα του «ισοδύναμου πληθυσμού» και του «πραγματικού πληθυσμού», αλλά μάλλον ο κ. Θεοχάρης δεν θέλει να το κατανοήσει. Παρατηρώ ότι έχει συγκεχυμένα τα πράγματα στο μυαλό του, ενώ παρερμηνεύει και αυτά που διαβάζει!

  Στην εφημερίδα της παράταξής μας αναγράφεται ότι η κατασκευή της μονάδας έγινε για 28.000 ισοδύναμο πληθυσμό στην Α’ φάση, ενώ στην ΜΠΕ του 1995 γίνεται η θεώρηση των 21.000 κατοίκων κατά τη θερινή περίοδο. Το δίκτυο όμως που έπεται της μονάδας, κατασκευάστηκε για ισοδύναμο πληθυσμό 35.700 κατοίκων, προκειμένου να είναι συμβατό με την Β’ φάση της μονάδας, όταν αυτή θα υλοποιείτο. Υποτίθεται δεν θα ξανασκάβαμε τον Πόρο…

  Επίσης, αναφέρω κ. Θεοχάρη ότι η υπερδιαστασιολόγηση είναι ένας από τους λόγους φθοράς, που συνδυάζεται με πολλούς άλλους, τους οποίους υποβαθμίζετε! Και επειδή λέτε ότι «…δεν είδα να φωνάζει ούτε η αντιπολίτευση τόσο καιρό να γίνουν…» αναφορικά με τις παραλείψεις των μελετητών και για «φθηνό λαϊκισμό», θα σας επισημάνω ότι 12 φορές που φέραμε το θέμα στο ΔΣ είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητούσαμε να αντιμετωπιστεί επιστημονικά και θα σας προτρέψω να βρείτε στα πρακτικά τις εισηγήσεις μου κατά τις συνεδριάσεις 7-11-12 και 27-5-13, όπου τα αναφέρω αναλυτικά, αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκα από κανέναν.

  Για άλλη μια φορά επιδίδεστε σε barrage κακόβουλης και αμετροεπούς κριτικής επί παντός επιστητού, καταφερόμενος κατά της παράταξης μου και του επικεφαλής αυτής με ύβρεις και ασύστολα ψεύδη. Τελικά, θα ήθελα να μου εξηγήσετε ποιό είναι το τεχνικό σας υπόβαθρο για να μιλάτε περί υπερδιαστασιολόγησης και να μας υποδεικνύετε την δυναμικότητα με την οποία λειτουργεί το δίκτυο; Μήπως σας έχει προσλάβει ο Δήμος του Πόρου για τεχνικό σύμβουλο και δεν το γνωρίζουμε; Δυστυχώς, η υπερδιαστασιολόγηση των αιτιολογημάτων σας είναι μεγαλύτερη από εκείνη στο δίκτυο του ΒΙΟΚΑ.

  Ευτυχώς οι αναγνώστες μπορούν να καταλάβουν ότι βρίσκεστε σε εντεταλμένη υπηρεσία καταδυσφήμησης της παράταξης μας, μιας που εκείνοι είναι δημότες σε αντίθεση με εσάς που δεν είστε και απλά αερολογείτε εκ του ασφαλούς.

 3. addf says:

  Coolαρετε και oi 2.

 4. Πάνος Θεοχάρης says:

  Διάβασα το κείμενο μου για να δω που είναι οι ύβρεις μου αλλά δεν τις βρήκα, παρακαλώ να μου τις υποδείξετε.
  Ψάχνω και για τα ασύστολα ψεύδη μου, αλλά και αυτά δεν τα βρίσκω, ερωτήματα και διαπιστώσεις βασισμένα στην απλή λογική σας έκανα. Δεν σας έχω ειρωνευτεί καν, παρότι εσείς το κάνετε, παρότι προσπαθείτε να με υποβιβάσετε. Είναι προφανώς μέρος του πολιτικού πολιτισμού που θέλετε να φέρετε στο νησί, όπου δεν υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχουν οι επιθέσεις.

  Οπότε ας μην πιάσουμε το ποιος μιλάει εκ του ασφαλούς, ή το ποιος είναι ποιο Ποριότης από τον άλλο, δεν το θέλετε αυτό….

  Ξέρω ότι έχετε πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού στο ΕΜΠ (το γράφεται στο βιογραφικό σας) αν και δεν γνωρίζω την ειδικότητα σας και την εμπειρία σας. Όπως εσείς δεν γνωρίζετε την δική μου. Όμως έχετε πάρει θέση για το θέμα, είτε βάση των γνώσεων σας, είτε από αυτά που σας έχουν πει. Αν είναι η πρώτη περίπτωση τότε είναι δική σας άποψη και θα ήθελα να ακούσω την τεκμηρίωση της. Αν δεν είναι δική σας, μπορείτε απλά να το αναφέρεται. Πάντως για να έχει κανείς τεχνικό υπόβαθρο να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται πτυχίο από το ΕΜΠ, τα έχω λερώσει τα χεράκια μου, και έχω δουλέψει με αντλία τόσο μεγάλη, όπου χώραγα να μπω μέσα από το στόμιο για να επιθεωρήσω τα πτερύγια του impeller, και δεν είμαι και κανένας κοκαλιάρης…

  Οπότε ας αφήσουμε το μπλα μπλά, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα και στα επιχειρήματα.

  Θα κρατήσω την πολύ σημαντική λέξη που γράψατε, “φθορές”, θα την βρούμε μπροστά μας ξανά.

  Μου απαντάτε στην ερώτηση μου ότι το δίκτυο είναι για 35.700 κάτοικους και όχι το Εργοστάσιο. Τους 21,000 για να βρω την δυναμικότητα τους βρήκα στην εφημερίδα της παράταξης σας. Την διαίρεση την έκανα μόνος μου, έχω απολυτήριο δημοτικού που αρκεί για να μπορώ να κάνω διαιρέσεις.

  Οπότε το καλοκαίρι έχουμε 21,000 κάτοικους για 35,700, άρα το δίκτυο δουλεύει στο 59% στο μέγιστο του, και τους υπόλοιπους θερινούς μήνες που δεν είναι τίγκα το νησί, ας πούμε ότι έχει 15Κ, και είναι στο 42%.

  Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι, μαζί με τους συνδεδεμένους του Γαλατά, είναι γύρω στους 5,000. Αν διαφωνείτε με το νούμερο και έχετε ποιο σωστό, μπορείτε να με διορθώσετε. Το νούμερο το έβγαλα από το : https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.statistics.gr%2Fportal%2Fpage%2Fportal%2FESYE%2FBUCKET%2FGeneral%2Fresident_population_census2011.xls&ei=p672Uva8MKT20gWuu4DYDA&usg=AFQjCNF8nNTQfUZzNAVTTvNzp6Cx2J6eRw&sig2=Q0W0UN7AeYw91_T4o_rGKw , όπου αναφέρει ότι στην τελευταία απογραφή ο Πόρος είχε 3651 άτομα (όλος ο Δήμος, χωρίς τις γύρω ασύνδετες περιοχές) και ο Γαλατάς 2,195 άτομα (η πόλη όχι η περιοχή), και από ότι έχω ακούσει στον Γαλατά δεν είναι συνδεδεμένοι ούτε οι μισοί, όπως και αρκετοί δεν είναι στον Πόρο) Από ότι θυμάμαι οι 5.875 που αναφέρει έχουν μειωθεί, και δεν είναι και όλοι συνδεδεμένοι. Παρόλα αυτά, εγώ θα πω ότι είναι τόσοι, 5,875 κάτοικοι για ένα δίκτυο που είναι για 35,700, άρα λειτουργία στο περίπου 16% της δυναμικότητας….

  Τα ξαναγράφω ¨
  Μέγιστο 59%
  Θέρος 40-59%
  Χειμώνα 14%

  Παρόλα αυτά οι περισσότερες βλάβες συμβαίνουν το θέρος και όχι τον Χειμώνα.

  Αν η υπερδιαστασιολόγηση είναι το πρόβλημα, θα περίμενε κανείς ελάχιστο αριθμό βλαβών το θέρος, και πολλές τον χειμώνα. Το αντίθετο από ότι συμβαίνει.

  Ας κάνουμε και τους υπολογισμούς με μία “μικρότερη” υπερδιαστασιολόγηση, ας πούμε ότι ήταν φτιαγμένος για 21,000, όσοι ακριβώς είναι το μέγιστο του θέρους, παρότι σε περίπτωση που άλλαζαν τουριστικά ή οικιστικά τα πράγματα (πχ χτιζόντουσαν μερικά ξενοδοχεία ακόμα και είχαμε διπλασιασμό στην δυναμικότητα τους στις 10,000 κλίνες, ή δεν είχαμε την κρίση και χτιζόντουσαν και άλλες παραθεριστικές κατοικίες όπως μεγάλωσε το Ασκέλι μέσα σε 20 χρόνια) , θα είχαμε πολλούς περισσότερους και δεν θα έφτανε.

  Οπότε με 21,000 θα είχαμε
  Μέγιστο : 100% (15αυγουστο)
  Θέρος : ~ 70%
  Χειμώνας : ~24%

  Κοινώς τον χειμώνα θα είχαμε πάλι μια τεράστια υπερδιαστασιολόγηση.

  Θα είχαμε και πάλι τα ίδια προβλήματα λόγο υπερδιαστασιολόγησης κα Κοράλλη ?

  Με ποιο ποσοστό μπορεί να λειτουργεί το δίκτυο χωρίς να έχει πρόβλημα “υπερδιαστασιολόγησης” ?

  Το πρόβλημα είναι το 14% ενώ το 24% δεν είναι ?

  Πόσο θα έπρεπε να είχε “ανοχή” η μελέτη για τυχόν αύξηση του θερινού ισοδύναμο πληθυσμού, δηλαδή τουρίστες, παραθεριστές κλπ ?

  Έχετε αναγάγει (η παράταξη σας) ως κυρίαρχο πρόβλημα την υπερδιαστασιολόγηση, αναμένω μία τεκμηριωμένη τεχνική απάντηση, ώστε να δείξετε ότι η παράταξη σας και εσείς δεν “βρίσκεστε σε εντεταλμένη υπηρεσία καταδυσφήμησης” πιθανών πολιτικών σας αντιπάλων (η φράση όπως την γράψατε).

 5. Νάγια Κοράλλη says:

  Κύριε Θεοχάρη με εκπλήξατε αρνητικά με την απάντησή σας και μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε! Στα 3,5 χρόνια που είμαι Δημοτική Σύμβουλος έχω καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου στα ΔΣ, ενώ με την επιστημονική μου ιδιότητα συμμετέχω στην επιτροπή ΒΙΟΚΑ και πήρα μέρος στις 2 συσκέψεις που έγιναν στην Αντιπεριφέρεια για το εν λόγω θέμα. Οπότε επιτρέψτε μου να γνωρίζω πολύ περισσότερα από εσάς…

  Δεν ανακαλώ τίποτα απ’ όσα έχω αναφέρει σχετικά με την πρακτική σας κατά της παράταξής μας και δεν πρόκειται να σας ακολουθήσω πλέον σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο που έχετε επιλέξει. Ο λαός του Πόρου γνωρίζει και μας κρίνει όλους.

 6. Πάνος Θεοχάρης says:

  Εγώ πάλι δεν εκπλήσομαι καθόλου που αποφεύγεται να απαντήσετε επί της ουσίας.

  Ούτε ένα τόσο δα μικρό επιχείρημα επί της ουσίας !!!

  Ολισθηρή η πρακτική η δική μου που κάνω ερωτήσεις και περιμένω μια σοβαρή θέση με επιχειρήματα, αλλά μια χαρά η δική σας που αντί να απαντήσετε προτιμάτε την προσωπική επίθεση.

  Είμαι σίγουρος ότι ο “λαός του Πόρου” θα μας κρίνει, ειδικά για την επιστημονική σας απάντηση…..

  (εγώ ευτυχώς που δεν βάζω υποψήφιος 😛 )

 7. Καίτη says:

  Αγαπητή κ. Κοράλλη

  Εγώ δεν είμαι τεχνικός και οι τεχνικές μου γνώσεις φυσικά παντελώς ανύπαρκτες.

  Διάβασα ένα κατεβατό από τον κ. Θεοχάρη και μου φάνηκαν λογικά, χωρίς όμως να μπορώ να τα κρίνω επί της ουσίας.

  Όμως βλέπω εσάς να μην θέλετε να απαντήσετε και να προτιμάτε να του κάνετε προσωπική επίθεση.

  Γράψατε ένα άρθρο με μια άποψη. Γιατί δεν την στηρίζετε ?

  Ως “λαός του Πόρου” θλίβομαι όταν βλέπω έναν εκλεγμένο σύμβουλο, και μάλιστα γυναίκα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης), να προτιμά προσωπικές επιθέσεις αντί να κάνει αντιπαράθεση με επιχειρήματα.

Σχολιάστε